Színdarab ajánló: A szőke ciklon – Játékszín

_B8N0242Fantasztikus, fenomenális, hihetetlenül jó!

Nem tudtuk, hogyan lehet megoldani egy kis színpadon ennyi jelenetet és ennyi szereplőt, pláne úgy, hogy csak 5 színész játszik, de Szente Vajk megoldotta! Zenés akció vígjáték? Hát az meg mi lehet? Hát pontosan A szőke ciklon!

Rejtő Jenőnek (Őze Áron) 150 perce van egy új regény kiadóba való eljuttatására. De ez a regény még meg sem született! Ezért felkeresi a gyors- és gépíró Magdát (Földes Eszter), hogy gépelje le neki amit diktál. Magda épp egy költözés kellős közepén van, ezért még a költöztető ember (Józsa Imre) is ott vár a bérére. Hozzájuk toppan be még Magda apja (Szerednyey Béla). Színesíti még a képet a hallgatózó szomszéd (Csonka András), akinek tetszik Magda és aki egy buddhás dobozkával kedveskedik az új szomszédjának.
Rejtő kapva kap az alkalmon és a jelen lévő személyekről mintázza a regénye szereplőit, így a regény ott születik meg helyben. A szereplők is beleszólnak a sorsukba, néhol több szerepet is játszva (25 szerep van összesen) és akár rendezve is a darabot. Fontos szerepet kap az ajándék is, így fogják kergetni az Álmodó Buddhát Európán és Afrikán át, mert hát természetesen a légió is feltűnik itt is.

Nem vagyok Rejtő-fanatikus, egy-két regényét olvastam csak, ezt pont nem. A Bujtor-féle A három testőr Afrikában feldolgozásának (szerintem) gyengesége miatt féltem ettől is kicsit, hogy vajon hogyan lehet egy színházba bevinni egy Rejtő regényt. A feladatot hibátlanul megoldották, a színészek is fantasztikusak (bár őszintén bevallom, nem is vártam mást tőlük), a valós életből hozott poénokkal tarkítják a darabot, sokszor potyog a könnyünk a nevetéstől.
Gondolkodtam rajta, hogy egy másik Youtube-os ajánlót rakjak be a végére, amit a tavalyi gödöllői bemutatón csináltak, de ott sok poént lelőnek, de akinek van kedve, keressen rá. 🙂

A másik erőssége a darabnak a felcsendülő dalok, amiket Gulyás Levente szerzett és ő is ad ott elő zongorán (Erős Csaba a váltótársa). A szövegekre sem árt koncentrálni, mert fontos részei a darabnak, sok-sok információt megtudhatunk belőlük.

Hadd említsem meg a díszlettervezőt, Bátonyi Györgyöt, akinek szintén nagy szerepe volt, hogy azt a rengeteg helyszínt ide tudják varázsolni (a puputevés székek nagy kedvenceim lettek). Általa az is kiderült, hogy egy hatalmas képkeret mennyi mindenre használható, lehet belőle tévéképernyő és kapualj is, de egy vasalódeszkából is lehet egy repülő szárnya is. És itt természetesen nem hiányozhatott a MALÉV-dallam sem. 🙂

Valamint a jelmeztervezőt is meg kell említenem, Kovács Yvette Alidát, akinek például Földes Eszter svájci „ruhakölteményét” is köszönhetjük, ami az alapja (ha jól emlékszem a névre) „Grétának”. Bár az is igaz, hogy ehhez Eszter is kell bele, az ő mimikájával és hanghordozásával lesz teljes az a ruha és a figura.

A darab 2 és fél óra (egy szünettel), de én néztem volna még tovább, így kénytelen leszek újra megnézni. Nem is egyszer!

A darab jelenlegi plakátja és szereposztása már az alábbi, de mi még Józsa Imrével láttuk és fantasztikus színészi munkájának adózva a cikk az eredeti képpel marad kint.

Rejtő ŐZE ÁRON
Magda FÖLDES ESZTER
Apa SZEREDNYEY BÉLA / KEREKES JÓZSEF
Munkás PUSZTASZERI KORNÉL
Szomszéd CSONKA ANDRÁS
zongorán közreműködik: Gulyás Levente / Erős Csaba

Mindig velünk: Józsa Imre

(Forrás: Játékszín hivatalos oldala)

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .