Spéci fasírt és fűszeres, sült édesburgonya

A spéci fasírtért, ami ráadásul gluténmentes is lett, bezsebeltem nagylányomtól az „Anya, ez baromi finom lett! Máskor is így csináld!” elismerést, amit nem igazán szokott osztogatni. 🙂

A főzős csoportomban kaptam ezt a receptet egy kedves ismerőstől, aki megengedte, hogy terjesszük az igét és anyukája spéci fasírt receptjét. 🙂 Ráadásul a maradék felhasználására is kiváló. Hogy miért? Mert nem sima darálthúsból van, hanem pörköltből!

Szóval, ha már unja a család a pörit, mert túlméretezted az adagot, nyugodtan tálalhatsz nekik belőle egy újabb fogást! Nekem is volt itthon lefagyasztva finom vörösboros pörköltöm tarjából, és mivel az egész adagot kiolvasztottam, így maradt még, a kifőzött tarhonya meg elfogyott mellőle. Így kapva-kaptam az ötleten és megcsináltam a saját tányéromat a csoportban látott fotó után, csak egy picit módosítva a megkapott recepten. Most nem készakarva, hanem mert nem volt zabpelyhem, csak összekeverve a műzliben, kiválogatni meg nem akartam, nem vagyok én Hamupipőke. 🙂

Szóval az alap receptje a fasírtnak:

  • maradék pörkölt ledarálva
  • zabpehely
  • reszelt sajt
  • tojás

Na már most, miután nem volt zabpelyhem, elkezdtem agyalni, hogy mit is használhatnék helyette. Kukoricapelyhet imádom, próbáltam azzal összedarálni egy adagot, de nem túlzottan sikerült, túl puha lett. Gondoltam, hogy akkor beleforgatom a golyókat kukoricapehelybe és úgy sütöm ki. Meg kell valljam, nekem így ízlett jobban, a ropogós bunda miatt, úgyhogy ezzel majd még kísérletezem.

Aztán az én receptem végül ez lett, amiből elkészült az ebéd adag:

  • kb. 15-20 dkg pörkölt (ami 3/4 részig töltötte a kis robotgépemet), csak a húsosabb része, a zsírt és ami külön volt szaft, azt nem raktam bele, hidegen jól szétválaszhatók a rétegek
  • 2 tojás
  • 5 dkg parmezán
  • 3 szelet kukoricás kenyér (toast méretű)

Golyókat formáltam és bő olajban kisütöttem. Nem kell sokáig sütni, csak hogy színt kapjon, összesüljön kicsit.

Köret hozzá több is lett. A gyerekeknek simán mikróztam héjában krumplit (sütőzacskóban be a mikróba, krumplinként 3 perc, ha nagyobb, akkor 4), felnőtteknek sütöttem édesburgonyát és répát is.

Cikkekre vágtam őket, meglocsoltam olivaolajjal, reszeltem rá fokhagymát, szórtam rá sót, borsot, kakukkfüvet és 200 fokra raktam a sütőbe, kb 15-20 percre, amíg megpuhultak és pici színt kaptak. Megszurkáltam őket sülés közben, hogy lássam, mikor jók.

Ezersziget-öntetes salátával kínáltam.