Termékteszt: Új Medve Ementáli sajtos szendvicskrém – A kennivaló ennivaló

Új Medve ementáli sajtos szendvicskrém 4 hónapon át érlelt, nagylyukú ementáli sajttal készítve, könnyen kenhető formában.

Egy trnd projekt keretében kipróbálhattuk az új Medve ementáli sajtos szendvicskrémet. 8 tégely sajtot kaptam és ezt kóstoltathattam a családdal, barátokkal, ismerősökkel.

A projekt során az ömlesztett sajtkategóriához kerülhettünk közelebb, mely eredetileg svájci találmány, különféle sajtokból, vajból, tejszínből összeállított receptek alapján készül főzéssel. Ez a sajtok legfiatalabb generációja (közel 100 éve létezik), mely napjainkban változatos formában és csomagolásban, különböző ízesítésekben kapható.
Magyarország legismertebb és legkedveltebb ömlesztett sajtja a Medve sajt.

Bár volt, aki a kóstolás során azt mondta, hogy nem nagy szám, a tesztelők nagy részének nagyon is ízlett az új Medve.
Nálam a legnagyobb elismerése a terméknek az volt, hogy nagyobbik lányom, aki nem egy sajtmániás, sőt, nem is igazán eszik sajtot, ezt kérte reggelire, mert hogy ízlik neki.

Nekem az első benyomásom elég vegyes volt. Finomnak finom, de el tudtam volna képzelni erőteljesebb, karakteresebb ízt is, a dizájnos tégely aljáról pedig nehéz kiszedni a sajtot. Tömény és nyúlós, szerintem egy kicsit nehezen kenhető, elviselnék kicsit krémesebb állagot.

Azért a 3. hét végére változott a véleményem, főleg azután, hogy összehasonlítottam a megszokott sajtkrémemmel, amiből a szendvicseket szoktam gyártani. A sajtkrém szokásos felhasználási módján kívül készült belőle mártogatós és főétel is.

IMG_4737netMártogatóshoz rögtön a sajtos Stickletti jutott eszembe, hogy azzal milyen finom lehet, de rá kellett jönnöm, hogy az rögtön beletörik a sajtkrémbe, ahogy belemártjuk. Így sokkal jobban bevált a grissini.
A szokásos zöldséges mártogatósomhoz is kínáltam (a képen látható variációhoz szárzellert szoktam kínálni még). A mártogatóshoz 1 tégely Medvét használtam, 2 gerezd fokhagymát nyomtam bele és tejföllel tettem krémesebbé (tejföl függő, hogy mennyi kell bele, én a krémes verziót szeretem). 2-3 evőkanál elég hozzá, csak annyi kell, hogy krémes mártogatóst kapjunk, de ne nyomja még el a tejföl a sajtkrém ízét.

Tégelyes sajtokból a Philadelphia vagy olyan típusú sajtokat szoktam venni, szendvicsek és vendégvárós krémek készítéséhez egy saját márkás tömlőst. Ez már évek óta kitapasztalt márka volt, krémes, jól kenhető, igazi sajt ízű. Medvéből ugye a megszokott körcikkes volt eddig nálunk a nyerő.

Most szendvicskészítéshez a Medve tégelyest összehasonlítva a megszokott tömlős sajttal nagyon meglepődtem, hogy mekkora különbség van közöttük. Egyedül a kenhetőség szempontjából nyert a tömlősöm (ha az árat nem számítjuk), de ízre toronymagasan a Medve lett a befutó! Ehhez az ementális verzióhoz képest a tömlős savanyú és ízetlen volt, az ementális Medve karakteres és igazán finom, valódi sajt-ízű.

Árban a 140 grammos Medve körcikkes sajt 249,- Ft, harapni és kenni is szoktuk. A saját márkás tömlős 149,- Ft-ért kapható és mivel heti 2-3 darab biztos elfogy, arányaiban inkább ezt veszi ugye az ember.
Az új ementális Medve tégelyes ajánlott fogyasztói ára 399,- Ft, ami azért valljuk be, nem olcsó, vetekszik a Philadelphia árával, viszont karakteresebb és más ízélmény. Egy lazackrémhez vagy tiramusihoz nem a Medvét fogjuk választani, az biztos, mert nem az az íz való bele, ott továbbra is a Philadelphia a befutó, de szendvicshez és mártogatóshoz sokkal finomabb a Medve, ez vitathatatlan.

