Kódolatlan hétvége a BookRKids-nél

Egy éve volt talán, amikor először találkoztam a BookRKids programmal és a mesékkel.

Vegyes érzéseim voltak akkor az egésszel kapcsolatban. Valamilyen akció volt, így előfizettem egy hónapra. A lányaim először nagy lelkesedéssel vetették rá magukat a mesékre, de kb. egy hét után megunták.

Most a hétvégén szülinapot is ünnepelnek, meg Könyvfesztivál hétvége, így mind a 170 mese ingyenesen elérhető éppen. Érdemes kipróbálni, mert az ötlet nagyon jó! Én is nagyon szerettem régen a meselemezeket, mesekazettákat, azok voltak az esti mesék, arra aludtam el. Ezek egy fokkal még jobbak, mert a könyv képeit is látjuk, de így nem lehet rá elaludni.

Az egésszel csak az a bajom, hogy mi szeretünk olvasni. Tudom, sokan vannak viszont úgy, hogy nem, a gyerek sem szereti meg az olvasást, a szülőknek meg nyűg, ha este fel kell olvasni egy mesét, tehát abszolút létjogosultsága és piaca van a programnak.

Való igaz, vezetés közben sem tudok mesét felolvasni egy hosszú úton a gyereknek, bár az autóban is lehet meselemezt hallgatni ugye. Az is igaz, hogy a 170 meséből jó, ha 20 megvan nekünk is a polcon (pedig több száz könyvük van csak a lányoknak). Szóval újdonságnak is jó, de meg is unják ezeket is idővel, sőt, ahhoz képest egész gyorsan, legalábbis nálunk.

2-11 éves korig vannak mesék fent. Sok klasszikus is, mint a VUK, Kire ütött ez a gyerek, Boribon. Az én kedvenceim a Terka mesék, de érdekes, hogy a lányaimnak pedig az Anyát megoperálták. Ebből is látszik, hogy milyen zseniálisan működik a gyermeki logika, mert ez a mese egy rákos beteg anyuka gyógyulásának története, ami nagyon szépen, okosan és a gyerekek számára tökéletesen mesél a betegségről, a családi helyzet nehézségéről, hogy nincs tabu és meg lehet gyógyulni.

Többféle konstrukcióban lehet előfizetni, 1-3-6 hónapra, illetve mesetabletet is vehetünk a gyereknek 6 hónapos ajándék előfizetéssel.
Ennek is utána néztem, Huawei Mediapad T1 (7) táblagép ára így náluk 29.990,- Ft. Amit nem értek, hogy ha korlátlan a hozzáférés a mesetárhoz, akkor a tabletnél miért csak 130 mesét írnak, hogy annyi már elérhető az induló csomagban. Bár lehet, hogy annyi már telepítve van, a többit meg le lehet tölteni.
Hogy megéri-e így? Most azt mondom, hogy pár ezerrel olcsóbban magunknak ki tudjuk hozni. Ennek a tabletnek az ára máshol 21.111,- Ft-nál kezdődik (országos bolthálózatnál, ingyenes házhoz szállítással), a fél éves előfizetés ára 5490,- Ft, 168+24 új mesével.
Tehát valamivel olcsóbb, ha mi rakjuk össze, de akkor nekünk kell órákat töltögetnünk a meséket a gépre, szóval valamit valamiért…

Mindent összevetve az ötlet fantasztikus, a kivitelezés igényes, az összeg pedig, ha azt nézzük, hogy hány mesét kapunk havi kb. 1000,- Ft-ért, sokkal jobb, mintha könyvesboltban vásárolnánk, mert egy könyv a duplája minimum.

Egyébként ha letöltjük a programot marad a hétvége után is 1-2 mese, ami ingyenesen használható offline továbbra is és nem kell előfizetnünk.