Csörögefánk, ahogy mi szeretjük

A február mindig a fánk szezonja. Idén először (és magam sem értem eddig miért maradt ki) csináltam csörögefánkot, nem is egyszer.

Első körben teljesen tejtermék menteset készítettem, mert Kisebbikem farsangjára ígértem, egyik kislány sajnos allergiás, így az élesztős, futtatott fánkokat nem ehette. Gondoltam kipróbálom vízzel helyettesítve a tejes receptet és teljesen bevált. Azt mondták, hogy finom volt. 🙂

 


Nekem kicsit ízetlen volt így, picit morzsálósabb, mint az eredeti, így mindenképp ki akartam próbálni vajjal és tejföllel, de még ott sem voltam megelégedve az ízével. Így került bele vaníliás cukor és citrom is. 🙂

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg tejföl
  • 5 dkg puha vaj
  • 3 tojás sárgája
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • fél citrom reszelt héja és leve
  • csipet só
  • 1 púpos evőkanál porcukor

Robotgép táljába öntöttem a vajon kívül mindent, majd mikor már összekeverte, apró darabokban hozzáadtam a vajat is. Akkor jó, ha az egész tészta már sima és elválik a tál falától. Nekem liszttel szokott kelleni korrigálni, szép apránként lehet hozzá adni 1-2 dekát keverés közben, figyelve, hogy mikor lesz olyan állagú, ami már elválik a táltól.

Egy fél órát szoktam pihentetni, hogy majd szép buborékos legyen a tészta. Egy alaposan kilisztezett felületre borítom és a nyújtófát is meglisztezem, mert ragadós a tészta. Nagyon vékonyra, 1-2 mm-re nyújtom, majd derelye vagy pizzavágó segítségével rombusz formára vágom. A rombuszokat keresztben is bevágom, majd az egyik csücskét áthajtom a lyukon, hogy megkapjam a csöröge tipikus alakját.

Forró olajban sütöm ki. Ahogy beledobjuk, rögtön feljön a tészta a tetejére. Amikor látjuk, hogy kezd már pirulni (ez 1-2 perc max), akkor megfordítjuk és egy perc alatt a másik oldalát is aranybarnára sütjük. Kivesszük és gyorsan megszórjuk porcukorral.

Házi baracklekvárral tálalva az igazi! 🙂