Itt a nyár, itt a kerti sütés-főzés ideje. Mivel szerencsémre kemencénk is van a kertben, így nem a konyhában kell még melegebbet csinálnom, ha sütni szeretnék valamit.
Idei szezonnyitónk a nálunk már szokásosnak mondható töki pompos, sok-sok szalonnával, lilahagymával.
Íme a hozzávalók egy tepsihez, ami kb. hüvelykujj vastagságú lesz:
A tésztához:
50 dkg finomliszt
3 közepes burgonya
2,5 dkg élesztő
2,5 dl langyos víz
1 kk. cukor
só
A tetejére:
3 dl tejföl
3-4 gerezd fokhagyma
1 fej lilahagyma
20 dkg kolozsvári szalonna (aki szereti, tehet rá reszelt sajtot is)
A tésztához a krumplit apró kockára vágjuk és megfőzzük, majd leszűrjük, összetörjük és a liszthez öntjük. Az élesztőt a cukorral a langyos vízben felfuttatjuk (ehhez a krumpli főzővizét szoktam felhasználni), hozzáöntjük a tésztához. Kicsit megsózzuk.
Jól összedolgozzuk a tésztát, majd meleg helyen letakarva pihenni és kelni hagyjuk (nyáron könnyű, mert csak napra kell rakni). Jó idő eseten 30-40 perc alatt a kétszeresére kel.
A tepsit olajjal megkenjük, hogy ne ragadjon oda a tészta. Olajos kézzel ügyesen rányújtjuk a tésztát, mert a krumpli miatt nagyon tud ragadni. Ez nálunk általában a férjem dolga szokott lenni, ő ebben sokkal ügyesebb, én most is nyakig ragadtam az első tésztánál. 🙂
Aztán jöhet a „díszítés”.
A tejfölbe belezúzzuk a fokhagymát és ezzel jó alaposan megkenjük a tésztát (van olyan recept, ahol kicsit elősütik, hogy ne legyen túl lágy a tejföltől utána, de mi szottyosan szeretjük).
Majd ráhalmozzuk a feltéteket. Most bacon szalonna volt rá, de általában kolozsvárival csinálom. Mehet rá akár olivabogyó és feta sajt is, ki hogy szereti. A gyerekeknek készíthetjük simán sonkával, paprikával, paradicsommal, ahogy nekik ízlik.
Így a nagy melegben egy jó kis rozéfröccsel, gyerekeknek limonádéval igazán finom ebéd vagy vacsora.