Az biztos, hogy sikerült minket rászoktatni és szerencsére vannak akciók is, amikor 299,- Ft-ért lehet megvenni az új Medvét (és fel lehet tankolni a hűtőt vele), ami már abszolút reális ár érte szerintem.

Néhány információ az új Medve sajtkrémről:sajtkrém

 • A Medve ementáli sajtos szendvicskrém különleges, sajtos ízét a 4 hónapon át érlelt, nagylyukú ementáli sajtnak köszönheti.
 • Kiváló minőségű alapanyagokból készülnek.
 • Modern és praktikus csomagolással rendelkeznek.
 • Az UHT technológiának köszönhetően 20 ºC-ig nem igényelnek hűtést.
 • Sokoldalúan felhasználhatóak: ideálisak hideg-és meleg­szendvicsek készítéséhez, illetve különböző levesek, mártások, krémek és töltelékek alapanyagaként.
 • A Medve sajtos szendvicskrém elérhető zöldfűszeres ízesítésben is.
 • 2016 júliusától széles körben elérhetőek.
 • Kiszerelés: 150 g
 • Ajánlott fogyasztói ár: 399 Ft*
  (*Az árak kereskedelmi lánconként eltérhetnek az ajánlott fogyasztói ártól.)

imagesMedve márkatörténet

A Medve sajtok gyártása több mint 85 évre tekint vissza, melynek köszönhetően napjaink egyik legismertebb magyar márkája.

1930: Az első, Medve márkanév alatt gyártott ömlesztett sajt Stauffer Frigyes nevéhez fűződik, aki Svájcból Magyarországra telepedve, Répcelakon épített sajtgyárat.

medve_sajt1945: A II. világháborút követő államosítási hullám Stauffer sajtgyárát sem kerülte el. A márkanév védettsége miatt többé nem lehetett sajtot gyártani Medve név alatt, így kelt életre a Mackó márka.

1970: A védjegyjogosultság megszűnése után újraindult a Medve sajt gyártása, így mindenki újra élvezhette azt az eredeti és egyedi ementáli ízt, amit csak a Medve tud nyújtani.

1997: Új csomagolással és az első TV kampánnyal jelent meg a márka, illetve a különböző ízesítésű változatok bevezetésével egyedülálló módon szélesítette a kockasajtok választékát.

2001: Új TV kampány indult a máig feledhetetlen szlogennel: “Barátom a Medve sajt!”

2012: Útjára indult a “Mindenkinek van egy kedvenc Medvéje” kampány, amely a jelenlegi kommunikáció alapjaként is szolgál.

2015: A teljes termékpaletta designja megújult, mely során a medve karakter a logó integráns részévé vált és a csomagolások korszerű megjelenést kaptak.

Végül 5 érdekesség a sajtról:sajtkészítőmester

 1. Miből készülhet sajt? Bár többnyire a sajtok tehén, kecske vagy juhtejből készülnek, bármilyen tejtermelésre képes állat tejéből készíthető sajt. Egy svéd farm például rénszarvas sajtot készít. A rénszarvas szoptatási időszaka rövid, júniustól augusztusig tart, a farmon három rénszarvast tartanak, amelyek tejéből összesen csak évi 300 kg sajtot termelnek. A rénszarvas sajt ára kb. 220 000 Ft kilogrammonként.
 2. Hol állítják elő a legtöbb sajtot? A legtöbb sajtot az Amerikai Egyesült Államokban gyártják. Utána Németország következik a sorban, Franciaország „csak“ a harmadik.
 3. Kik eszik a legtöbb sajtot? Talán meglepő, de az egy főre jutó sajtfogyasztás Görögországban a legnagyobb. A képzeletbeli dobogó második helyén a franciák állnak, míg a harmadik legnagyobb sajtfogyasztó ország Izland.
 4. Mennyi tejből készül egy kiló sajt? 1 kg keménysajt előállításához átlagosan 10 liter tejre van szükség. Ugyanennyi juhtejből viszont 1,5-2 kg sajt is nyerhető.
 5. Sajtot ajándékba? Viktória királynő egyik esküvői ajándéka egy óriási Cheddar sajtkorong volt, mely több mint 450 kg-ot nyomott. Egy átlagos Cheddar korong 25-35 kg.