Nagyszüleink receptjei nyomában: Aludttejes pite

Szerintem mindenkinek van egy gyerekkori emléke valamilyen ételről, ami nagy kedvence volt, aminek az ízét a mai napig fel tudja idézni.

Én már egy ideje próbálkozom előállítani azt az aludttejes pitét, amit nagyapám sütött 30 évvel ezelőtt. Csak emléke van mindenkinek róla a családban, sajnos írás nem maradt fent és eddig senkinek sem sikerült reprodukálnia. Nekem ma végre sikerült eltalálnom azt az állagot, azt a vastagságot, azt az ízt! Vékony is, kellően puha, „szottyos” is, savanyú és édes is egyszerre.

Hozzávalók:

6 dl aludttej (egy befőttes üvegnyi, amiben altatjuk)
7 ek. cukor
2 tojás
15 dkg liszt
0,5 dl olaj

Előmelegítem a sütőt 180 fokra, egy magas falú tepsit vagy kiolajozok, vagy sütőpapírt teszek az aljára, közben összeállítom a tésztát.

Az aludttejet beleöntöm egy nagy keverőtálba, hozzáöntöm a lisztet, 2 tojást, 3 ek. cukrot. Jó 5 percet robotgéppel kavarom, majd beleöntöm a tepsibe. Az olajat egy bögrébe kiöntöm, mert a kezemmel kell fröcskölni a tésztára úgy, hogy lyukakat képezzen a tésztában. Megszórom a tetejét 4 evőkanál cukorral alaposan, mert ez fog rápirulni.

180 fokon sütöm hőlégkeveréses sütőben kb. 30-35 percig, míg szép piros nem lesz a teteje.

Kockára vágva tálalom. Főfogásként is megállja a helyét egy laktatóbb leves után.