Nagymamámtól tanultam meg bejglit sütni, két éve ezeket a gyönyörűségeket még együtt készítettük.
Egy igazi titka van a bejglinek, a türelem. Nem szabad kutyafuttában nekiállni, ehhez idő kell, kezdve a liszt és a zsiradék szétmorzsolásával, ha nincs csak arra 20-25 perced, neki se állj! A többi már csak ráadás, mert a bejgli készítés több órás munka. Nagyszüleinknek mindig volt ideje mindenre. Legyen nekünk is!
Itt a tészta eredeti receptje:
Hozzávalók a tésztához:
- 1 kg liszt + egy kicsi
- 1 Ráma
- 3 bő ek. zsír
- 1,5 – 2 dl tej
- 3 ek. cukor
- pici só
- 1 élesztő
Töltelékhez:
- 1/2 kg mák
- 1/2 kg dió
- 10-12 ek. cukor
- 2 citrom héja
- 2 dl tej
A kenéshez 3 tojás sárgája.
Tésztának 1 kg liszt (plusz egy kicsi ), 1 kocka Ráma és 3 bő evőkanál zsír, szétmorzsolom alaposan. Közben 1,5-2 deci langyos tejben 3 ek. cukrot elkeverek, felfuttatom az élesztőt. Kis sót adok a liszthez, majd hozzáöntöm az élesztős tejet, majd még kb. 1 deci langyos tejet, majd gyorsan összedolgozom a tésztát.
Rúd alakúra nyújtom, majd 6 darabra osztom, gombócokat formálok belőlük és 3/4 órára pihentetem letakarva.
Közben a fél kiló friss darált mákot (nem előre darált a jó, hanem frissen daráljuk) 5-6 ek. cukorral elkeverjük, de ha még édesebben szeretjük, akkor rakhatunk még hozzá. 1 citrom héját belereszeljük. Ugyanúgy a dióhoz mehet a cukor, ide is jöhet a citromhéj. Mindkettőt alacsony tűzön átfőzzük pár percig 1-1 deci tejjel. A gombócokat kinyújtjuk tepsi hosszúságú kis téglalapra. A töltelékeket 3-3 részre osztjuk és a téglalapokra halmozzuk, szétkenjük a téglalapokra és feltekerjük.
Újabb fél órát pihentetjük a tepsiben őket, közben 3 tojás sárgáját felverünk, megkenjük velük rudak tetejét, hagyjuk, hogy beszívják a tojást, majd újra megkenjük, újra hagyjuk, hogy beszívják, így lesz szép márványos.
180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.