Könyvajánló: Rita Falk – Télikrumpligombóc

Ki ez a Rita Falk és miért nem lehetett eddig itthon olvasni a könyveit?

telikrumpliNémet krimi! Valljuk be, külön műfaj, talán az ország közelsége miatt is áll közelebb a szívünkhöz, mint az amerikai sorozatok. Ha azt mondjuk, hogy német krimi, rögtön a Tetthely (Tatort) ugrik be, a Két férfi, egy eset vagy a nagy kedvenc, Derrick. Nem tehetek róla, nekem még mindig azok a karakterek, nem pedig a ma menő sorozat, a Cobra 11.

Rita Falk nyomozója, Franz Eberhofer pedig egy igazi karakter. Olyan igazi német karakter. Nem is hülye (csak, mikor a nőkről van szó), nem is macsó (de azért nem szűkölködik nőkben), kellőképpen jól csavarja a szálakat (bár néha őt is csavargatják, hol a fejénél, hol pedig a … 🙂 ), kicsit Patópálosan adja elő olykor a dolgait és inkább a kocsmában fejezi be a napot, a szövege meg egyszerűen fenomenális. Ebben mondjuk nagy szerepet játszik a fordítás is, köszönet érte Balla Juditnak és a Művelt Nép kiadónak, hogy lehetővé tették, hogy végre mi is élvezhessük magyarul a történeteket. Németül már 6 könyv jelent meg, itthon a másodikra januárig várnunk kell.

Addig is lássuk az első, a Télikrumpligombóc történetét.

Megvan a tipikus bajor falu? A tenyeres-talpas kocsmárosnéval, aki 8 korsó sört tud elvinni a kezében? Ahol mindenki ismer mindenkit, főleg a kocsmából, meg a művházból, ahol megy a foci? A tipikus NDK-s fejek, meg hózentrógeres öltözet? Ahol megvan a szentháromság, a foci-sör-kolbász? Na ilyen Niederkaltenkirchen is.

– Friss a hurka? – kérdezem szelíden.
– Frissebb már nem is lehetne. Ma hajnalban döglött bele a disznó a vérmérgezésbe, amit a májráktól kapott.
– Ma hajnalban? Akkor tényleg nem lehetne frissebb. Három szálat, mint mindig.

Itt rendőr Franz Eberhofer. Most. Mert, hogy Münchenben volt, de kicsit bekattant és elzavarták haza, mondhatni gyógyulni.
A harmincas évei közepén járó agglegény, aki az apja disznóólját alakítja éppen át legénylakássá, azzal a fűtésbuherálónak a segítségével, aki horror árat mond, de mindenki mégis vele csináltat mindent a faluban.
Apuka otthon termeszti és szívja a füvet, esténként meg őrületbe kergeti a Beatles-szel a fiát, amit hallgat a lemezjátszón.
És ott van még a Nagyi. Nyolvanon túl, tök süketen, de a Kuponzsonglőrök elbújhatnak az akcióvadászata láttán! Ami akciós, arra ő lecsap, irány az Aldi, Lidl, hetivásár (persze a végén, mert addigra olcsón adnak mindent és a hülye unokája ezt se tudja). És Nagyi iszonyat finomakat főz.

Aztán hazamegyünk, Nagyi kicsomagolja a vadonatúj kabátját és belebújik. Úgy áll rajta, mintha ráöntötték volna. A színe fekete, a hátán pedig narancsszínű betűkkel ez áll: Big girls have more fun!
Uram Jézus!
Nagyi viszont nem tud angolul.

Szóval adott egy világvégi falu, helyi rendőrrel és érdekes halálesetekkel. Meg egy Ferrarival, aki nő és rendőrünk is felfigyel rá. Meg a halálesetekre is, hogy gyanúsak ám, szerinte összefüggnek, persze mindenki hülyének nézi, hiszen jár a dilidokihoz, illetve mindig küldik.

Így hát Eberhoferünk elkezd nyomozni a négyes gyilkosság után. Persze mindenki lehülyézi, de ő nem adja fel. A Ferrari utáni kajtatást sem.

A lapockáján egy tetoválás Nagyit ábrázolja. Kétszer is megnézem, de nincs kétség: ez a Nagyi. Nem a szokásos kontyba tűzött hajával ugyan, hanem leengedett hajjal, ahogyan reggelenként kinéz, de azért kétségtelenül ő az. Fel kell tennem magamnak a kérdést: ugyan mi okból tetováltatta a hátára Neuhofer szomszédja a Nagyit?
– Mondja, mi ez a szépség itt a hátára tetoválva? – kérdezem, mert nem akarom rögtön a Nagyira terelni a szót.
– Nem tudja?
Olyan arccal néz rám, mintha azt kérdeztem volna, mi a neve a bolygónak, amelyen élünk. Megrázom a fejem és szinte már kínosan érzem magam.
– Hát Gandalf!
Szóval Gandalf. Bólogatok.

Kriminek közepes, viszont szórakozásnak kitűnő. A könyv végén pedig megtalálhatjuk a recepteket.
8/10, mert azért nem tökéletes és nem fogom újra elolvasni, de várom a további részeket!

Valószínű a filmet is meg fogom belőle nézni. Bár a bemutató alapján nekem inkább az Argora hasonlít, nem egy tipikus német krimire, szerintem kicsit morbidra sikeredett.

rita_falkRita Falk 1964-ben született Oberammergauban. 8 éves korában költözött szüleivel Münchenbe, majd Landshutba, ahol gimnáziumba járt. 3 felnőtt gyereke van és második férjével él, aki Münchenben rendőr. Mielőtt befutott szerző lett volna, irodai alkalmazott volt. A legújabb, 7. Franz Eberhofer könyve jövő januárban jelenik meg, ezen kívül két családregényt írt még.