Fördős Zé és az Electrolux segítségével találtam ezt a receptet, de természetesen nem bírtam magammal és változtattam rajta.
A recept annyira jó lett, hogy a család szerint megtartjuk és így csináljuk ezentúl az alap gombócot is. Való igaz, nagyon finom és könnyű gombócok lettek.
Hozzávalók:
- 50 dkg félzsíros tehéntúró
- 10 dkg búzadara
- 10 dkg kukoricadara
- egy citrom leve és a felének a reszelt héja
- 10 dkg kristálycukor
- 5 dkg puha vaj
- 3 db tojás
- 1-2 dl tejföl
- 10 dkg darált dió
- 50 dkg eper
- 1 ek. barna cukor
- 1 mokkáskanál őrölt bors
- 1 mokkáskanál fahéj
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgájához hozzáadunk 100 g cukrot és 50 g puha vajat és egy botmixerrel összedolgozzuk, hogy a vaj is elkeveredjen a cukros tojással. Hozzáadjuk a tehéntúrót, búzadarát, kukoricadarát, fél citrom héját és levét majd az egészet alaposan összekeverjük. Ha nem lenne elég zsíros a túrónk, tejföllel segíthetünk a gombóc állagán. Fóliával letakarjuk, és hűtőbe tesszük pihenni 30 percre.
Ezalatt elkészítjük az eperpürét.
Kiveszünk kb. 10-15 szem epret (ha nagyobbak, akkor majd daraboljuk őket a gombóc belsejéhez), a maradékot feltesszük főni (ha nagyok, szintén darabolva) egy lábosba a barna cukorral. Hozzáadjuk a maradék citromlét, borsot, fahéjat és pürét főzünk belőle. Nem baj, ha leveses maradt, nekem is saját házi eperből több lé lett hozzá, mint a videóban.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd a hűtőből kivett masszát óvatosan összeforgatjuk vele. Egy gombócnyit kiveszünk, a tenyerünkben kilapítjuk, az epret a közepébe tesszük, majd gombócot formálunk belőle.
Forró, enyhén sós, lobogó vízben kifőzzük őket (akkor jók, ha már feljöttek a víz tetejére és egy perce már ott lebegnek). Lecsöpögtetjük, a darált dióba forgatjuk, majd eperpürén tálaljuk. Egy kis mentával megszórhatjuk a tetejét.
Ui.: Legközelebb belülre mascarponét fogok összeturmixolni eperrel, kicsit megfagyasztani, kicsi golyókban pedig beletölteni a gombócba.