Szeretek ételfotókból inspirálódni. Ezt főleg az Instagramról teszem, sok gasztrobloggert követek ott is.
A minap is nagyon ínycsiklandó képet posztolt Iklódi Dóra, a Wander.Food.Wonder bloggere édesburgonya és vöröslencse krémlevesről és rögtön kaptam az alkalmon, hogy én is valami hasonlót gyártsak. Sajnos vöröslencsét nem sikerült hirtelen beszereznem, csak sárgarépát, így nálunk azzal készült, de majd a lencsés verziót is biztosan kipróbálom!
A hozzávalókat úgy szedjétek össze, hogy számoljatok a gyerekek répamennyiségével külön is. 😉 Én sajnos nem voltam ilyen elővigyázatos, így a csomag répámból 3 db került végül csak a levesbe, a többi eltűnt Kisebbikem nagy segítése közben az ő pocakjában és Nagylányéban, akinek külön hordta be a gyerekszobába. 😀
Szóval a hozzávalók:
1 kg édesburgonya
1 csomó sárgarépa (amit a zöldjével együtt árulnak)
1/3 szál póréhagyma
3 dl tejszín (rendes tejszín, nem a főző, én már csak ezt használom)
1 leveskocka
5 dkg vaj
2 ek. olaj
bors, curry, gyömbér
A vaj és olaj keverékén megfonnyasztjuk a felkarikázott hagymát, majd rádobjuk a felkarikázott répát, hogy az is kicsit megpiruljon és édesebb legyen. Beledobjuk a kockára vágott édesburgonyát, hozzáadjuk a leveskockát, felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje és fedő alatt puhára főzzük őket.
Leturmixoljuk, ha kell, még utána sózunk, borsozzuk, curryt, gyömbért ízlés szerint adagoljuk (én jó két teáskanál curryt adtam hozzá és 1 teáskanál szárított gyömbért). Ez attól függ, ki mennyire intenzíven szereti ezeket az ízeket, én eléggé. (Influenza idején pláne jól jön a curry és gyömbér fertőtlenítő hatása). 1 teáskanál kurkumát is adtam hozzá, a színe kedvéért, de az elhagyható.
Hozzáöntöm a tejszínt, forralok egyet rajta és kész is. Ha túl sűrűnek találjuk, akkor vízzel vagy tejszínnel még higíthatjuk kicsit, csak akkor utána is fel kell újra kicsit forralni.
Pirított bacon-nel, levesgolyóval, reszelt sajttal tálaljuk, ki mit szeretne bele tenni.
Jó étvágyat! 🙂