Amit mindenkinek látnia kell: Özönvíz előtt – Leonardo DiCaprio dokumentumfilmje a Föld megmentéséért

A National Geographic a teljes filmet elérhetővé tette világszerte több platformon is, hogy minél több emberhez eljuthasson az Özönvíz előtt üzenete.

Milyen veszélyei vannak a globális felmelegedésnek? És miként lehetne megállítani, vagy legalább mérsékelni a klímaváltozást?
Leonardo DiCaprio interjúalanyai között olyan személyiségeket találunk, mint Barack Obama, Bill Clinton, Ban Ki-moon és Ferenc pápa. Valamint olyan lelkes és elkötelezett közösségvezetők és aktivisták, akik a Föld megmentéséért dolgoznak, helyi és globális szinten.

Ez a felkonferáló szövege annak a másfél órás dokumentumfilmnek, ami Leonardo DiCaprio két évnyi kutatómunkáját mutatja be. Végigutazta az egész Földet azért, hogy bemutassa, milyen rombolást viszünk véghez a természetben és megszólaltatott több tudóst is, hogy mi lesz ennek a következménye.

Nem fogok nekiállni politizálni – és nem is akarok -, hogy ugye most lépett hatályba a párizsi klímaegyezmény. Hogy a filmben a népvándorlás illusztrálására a Keletiben rögzített snitt került bele. Nem állok neki azt feszegetni, hogy amíg olyan kommenteket látok, hogy mit akar DiCaprio, mikor ő is magángépen jár, hogy kezdjen el előbb mindenki magával foglalkozni, hogy ő mit tesz azért, hogy még az unokáinknak is legyen élhető a Föld.

Ehelyett megnéztem a filmet és valószínű még többször is meg fogom.
Nem az ijesztgetős verzió, hogy jön a világvége, nem mondja el Leo minden snitt előtt. Ehelyett végigjárja a világ minden sarkát, szó szerint. Tényeket közölnek vele és mutatnak meg neki interjúalanyai, hogy az elmúlt évtizedek során miként változott meg a Föld klímája és hol mi okozza a problémát.

  • 5 év alatt Grönlandon 10 méter magas jég olvadt el, annyival több víz van a tengerekben.
  • Miami Beach utcái egy sima napsütéses napon víz alá kerülnek, mert megemelkedik a tengervíz szintje és a csatornákon keresztül visszaáramlik.
  • Kínában van, hogy nem látsz a szmogtól.
  • Indiában 700 millió háztartásban még mindig biomasszával főznek, de ha ők is átállnának szénfűtésre, az még jobban megterhelné az egész Földet, így ők nem ebben látják a megoldást.
  • Az elmúlt 30 évben a korallzátonyok 50%-a tűnt el.
  • Indonéziában a pálmaolaj ültetvények miatt az erdők 80%-át kiirtották.

Ez csak néhány kiragadott adat a filmből. Jó sok egyéb dologról is szó van még.

Bemutatja azokat is, akik tesznek is – nem is keveset – a Föld megmentéséért.

Például, hogy

  • Elon Musk és a Tesla gigagyárát, ahol akkumulátorokat gyártanak, hogy a napenergia mindenkihez eljuthasson.
  • A német lakosság teljes energiafogyasztásának 30%-a már nap- és szélenergiával megoldott.
  • A dánoknál van, hogy a 100% szélenergia.
  • A svédek lesznek az elsők, akik fosszilis tüzelőanyag-mentes ország lesznek.

Persze, azért sarkítva van néhány dolog az amerikaiakra, ami azért nem csoda, ha már egyszer ők forgatták. A „világvége” forgatókönyvét is felvázolják, hogy miért is fontos a mostani klímaegyezmény és hogy miért is maximalizálták 2 fokra a megengedett hőmérséklet emelkedést.

Ettől függetlenül volt néhány dolog, ami nekem is újdonság volt, mint például a kátrányhomok felhasználása és a pálmaolaj miatti erdőirtás mértéke.
Arra is kapunk javaslatot, hogy mi mit tudunk tenni, hogy visszafordítsuk a folyamatot, mert még nincs késő.

Nézzük hát meg, gondolkozzunk el rajta és azon, hogy mit tudunk mi tenni kicsiben a Földünkért, hogy az unokáink is büszkék lehessenek ránk!