Induljon a kreatív nyár! – Nyári bakancslista két gyerekkel

Sokfélét olvashat mostanában az ember lánya, hogy mi is kell a gyereknek, pláne nyáron. De vajon valóban tudják-e, hogy mi kell a gyereknek? És mi tudjuk-e, hogy mi kell a gyerekünknek? Kicsit hosszú lesz és csapongok, de a bakancslista is kiderül a végére. 🙂

Egyelőre kétféle a hozzáállás, vagy hagyjuk többet unatkozni a gyereket, vagy foglaljuk le minden percét. Én úgy vagyok vele, hogy a kettő között kell ennek lennie. Azzal sem értek egyet teljesen, hogy töltsünk minél több időt a gyerekeinkkel és bármit kér, teljesítsük a munkánk/házimunka rovására is, mert aztán később megbánjuk (évek múlva, mikor már nem fogja kérni), hogy ha ezt nem tettük meg. Ezt is meg lehet szerintem az arany középúton oldani. A gyereknek is meg kell tanulnia, hogy igenis vannak kötelező dolgok, amit igenis meg kell csinálnia apának/anyának, de míg a munkába nem tudnak besegíteni, addig a házimunkába igen. Azt pedig vagy lehet közösen elvégezni és úgy még jobb buli, vagy ha meg tudják egyedül is az adott feladatot csinálni, akkor anya/apa előbb szabadul, ha kevesebb dolog marad rájuk és több idő jut az együttlétre.

Az igazi kreatív nyári szünet mától indul nálunk. Eddig volt tábor és anya-lányok hét utazásokkal, így az nem számít bele abba, hogy az „ugyanmármittaláljakihogynemásszanakazagyamra” elinduljon. Alapból kialakítottunk egy napi rutint, mert attól, hogy én itthon vagyok velük, az nem jelenti azt, hogy nem dolgozom, bár erről szeretnek megfeledkezni. Az én lányaim 7 és 10 évesek, így már abszolút abban a korban vannak, hogy ők is beszállhatnak a házimunkába és nem kell anyát-apát háziszolgának nézni. Nyugodtan jöhet a „bezzeg én ennyi idősen” szlogen, mert bezzeg én ennyi idősen már tényleg sokkal több dolgot megcsináltam, mert muszáj volt. Hogy jó volt-e? Nem, de megkerestem a zsebpénzemet vele.

Most nem a zsebpénzkereset a motiváció, hanem a több közösen eltöltendő idő. Szóval lehet kijönni velem a boltba reggeliért, meg kimenni a kertbe szedni paprikát-paradicsomot (már csak azt kell elég sokszor ismételnem, hogy eléggé piros legyen az a paradicsom 🙂 ), lehet megteríteni, evések végén leszedni az asztalt. Mosogatógépet is ki-be pakolni, mosógépet ki-be pakolni (kisebbikem is simán elindítja a programot, ha szét vannak válogatva a kupacok), kiteregetni/szárítógépbe betenni (a program elindításához kell felnőtt segítség), beszedni, összehajtani a saját ruhákat és eltenni. Az ebéd megfőzése meg kifejezetten jó buli együtt, mivel imádnak kuktáskodni.

Szóval ha mindezekkel megvagyunk és van közösen eltöltendő időnk, jöhetnek az ötletek és a nyári bakancslista!

 1. Kavicsokat gyűjteni valamelyik vízparton és sokat kacsázni is közben.
 2. Kavicsot festeni, kavicsképeket készíteni.
 3. Az elmúlt fél év eseményeiről a képeket kiválogatni, eltett emléktárgyakból az idei év emlékkönyvének nekiállni és beragasztani a fél évet.
 4. Balatonfüredi élménynapot tartani, csucsuvonatozással, fagyizással, szökőkutas „fürdéssel”, Péklány pékség felkeresésével. (ez még biztos bővülni fog)
 5. Balatonföldvári kilátóban szülinapost fotózni.
 6. Pólót batikolni.
 7. Nemezelni.
 8. Ékszereket készíteni pólóanyagból, fonálból, kávékapszulából.
 9. Vintage technikázni.
 10. Kiolvasni közösen egy/két könyvet esti mesének.
 11. Nyári emlékkönyvet készíteni (főleg rajzokkal), amit az iskolában meg tudnak szeptemberben mutatni.
 12. Hullócsillagokat nézni.
 13. Vitorlázni. 🙂
 14. Felkeresni legalább egy mezítlábas parkot.
 15. Ellátogatni a Future Parkba.
 16. Calipo-t, jégkását készíteni itthon. (mindenféle színezék és mesterséges anyag menteset)
 17. Levendulával kreatívkodni.
 18. Piknikezni.
 19. Megnézni a Mamma Mia 2-t.
 20. Kertmozit csinálni otthon.
 21. Délutáni alvás a gyerekeknek a függőágyban, sátorban, trambulinban.
 22. Jeges játékokat játszani, mint pl. a jégkockával festést vagy jégtömbbe ajándékot rejteni a gyerekeknek, amit feltörhetnek.
 23. Szappant gyártani.
 24. Táskát varrni.
 25. Ittalvós bulit rendezni az iskolatársaknak. (Tapasztalat, hogy a több gyerek jobban elvan és nem egymást „ölik” a testvérek.)
 26. Ellátogatni a Miniversumba.
 27. Medencés bulit rendezni.
 28. Terepfutóversenyt rendezni a gyerekeknek.
 29. IKEA-ban utolsó játszóházazás a leendő 10 évesnek és átvenni az IKEA-s szülinapi ajándékokat.
 30. Bejárni csónakkal a balatoni vízi tanösvényt.
 31. Geocaching-elni.

+ Kitűzünk heti 1 kütyümentes napot, amikor se tévé, se telefon, se tablet senkinek a családban, csak a közös programok. 🙂

A kreatívkodásokról pedig kapjátok majd a beszámolókat, útmutatókat. És az is valószínű, hogy bővül majd ez a lista is.

Tervezzétek meg Ti is a saját bakancslistátokat! Szép nyarat Mindenkinek! 🙂