Én már mehetek a Konyhafőnökbe, tudok csinálni egy jó rizottót, jöhet a Séf kritikája!
Úgy kezdődött, hogy már be van itthon tárazva a rizottó rizs is. Szeretem a jó rizottót, próbálkoztam már vele párszor, de eddig még egyszer sem mondtam, hogy na ez most jól sikerült. Idáig. Aztán a héten le volt értékelve a rókagomba és úgy gondoltam, hogy a kettő jól passzolna egymáshoz. Nem tévedtem. Ez valami olyan isteni ízorgia… Persze a gyerekeknek nem jött be, nem is csodálom, ehhez még nőni kell, értékelni a karakteres ízeket. Az adag elméletileg 4 főre van, egy adag desszertet mellékelve elég ebédre vagy magában 3 felnőttnek bőséges.
Hozzávalók:
- 30 dkg rizottó rizs
- 2 dl száraz fehérbor (Chardonnay-val készítettem)
- 6 dl alaplé (1 leveskockából készítettem)
- 10 dkg rókagomba
- 1 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kk. őrölt fehérbors
- 1 marék parmezán bele + szórni a tetejére
- 5 dkg vaj
- fél dl olivaolaj
Felaprítjuk a hagymát és olivaolajon üvegesre pároljuk, 2 kanál vízzel segíthetünk a párolásban. Hozzáöntjük a felaprítottott gombát és 1-2 percig együtt pirítjuk, majd beleöntjük a rizst és kb. 2 percet tovább pirítjuk. Felöntjük a borral, pár perc alatt az alkoholt kiforraljuk belőle, majd apránként, merőkanalanként keverjük hozzá az alaplevet, közben belenyomjuk a fokhagymát és borsozzuk. Az egész folyamat kb. 15 perc, amikorra már majdnem tökéletes a rizs. Ekkor lehúzzuk a tűzről és 2-3 percig fedő alatt pároljuk még.
Hozzáadjuk a vajat és a parmezánt, alaposan összekeverjük. Akkor jó, ha jó krémes állagú. Tányérra szedve, parmezánforgáccsal díszítve tálaljuk.