Színdarabajánló: Les Misérables – A nyomorultak – Madách Színház

A Madách Színház ismét nagyot alkotott! Monumentális darab született, ami biztos nagyon sokáig lesz még látható!

Bevallom, féltem megnézni a darabot. Nem olvastam Victor Hugo művét, sosem mertem nekikezdeni és nem csak a több, mint ezer oldala miatt, egyszerűen valamiért tartottam tőle. A történet lényegét nagyjából ismertem, de ettől függetlenül teljesen fejest ugrottam az ismeretlenbe, nem tudtam, hogy mire számítsak. Máskor azért van elképzelésem a darabról, amit megnézek, most kétségekkel teli izgalommal vártam a kezdést.

A történet bemutatására íme a könyv fülszövege:
„Victor Hugo hatalmas korfestő regénye éles tiltakozást fejez ki a kialakuló polgári társadalom szembeszökő bűneivel szemben. A széles koncepciójú műben az író művészete egész erejével harcol az igazságszolgáltatás merevsége és túlzásai, a munkások és munkásnők elnyomorodása ellen, védelmébe veszi az elhagyott gyermekek ügyét.
De nemcsak a felületi bajokat látja, hanem kora társadalmának igazságtalanságra épült alapjait is támadja és a forradalmi harcok dicsőségét hirdeti. A gazdagon burjánzó mese minden korok olvasóját magával ragadja. A romantikus Victor Hugo itt igen sokszor a legtisztább realista eszközökhöz is nyúl, s e mű egy ellentmondásos korszak egyik legkiválóbb alakjának maradandó értékű munkája.”

A történet számomra néhol kissé érthetetlen volt, illetve a mai ember számára érthetetlen, hogy mi az, hogy egy éhező gyerek megsegítésére ellopott kenyérért valaki 20 évet töltsön kényszermunkán? Aztán meg mikor maga Javert mondja Jean Valjeannak, hogy a menlevele megbélyegzi őt, nehogy bármi jóra számítson, utána miért is lepődik meg, hogy JV új életet kezd álnéven és eltűnik a Föld színéről? És utána ezért kell őt üldözni még 20 évig neki? Mert egyszerűen annyira konok, önfejű és szóról-szóra betartja a törvény betűjét, mert csak az a szent? Józan ész meg sehol? Pláne emberség? Amikor meg JV megmenti az életét, akkor ezt nem tudja feldolgozni és inkább öngyilkos lesz?

Egyébként fantasztikusan mutatja be ezt a kort a mű. A gazdagok és szegények közti hatalmas szakadékot, hogy kinek mit lehet megtenni és kinek mit is hisznek el… Az éhbérért dolgoztatott munkásokat, a szajhák és simlisek életét, a forradalmi eszméket, az utcagyerekeket, a szerelmet.

De itt most nem is a történet, hanem a darab a lényeg!
A zene zseniális, az ének az, ami talán kissé a darab komolyságával és a 3 órás hosszával nehezebben emészthető a könnyű musical-hez szokott közönségnek, ugyanis itt próza egy szó se hangzik el és inkább hajaz operára a mű, mint musical-re, néhol a lányok kórusának éneke számomra érthetetlen is volt a nagyon magas szólamoktól. Az eredeti műhöz képest rövidebb ez a feldolgozás és így is pörgés van, egy percre sem lassítanak a szereplők és a nézők sem sokszor jutnak szusszanásnyi időhöz, ritka, hogy hagynak megtapsolni egy-egy számot, máris kezdődik a következő.

A díszlet Kentaur műve, ismét zseniálisat alkotott! Mást nem tudok rá mondani, mint hogy monumentális! Olyan hatalmas, olyan részletes, hogy csak kapkodja az ember a fejét néhol, hogy mennyi minden belefért egy színpadra, micsoda részletek vannak kidolgozva, pedig sok helyet, hosszú időt kell bemutatni. Mindezt fényjátékkal, vetítéssel kísérik és egészítik ki.

56A tánckar és a mellékszereplők a megszokott madácsos színvonal. Nem lehet belekötni! Sem az énekbe, sem a táncba, sem a koreográfiába, egyszerűen vérprofik, mint mindig. Külön kiemelném a gyerekszereplőket, nagyon ügyesek és tehetségesek.

 

_B8N0242Jean Valjean szerepében Zöld Csabát láttuk, akit eddig még én színpadon nem láttam, de tetszett az alakítása, bár néhol a magas részek furcsák voltak, de nem azért, mert nem énekelte volna ki, hanem mert valahogy a szerephez nem illett szerintem.

 

 

4_feke_pal_miller_zoltanJavert Feke Pál volt éppen, szerintem nagyon jól hozta a „gonosz” figuráját, bár a hatalmas kibélelt kabátban biztos melege volt, nem hiszem el, hogy ilyen vállai lennének alapból. 🙂 Nekem az énekstílusa is nagyon tetszett, mert olvastam kritikát, ahol magamutogatósnak írták, szerintem pedig pont tökéletes a szerepre.

Fantine Baranyai Annamária volt, őt átlagosnak mondanám, se a hangja, se a játéka nem igazán győzött meg, sőt, a haldoklós jelenete szerintem túl szenvedősre sikeredett.

z219Marius szerepében Solti Ádámot láthattuk, aminek nagyon örültem, mert már az X-Faktor idején megkedveltem, igazán illik hozzá a szépfiú, ifjú diák szerep. Hangja is jó, alakítása is.

Vikidál Gyulának örültem volna, ha látom püspökként, még ha csak pár mondat erejéig is, Csengeri Attila sajnos nagyon átlagos.

119Minden szereplő jó egyébként, lehetne külön felsorolni mindenkit és elemezni, hogy most mennyire jó vagy nem jó, de nem fogom, viszont három embert muszáj külön kiemelnem.
Az első az a Tóth Andrea, akit szintén az X-Faktorból ismerhettünk meg, aki anno berobbant a Hooligans számával. Itt most Eponine szerepében láthatjuk. Nagyon tetszett mind a hangja, mind az alakítása, igazi színésznő már most!

baloghanna_1A másik két szereplő a Thénardier házaspár, akiket Balogh Anna és Weil Róbert játszott, akit még anno a Józsefben láttam először színpadon, most viszont annyira el weilrobert_scr_vagvalett maszkírozva, hogy fel sem ismertem! 🙂 Annyira jól hozzák a groteszk, csaló, szélhámos figurákat, kifigurázva a kor eme svindlereit, hogy hatalmas tapsot kapnak mindig. Egyszerűen fergetegesek, már miattuk érdemes megnézni a darabot, igazán jó kontraszt a komoly drámai cselekmények mellett és felüdülés egy-egy jelenetük.

Összegezve, nem az a könnyű esti szórakozás, nem a megszokott, tipikus musical, hanem inkább drámai és inkább operás stílus. Lenyűgöző és profi előadás, csak nagyon szőrszálhasogatni tudok, hogy kritizáljak, egyszerűen meg kell nézni! Én is meg fogom még az biztos, de az is igaz, hogy nem annyiszor, mint mondjuk a Józsefet láttam (négyszer és még az új feldolgozáson nem is voltam), én jobban szeretem a könnyedebb darabokat, de ilyenre is szükség van, pláne ilyen profi előadásban!

Nézzétek meg! Megéri!

(képek: madachszinhaz.hu)

Xndkofzj_2_1000x700

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .