Termékteszt: Eucerin® AtopiControl olajos tusfürdő és testápoló

Egy újabb Trnd-projekt keretében tesztelhettük az Eucerin® AtopiControl olajos tusfürdőt és testápolót.

Az Eucerin® AtopiControl termékcsaládot kifejezetten atópiás, ekcémás bőrpanaszok (viszketés, bőrszárazság, kivörösödés) csökkentésére fejlesztették ki. Ezért is jelentkeztem kipróbálásra, mert a gyerekeim bőre hajlamos az ekcémára, folyton kiszárad, kisebesedik, főleg ilyen hideg időben. Egy óra is elég kint a hidegben és már véresre repedt kézzel jönnek be.

Szerencsére beválogattak, így várhattam a csomagos postást.
Sok mindennel próbálkoztunk már, a kevert gyógyszertári krémektől kezdve a drága márkásakig, majdnem mindennel. Az Eucerin eddig még kimaradt, érdeklődve vártuk a hatást.

Megérkezett a csomag, benne sok-sok termékmintával és akciós kuponnal is, amit osztogathattam a családnak, barátoknak, ismerősöknek, hogy ők is kipróbálhassák.

Amit megtudhattunk az Eucerinről a tájékoztató brossúra alapján:

Az atópiás bőrgyulladás

Az „atópia“ szó a görög nyelvből származik. Jelentése: helytelenség, illetlenség, ellentmondás.

Életünk során sokszor tapasztalhattuk már, hogy bőrünk időről időre kiszárad, érzékennyé válik és viszketni kezd. Sajnos az atópiás dermatitisz (ekcéma) genetikailag öröklődhet.

Tudatos bőrápolással azonban tehetünk azért, hogy a tünetek minél ritkábban jelentkezzenek. Az atópiás bőrgyulladás (dermatitisz) krónikus, hosszan tartó bőrprobléma, mely csecsemők, gyermekek és felnőttek arcán és testén jelenik meg. Tünetek: száraz, pikkelyesedő, érzékeny bőr, alkalmanként bőrgyulladással járó belobbanásokkal.

Folyamata:

 1. A bőr védelmi funkciója meggyengül, és ez megkönnyíti a mikroorganizmusok (allergének, irritáló anyagok) behatolását.
 2. Az immunsejtek aktiválódnak, gyulladás alakul ki.
 3. A bőr kipirosodik, és erősen viszketni kezd.

Ciklusai:

Az atópiás bőrgyulladás során két jól elkülöníthető fázis váltja egymást: a köztes, tünetmentes (klinikailag nem kimutatható) fázis, valamint az akut, gyulladt fázis.
Noha a betegség egy életre megmarad, rendszeres bőrápolással erősíthetjük bőrünk természetes védekezőképességét, és meghosszabbíthatjuk a tünetmentes időszakokat.

Eucerin® AtopiControl termékcsalád

Atópiás bőr esetén kulcsfontosságú a mindennapi bőrápolás. Az Eucerin® mindezt szem előtt tartva fejlesztette ki az AtopiControl termékcsaládot, mely hatékony megoldást nyújt az atópiás dermatitisz, illetve az ekcéma tüneteire. Az Eucerin® különbséget tesz a tünetmentes és gyulladt fázisok között, és mindkét fázis igényeire megfelelő termékeket ajánl:

Mindennapos bőrápolás
A termékek (tusfürdő, testápoló, arckrém, kézkrém) napi szintű használata segít helyreállítani a bőr természetes védekezőképességét, és csökkenti az atópiás bőrre jellemző érdességet, viszketést és feszülést.

A gyulladt bőr ápolása
Ezen termékek intenzív ápolást nyújtanak az akut ciklusban, bőrregeneráló, gyulladáscsökkentő, viszketésenyhítő, antibakteriális és hűsítő hatásúak. Az SOS bőrnyugtató krém az 1%-os hidrokortizon hatásához hasonlítható*.

*Egy klinikai tanulmány hasonló kozmetikai hatást mutat az AtopiControl SOS Bőrnyugtató krém és az 1%-os hidrokortizon krém között atópiás bőr esetén. Az AtopiControl SOS Bőrnyugtató krém nem minősül gyógyszernek, és nem helyettesíti azt.

A kortizonról röviden:

A bőrgyógyászok gyakran helyi szteroidos krémeket ajánlanak a gyulladt fázisok kezelésére, melyek a kortizonnak köszönhetően azonnal enyhítik a viszkető gyulladásokat, azonban hosszú távú használatuk nem ajánlott a mellékhatások miatt. Az Eucerin® AtopiControl termékcsalád rendszeres használatával csökkenthető a kortizon szükséges mennyisége.

AtopiControl bázisterápia.

Szteroidmentes terápia a napi szintű bőrápoláshoz.
Függetlenül attól, hogy a tünetek jelentkeznek-e vagy sem, a bőrt naponta szükséges hidratálnunk. Mivel a rendszeres bőrápolás az atópiás bőrgyulladás kezelésének alapja, ezért bázisterápiának is nevezik. Ennek részei:

1. Tisztálkodás
Az Eucerin® AtopiControl Lipid-Olajtusfürdő már a tisztálkodás során enyhíti a kellemetlen bőrtüneteket, és ellensúlyozza a csapvíz bőrszárító hatását. Ligetszépemag-olaj tartalmának köszönhetően intenzív visszazsírozó hatással rendelkezik, így csillapítja a viszketést és csökkenti a bőrfeszülést.
Alkalmazása: Vigyük fel nedves bőrre a napi zuhanyzás vagy fürdés alkalmával. Csecsemők esetében csak a fürdővízben feloldva alkalmazható.
Tippünk: Legfeljebb naponta egyszer zuhanyozz, ne túl hosszan, és ne túl forró vízzel.

2. Hidratálás
Az Eucerin® AtopiControl 12% Omega zsírsavas testápoló koncentrált omega-6 zsírsavakat és bőrnyugtató édesgyökér kivonatot tartalmaz, így ápolja a bőrt, valamint segít helyreállítani annak természetes védekezőképességet.
Alkalmazása: Használd naponta egyszer vagy kétszer, szükség szerint.
Tippünk: Testápolás előtt moss kezet, hogy megvédd bőröd az allergénektől, melyeket átvihetsz az érzékeny területre.

Az atópiás bőr ördögi köre

 1. Az atópiás bőrgyulladásos betegek számára nagyon fontos, hogy megtörjön a vakarózás és viszketés ördögi köre. Ehhez elengedhetetlen, hogy megértsük
  az egymást kiváltó tünetek és reakciók láncolatát.
 2. Atópiás bőr esetén a bőr természetes védekezőképessége gyenge és sérült. Ezáltal a bőr felületén nagyobb mértékben telepednek meg olyan
  baktériumok, melyek…
 3. …akut fertőzést válthatnak ki, és ebből következően kialakulhat a gyulladt ciklus.
 4. Ekkor a bőr kipirosodik, száraz és érzékeny lesz, valamint erősen viszketni kezd.
 5. Mindez vakarózást vált ki, mely során a körmök felsértik a bőr felszínét, és így tovább károsodik a bőr védelmi funkciója, vagyis visszatértünk a probléma kezdetéhez.

Az Eucerin® AtopiControl termékcsalád segíthet megtörni az ördögi kört, valamint a bázisterápia hosszú távon erősíti a bőr természetes védekezőképességét, így életminőségünket is javíthatja.

Bázisterápia kontra átlagos tisztálkodási szerek

Mivel az atópiás bőr rendkívül érzékeny, illetve a sérült bőrfelület könnyen irritálható, ezért eltérő bánásmódot és törődést igényel a normál bőrhöz képest.
Sok tisztálkodási termék annyira hatékony, hogy nemcsak a bőrünkre lerakódott szennyeződéseket távolítják el, hanem az azt védelmező hidrolipid filmréteget is, így kiszárítják bőrünket. Fontos, hogy atópiás bőr esetén olyan termékeket válasszunk, melyek ellensúlyozzák a lipid- és nedvességhiányt, és erősítik a bőr saját védekezőképességét.

Az atópiás bőr érzékenységének ismeretében az Eucerin® úgy alkotta meg az AtopiControl tisztálkodási és bőrápoló termékcsaládot, hogy:

 • illatanyagmentes,
 • színezőanyag-mentes,
 • parabenmentes és
 • tartósítószer-mentes,

ezáltal rendkívül gyengéd, és nem irritálja a bőrt.

Fő hatóanyagok

Az Eucerin® AtopiControl Lipid-Olajtusfürdő és testápoló hatóanyag összetételét úgy fejlesztették ki, hogy az atópiás bőr mindennapos tisztítására és ápolására is alkalmas legyen, a köztes és a gyulladt időszakban egyaránt.

Omega-6 zsírsavak

Mivel az atópiás bőrgyulladás belobbanásának egyik oka a kiszáradás, ezért az omega zsírsavak kulcsfontosságú hatóanyagok a termékekben.
Többek között ligetszépe-olajból és szőlőmagolajból származnak, melyek segítenek helyreállítani a bőr természetes védelmi funkcióját és intenzíven hidratálják
a bőrt.

Licochalcone A

Erős gyulladáscsökkentő antioxidáns hatóanyag, amit a kínai édesgyökérből nyernek. A Licochalcone A bőrre kenve megnyugtatja és hűsíti a bőrt, gyorsan csökkenti a bőrpirosságot és enyhíti a gyulladást.

Eucerin® márkatörténet

Az Eucerin® márka már több mint 100 éves tapasztalattal és szaktudással rendelkezik a bőrápolás területén. Mennyire ismerik barátaid a márkát? Tudják például, hogy miből ered a márka neve?

Az Eucerin® márka születése Dr. Lifschütz 1911-ben bejelentett szabadalmi kérelméhez köthető: kifejlesztett egy emulgeálószert, melynek az Eucerit nevet adta. Dr. Lifschütz szabadalma a kor tudományos felfedezésének számított, hiszen az Eucerit megteremtette a lehetőséget az első stabil, víz-azolajban típusú emulziók kifejlesztése számára. Ez volt az alapja az akkori idők összes Beiersdorf termékének is. Az emulgeálószer a „szép viasz“ jelentésű görög szó után kapta nevét, és az Eucerin® márkanév is ebből vezethető le.

A következő Eucerin® termék 1950-ben jelent meg a piacon. Ez a ph5 Eucerin® kenőcs volt, mely először garantálta a bőr védő savköpenyének megőrzését és helyreállítását. Mindez a mai napig kiemelkedő fontosságú.

Az általunk tesztelt Eucerin® AtopiControl termékcsalád 2013-ban került kifejlesztésére. Klinikai és bőrgyógyászati tanulmányok igazolják, hogy hatékony bőrápolást biztosít az atópiás bőrgyulladás minden fázisában.

Tények és számok

Eucerin® AtopiControl termékcsalád.

Kifejezetten atópiás, ekcémás bőrpanaszok (viszketés, bőrszárazság, kivörösödés)
csökkentésére fejlesztették ki.

Az Eucerin® különbséget tesz a köztes és gyulladt fázisok között, és mindkét fázis igényeire
megfelelő termékeket ajánl:
⋅ Bázisterápia: Mindennapos bőrápoló termékek a tünetmentes ciklusokra.
⋅ Bőrnyugtató krém és viszketés elleni spray a gyulladt ciklusokra.

Az Eucerin® AtopiControl termékcsalád rendszeres használata segít csökkenteni a bőrszárazság, kivörösödés és a viszketés kellemetlen érzetét, valamint hosszú távon erősíti a bőr természetes védekezőképességét.
Minden tisztálkodási és bőrápoló termék paraben-, illatanyag- és színezőanyag-mentes.
Kisbabák, gyerekek és felnőttek részére egyaránt ajánlott.

Az Eucerin® AtopiControl termékcsalád kizárólag patikában kapható.

Kiszerelések és ajánlott fogyasztói ár:*
Eucerin® AtopiControl Lipid-Olajtusfürdő 400 ml: 4.690 Ft
Eucerin® AtopiControl 12% Omega zsírsavas testápoló 250ml: 4.990 Ft

*Az ajánlott fogyasztói árak patikánként eltérőek lehetnek.

A 3 hét teszteredménye

Kezdjük az olajos tusfürdővel. Első körben bajunk volt a szagával. Mintha kőolaj származékos lenne, pedig nem az és pont ugye azoknak a kozmetikumoknak elkerülésére használnánk. De teljesen igaza volt a gyerekeimnek, akik első használatnál közölték, hogy ez büdös és festék szaga van, nem akarják használni. Tényleg olyan szaga van, mint a fehér temperának.

Ettől függetlenül (miután sikerült rávennem őket, hogy használják, ne szagolgassák), jól működik, bevált. Iszonyú száraz bőrük van, de ettől hidratáltak lettek. Meglepetésre nagyon-nagyon kevés elég belőle egyszerre, mert nagyon jól habzik! Teljesen meglepődtem rajta, hogy olajos tusfürdő létére, ilyen habot tudtam kicsikarni belőle!
Viszont tényleg vigyázni kell, fürdés után alaposan ki kell mosni a kádat, mert az olaj csúszik!

A szagát meg idővel megszoktuk, most már nem nyűglődnek miatta, hanem használják rutinszerűen.

A testápoló szintén vegyes értékelést kapott a végére. Az első két hétben tökéletesen működött. Picit zsírosabb pedig, mint amit el szoktam tudni viselni magamon, mert inkább a vízalapú krémeket szeretem, de ennek ellenére nagyon jól beszívódott. A lányok száraz bőre egyszerűen itta magába, ami viszont nem túl költséghatékony ilyen árak mellett.

A krém kis mintákból kaptak 1-1 darabot az ovis és sulis zsákokba, hogy ha mennek ki az udvarra használják előtte és utána is, nehogy megint kisebesedjen a bőrük!

Ez volt az első krém, amire kisebbik lányom azt mondta, hogy nem csípi, ha bekentem vele a sebes kezét, pedig még a sima gyógyszertári kevert krém után is ment a bőgés, hogy mossam le, mert úgy csíp.

Szóval nagyon bevált.

Aztán az elmúlt héten vettem észre a saját kezemen, hogy mintha nem használna. Egymás után háromszor is be kellett kennem, mire változást éreztem és nem húzódott a bőröm. Érdekes, hogy a fórumon ugyanezt olvastam másnál is, hogy hasonlót tapasztalt.

Összegezve:

Hogy fogom-e venni ezentúl is? Valószínűleg. Az áruk elég húzós, de mivel tartottam meg magamnak is 20%-os kupont, így azt március végéig még felhasználom. Utána pedig figyelni fogom az akciókat!
Ettől függetlenül egyelőre  úgy néz ki, hogy beváltak, mindhármunknak jobb lett a bőre, bár még a teljes hidratáltságtól messze vagyunk, de reménykedünk.

Láttam viszont, hogy létezik naptejük is, nyárra azt fogjuk kipróbálni!