Túrógombóc eperrel, dióbundában, eperszósszal

Fördős Zé és az Electrolux segítségével találtam ezt a receptet, de természetesen nem bírtam magammal és változtattam rajta.

A recept annyira jó lett, hogy a család szerint megtartjuk és így csináljuk ezentúl az alap gombócot is. Való igaz, nagyon finom és könnyű gombócok lettek.

Hozzávalók:

  • 50 dkg félzsíros tehéntúró
  • 10 dkg búzadara
  • 10 dkg kukoricadara
  • egy citrom leve és a felének a reszelt héja
  • 10 dkg kristálycukor
  • 5 dkg puha vaj
  • 3 db tojás
  • 1-2 dl tejföl
  • 10 dkg darált dió
  • 50 dkg eper
  • 1 ek. barna cukor
  • 1 mokkáskanál őrölt bors
  • 1 mokkáskanál fahéj

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgájához hozzáadunk 100 g cukrot és 50 g puha vajat és egy botmixerrel összedolgozzuk, hogy a vaj is elkeveredjen a cukros tojással. Hozzáadjuk a tehéntúrót, búzadarát, kukoricadarát, fél citrom héját és levét majd az egészet alaposan összekeverjük. Ha nem lenne elég zsíros a túrónk, tejföllel segíthetünk a gombóc állagán. Fóliával letakarjuk, és hűtőbe tesszük pihenni 30 percre.

Ezalatt elkészítjük az eperpürét.

Kiveszünk kb. 10-15 szem epret (ha nagyobbak, akkor majd daraboljuk őket a gombóc belsejéhez), a maradékot feltesszük főni (ha nagyok, szintén darabolva) egy lábosba a barna cukorral. Hozzáadjuk a maradék citromlét, borsot, fahéjat és pürét főzünk belőle. Nem baj, ha leveses maradt, nekem is saját házi eperből több lé lett hozzá, mint a videóban.

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd a hűtőből kivett masszát óvatosan összeforgatjuk vele. Egy gombócnyit kiveszünk, a tenyerünkben kilapítjuk, az epret a közepébe tesszük, majd gombócot formálunk belőle.

Forró, enyhén sós, lobogó vízben kifőzzük őket (akkor jók, ha már feljöttek a víz tetejére és egy perce már ott lebegnek). Lecsöpögtetjük, a darált dióba forgatjuk, majd eperpürén tálaljuk. Egy kis mentával megszórhatjuk a tetejét.

Ui.: Legközelebb belülre mascarponét fogok összeturmixolni eperrel, kicsit megfagyasztani, kicsi golyókban pedig beletölteni a gombócba.