Fordítsuk meg a mesét! Most a herceget kell életre csókolni! – Bűbáj herceg és a nagy varázslat premier előtti vetítésén jártunk

A lányaim hónapok óta nyúznak, hogy ugye elmegyünk a moziba, ha végre megérkezik?! Ma ők is belekóstolhattak a premier előtti vetítések világába és megnézhettük Bűbáj herceget.

Bűbáj herceget szörnyű átok sújtja, Bűbájos kisugárzásától a királyság minden nőnemű lakója egyből beleszeret, ám mivel ez csak varázslat, képtelen megtalálni így az igaz szerelmet. Ha huszonegyedik születésnapjáig nem lel rá az igaz szerelemre, az átok végérvényesen beteljesedik. Ahhoz, hogy megtalálja szíve választottját, teljesítenie kell három teljesíthetetlen akadályt, amiben segítségére lesz egy bájos és fiatal tolvaj lány. (ADS Service)

Bűbáj Fülöp az a herceg, aki minden mesében szerepel. Ő adja a topánt Hamupipőke lábára, miatta köpi ki az almát Hófehérke az üvegkoporsóban és ő csókolja életre Csipkerózsikát is száz éves álmából. Persze minden csók után 5 másodperccel már meg is kéri a lányok kezét. Ám erről a menyasszonyoknak fogalmuk sincs. Még. Ja és a királyság minden férje rá feni a kaszáját-kapáját, mert egy mosolyával elcsavarja az asszonyok fejét, akár egy esküvőn is. Persze nem tehet ő erről (ezzel mondjuk vitatkoznék csöppet), merthogy szegény fejét átok sújtja. Mindjárt 21 lesz, ami az átok végleges beteljesülésének dátuma (hiába no, a pasiknak nem 16 évesen kell nősülni, ez csak a csajokra igaz), így három napja van, hogy válasszon magának a hercegnők közül és elcsattanjon az igaz szerelem csókja, vagy az átok marad örökre és a királyságban eltörlődik az igaz szerelem.

Hercegünk kissé ügyetlen, fogalma sincs, hogy kell bánni íjjal, karddal, lóval. Egyetlen tehetsége a női szívek elrablása. Apja viszont elküldi a vesszőfutásra, hogy álljon ki négy próbát.

A próbatételekhez segédje akad, bár a segéd nem önszántából megy. Ő Lenore, a legkeresettebb tolvaj a királyságban, akit szerencsétlenségére Csipkerózsika apja, a Tündér keresztanya (aki kissé maszkulin és eredeti hangja John Cleese) és Morgó végül csak elfog és alkut ajánlanak neki. Ha épségben elviszi a herceget a célba, ahol végre választ a három hercegnő közül, akkor három szekér aranyat kap. Így tolvajunk lop egy kalapot, bajuszt és a herceg mellé szegődik, magát Lenny-nek kiadva.

Mondanám, hogy ez egy tök jó mese, ha már a Shrek alkotói gyártották, de annyira mégsem. És inkább szól nekünk felnőtteknek, mint a gyerekeknek, a 6-os karikát is keveslem rá, bár a 7 évesem nem félt, még az emberevő óriásos résznél sem, szerencsére. Az imdb-s 8,5-t sokallom, erős 7-es inkább szerintem.
Vannak benne jó poénok, de sokkal kevesebb, mint amennyit ki lehetett volna hozni a sztoriból. Egy Fedőneve: Pipő sokkal ütősebb. A hercegnők totál szőkék, a herceg tök lúzer, Lenore-ról meg nekem nem derült ki, hogy rá pontosan miért is nem hatott Bűbáj átka és miért tartotta lakat alatt a szívét.
Az meg lehet csak engem zavar, hogy a szörny, akivel meg kell küzdeniük, hasonlít Vaiana Te Fiti-jére, itt is egy kő a szíve, amit elvesznek tőle és vissza kell rakni a helyére.
Azt nem mondom, hogy nem fogjuk újra megnézni, ha kijön DVD-n, biztos többször is, pláne, hogy minden apróságot felfedezzek benne. Ugyanis én pl. nem szúrtam ki a király tróntermében René Magritte Az ember fia festményét, pedig ott volt.

A hercegnők klipjével idegeltek eddig a lányaim, kívülről tudják már.

A főszereplők hangját Szinetár Dóra és Miller Zoltán kölcsönzi és igazán jó kis szerelmi duettet köszönhetünk nekik.

A 3D-t nem követelte volna meg a mese szerintem, de mivel már lassan kötelező mindent úgy legyártani, a Tóth Gabi által alakított Fél-Orákulum dala is jól mutat (meg előtte a felénk száguldó nyílvesszők is).

Szóval azért nézzétek meg, mert jól fogtok szórakozni, jobban, mint a gyerekek, akik néhol rákérdeztek, hogy miért is röhögök most, mert éppen nem értették a poént. (Csak nem kell abból kiindulni, hogy legalább olyan jó, mint a Shrek, de egy Nyúl Péternél biztosan ezerszer jobb!)