Balatoni Habos Mogyoró és Pöttyös Panni – a 2017-es év országtortái

Idén is megszületett Magyarország Tortája és Magyarország Cukormentes Tortája, aminek díjazottjait ma hirdették ki.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete immár tizenegyedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája”, pályázatot.

A szakmai zsűri háromfordulós értékelés után hirdette ki a győztest. Az első körben idén a 29 anonim nevezett tortából választott ki a neves zsűri 5 tortát. Majd újrakóstolták a döntős tortákat és a készítőikkel konzultálva javaslatokat tettek azok tökéletesítésére.
Végül a harmadik, utolsó zsűrizési körben újra pontozással választották meg a győztest, mely idén nem más, mint a Balatoni Habos Mogyoró, Vaslóczki Orsolya budapesti cukrász alkotása. A tehetséges fiatal cukrász hölgy korábban már a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt is megnyerte.
A második helyen Erdélyi Balázs Fertődi Fekete tortája végzett a FRER Cukrászdából, a harmadik helyezett Ipacs Balázs Szent Erzsébet tortája lett a Hisztéria Cukrászdából.

És hogy milyen is a Balatoni Habos Mogyoró?
A torta mogyorós habtészta alapú, melyen mogyorós roppanós réteg, fekete ribiszke zselé, tejcsokoládés karamell, mogyoró hab rétegződik, és mogyoróolajos áthúzóval lett bevonva. A „Balatoni” jelző, a dél-balatoni régió jellegzetes és ízletes csonthéjas gyümölcsére, a mogyoróra hívja fel a figyelmet, a régióban jelenleg is találhatók remek zamatú gyümölcsöt termő ültetvények. A nyertes torta készítője is dél-balatoni termelőtől származó mogyoróolajat használt a tortához.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdet meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel.

Idén a budapesti Zazzi Cukrászda hozzáadott cukor nélkül készült édessége, a Pöttyös Panni fantázianevű kreáció nyert. Az üde málna mousse kellemes savanykásságát finoman kiegészíti a szilva réteg édessége. A piskótában a mák intenzív ízét a mandulaliszt teszi selymesebbé. Varga Margit cukrász tortája szeletenként csupán 6 g szénhidrátot és 167 kcal-t tartalmaz, így a cukorbetegek számára jó választása lehet, de mindenkinek ajánljuk, aki ügyel arra, milyen összetevőket tartalmaz, amit elfogyaszt.

Ha szeretnétek ti is megkóstolni az idei év kedvenc tortáit, akkor augusztus 19-től megtehetitek országszerte több száz cukrászdában és természetesen 19-én és 20-án a Magyar Ízek Utcájában, a budapesti Várkert Bazár területén.

Forrás: Süti Chef

Eddig a hivatalos hír, most pedig egy kis személyes kiegészítés.

Minden évben igyekszem megkóstolni mindkét tortát és őszinte leszek, eddig egyetlen kedvenc maradt, amit bárhol megveszek és meg is kóstolok, a 2010-es Szilvagombóc Torta. Bár vele azért versenyben van még a tavalyi, Őrség Zöld Aranya, de csak akkor, ha jól van elkészítve.
Mert pont itt van a probléma. Nem tudom, hogy mi a baj, a recept, vagy a hozzávalók, cukrászdáknál a technikai tudás hiánya (bár olyat is hallottam, hogy némely cukrászdák lehet, hogy kispórolnak egy-két hozzávalót) vagy alapból nem az én ízvilágom a nyert kreáció, de például anno a Kecskeméti barackos kölestorta annyira nem ízlett, hogy nagyon, teljesen „fojtós”, száraz.

Ezek a torták tényleg remekül néznek ki és nem fogja az egyszeri háziasszony fellapozni az internetet az eredeti receptért – amit itt egyébként megtehettek bármelyik tortára, évenként ott van mindegyik receptje – hogy pikk-pakk összedobjon egyet a vasárnapi ebéd mellé, mert olyan összetevőkkel találja szemben magát, mit a mostani nyertesben a mogyorós streuzel betét, vagy a második helyezettnél a levendulás csokoládé mousse, feketeribizli krém, fekete glasszázzsal borítva.
Ezekért igenis elmegyünk egy cukrászdába – szívjuk a fogunkat – de kiadunk érte 600-800 Ft-ot/szelet (sőt, ha mindenmentes tortákról beszélünk, akkor többet is) és mikor kóstolás közben még nem is ízlik igazán, akkor nagyon morcosak tudunk ám lenni. Értem én, hogy a minőséget meg kell fizetni (meg a kislányt, aki áll a pult mögött, meg a rezsit, értem én, meg is teszem), de akkor tessék már azért a pénzért olyat elém tenni, amiért jövő héten is bemegyek vagy megkóstolok ott mást is! Ennyi csak a kérésem, mert szeretjük mi a finom tortákat, de akkor azok legyenek is finomak!