Kupakoló: Játék és tanulás műanyag kupakokkal

Az óvodában ez volt az egyik projekt tavaly.

A műanyag kupakok legtöbb esetben a szelektív kukában landolnak, mert mit is kezdhetnénk vele, ha éppen nem gyűjtjük valamilyen jótékonysági célra. Nálunk mindig szuper dolgokat találnak ki az óvónénik. Minden hónapban van valami projekt, amit készítenek, vagy amiről tanulnak a gyerekek.

Egyik hónapban kaptuk a feladatot, hogy kupakokat kell gyűjteni. Figyeltük, hogy a tejesdobozokról, üdítős- és vizes palackokról még véletlenül se felejtsük el leszedni a kupakokat, mielőtt kidobnánk a kukába. Sőt, még anyukámék nagy szelektív kukájából is letekertem az összes palackról a kupakot, mielőtt elvitte volna a kukás. Mindent a gyerekekért! 🙂 Volt ahol állítólag egy büfé szállt be a gyűjtésbe, onnan is rengeteg kupak érkezett, de hatalmas mennyiséget is használtak fel.

Íme a rengeteg ötlet, amit otthon is fillérekből el tudunk készíteni és megláthatjuk, hogy nem csak remek szórakozás, míg készülnek, de a játék mellett fejlődnek és okosodnak is a kis ovisok. Egy hatalmas kiállítást készítettek az elkészült darabokból, ezeket mutatom most meg nektek.

Egyetlen egy dolog jutott nekem is eszembe, hogy mit is lehetne kupakból csinálni, az pedig a malom játék volt, természetesen elkészítették. Készíthetünk memóriajátékot is belőlük. Ragasszunk fonaldarabokat, vagy magokat a belsejükbe és fordítsuk le őket, majd lehet keresgélni a párokat.

Rakjuk ki a tükörképeket, vagy folytassuk a sorozatot a megadott kupakokból. Építsünk tornyot kupakokból, minden torony akkora legyen, amennyit az alatta lévő szám mutat. Vagy rakjuk a megfelelő színű és formájú fejecskét a megfelelő négyzetbe (hajrá matematikai sorozatok), vagy vajon melyik kupak illik az adott rajzra éppen?

Szóval a felhasználásuknak csak a fantáziánk és a kupakok száma szabhat határt!

This slideshow requires JavaScript.