Azt nem mondom, hogy túl gyors, mert ugye kelnie is kell, nem árt egy órát, másfelet, ha igazán jót akarunk. Viszont az én válogatós gyerekeim is két pofára eszik.
Évekkel ezelőtt találtam rá erre a receptre. Azóta így csinálom a pizzatésztát, legalábbis az arányokat tekintve, csak máshogy fűszerezek, illetve én 1 élesztőt használtam most, igaz az 1 kg liszthez elméletileg 2 db kellene, de mivel Nagyi titka kelt tésztás lisztet használok, így maradt az egy.
A pizzát nagyjából minden gyerek megeszi. Még az enyémek is, ha épp nem válogatósak, viszont a pizzagolyó bármikor jöhet. Így volt ez most is, mikor 4 éhes gyerek várta éppen a vacsorát.
Pizzás csigát már mutattam nektek korábban, az akkor kenyérsütőgépben dagasztódott és csak fél kiló lisztet bírt ugye. Most a pizzatésztával is felavattam végre a karácsonyi ajándékomat, a SilverCrest robotgépet. Jelentem ezzel is tökéletesen megbirkózott, meg sem kottyant neki simára keverni a kiló lisztet és a hozzávalókat.
Kétféle golyó készült, a képen a töltött verzió van, az első kör, a sima hamarabb fogyott, minthogy lefotózhattam volna. Tunkolhatták ketchupba és fokhagymás tejfölbe, bár volt gyerek, aki kért mellé azért virslit. Ez már a virslivel és ketchuppel töltött adag. Az egyik direkt van fejjel felfelé, kíváncsi voltam, úgy hogy áll meg, de jobb volt, ha az összehajtott szájával lefelé raktam őket, nem nyíltak úgy ki.
Hozzávalók:
- 1 kg Nagyi titka kelt tészta liszt
- 2 ek. só
- 1 ek. oregánó
- (1 ek. bazsalikom, ami most elfogyott így kimaradt, de szoktam azt is rakni)
- 1 tk. bors
- 1 csomag porélesztő (ha nem kelt tésztás liszt, akkor 2 csomag)
- fél ek. cukor
- 6 dl langyos víz
- fél dl olíva olaj
- tölteléknek apróra vágott virsli és ketchup
- + olvasztott vaj vagy kis olíva olaj a kenéshez
Az összetevőket a keverőtálba rakom és alaposan összedagasztom (robotgép 1-es fokozat). Ha gyorsan kell elkészíteni, akkor is 35-40 perc kell, hogy megkeljen, de inkább bő egy órát hagyom meleg helyen letakarva.
Egy jénait kivajazok. Ping-pong labda méretű gombócokat szakítok a megkelt tésztából, gombócot formálok belőle, majd kilapítom. Egy kicsi ketchupot rakok a középére, majd egy darab virslit és összehajtom, az illesztéseket összenyombkodom, majd a záródó felével alulra rakom a jénaiba. Szép sorban, szorosan mehet egymás mellé mind. (2 jénainyi adag lesz a kiló lisztből.)
Ha megvannak, olíva olajjal megkenem őket, vagy kis olvasztott vajjal.
180 fokra előmelegített (hőlégkeveréses) sütőben kb 20-25 perc alatt aranybarnára sütöm őket. Ilyen gyönyörűen szétszedhetők utána.