Megnyílt a Kockakiállítás a Magyar Természettudományi Múzeumban

Sajtótájékoztatón jártam ma, némi segítséggel, mert a gyerekeim is jöttek velem. Mégiscsak a gyerekeknek szól a LEGO és a Kockakiállítás. Bár, mint tudjuk, a dobozokra írt életkor csak ajánlás. 😉

A sajtótájékoztatót Gálfi István nyitotta, aki a kiállítás hazai szervezője. Elmondta, hogy a két évvel ezelőtti budaörsi kiállításhoz képest ez teljesen új, a szervezők két különböző utazó kiállítással dolgoznak. Városból-városba járnak a kamionok (ide 15 kamionnal érkeztek most), 5 év alatt ez az 53. megnyitó.

Dr. Medzihradszky Zsófia, a Magyar Természettudományi Múzeum általános és közművelődési főigazgató-helyettese elmondta, hogy nagy örömükre szolgál, hogy idén ők adhatják a kiállítás helyszínét. Elmesélte, hogy anno ő fiatal szülőként elhatározta, hogy soha nem lesz LEGO otthon. Aztán a gyereke mégiscsak kapott egyet a rokonoktól, onnantól pedig nem volt megállás, nőttek a LEGO-városok a házban és ő is belátta, hogy a kockák nagyon jó hatással vannak a gyerekekre. A múzeumnak pedig pont az a célja, hogy a fiatalokat inspirálja, támogassa a kreativitást, ahogy ezt a kockák is teszik és személy szerint az a véleménye, hogy sokkal inkább játsszanak a LEGO-val a gyerekek, minthogy a kütyüket nyomkodják.

Rafał Szymański a kiállítás tulajdonosa és szervezője feleségével és egy baráti házaspárral együtt. Beavatott minket a kezdetekbe, miszerint három gyermekük közül a legkisebb fiú kb. 6 évvel ezelőtt megkapta tőlük élete első készletét és megdöbbenve vették észre, hogy az örökmozgó gyerek végre egy órát egy helyben megült és játszott. Innen jött az ötlet és LEGO-gyűjtők lettek.

A kockák tanítanak, szórakoztatnak. Itt is több vitrinen is vannak piros gombok, amiket megnyomva valami elindul, megmozdul, pörög-forog. A kiállítás két részből áll. A több, mint 100 vitrinben több, mint 1000 dolog látható. Ezek 12 tematikára fűződnek föl, mint pl. a Star Wars, a mesevilág vagy éppen az emberi test. Ezen kívül a másik része a Fun Park, ahol a gyerekek szabadjára engedhetik a fantáziájukat, vagy a kint lévő minta képek alapján megépíthetik a sajátjukat és elhelyezhetik az óriási LEGO falon.

Az idei téma az Óriások támadása szintén két rész miatt kapta ezt a nevet. Az egyik a méretek, mint ahogy ezt a korábbi kedvcsinálóban már olvashattátok, van itt 1:1 arányú Batmobil és Batman, vagy az Air Force 1 repülőgép, ami több, mint egymillió kockából áll és 11 méter hosszú. A másik pedig a hírességek életnagyságú LEGO szobrai, amikkel a versenyzők, sportolók nagyságát szeretnék megmutatni és emléket állítani munkásságuknak.

Szerintem ajánlónak épp elég annyit mondanom, hogy a gyerekeimtől mást sem hallottam, csak hogy “Anya, ezt nézd meg! Ide gyere! Ezt látnod kell!” 🙂
Nekem külön nagy kedvenceim a csontváz és az emberi test részei, a Batmobil pedig lenyűgözött. Egyértelműen nem csak gyerekeknek szóló kiállítás, mi felnőttek is csak kapkodjuk a fejünket és csodálkozunk, hogy miket meg nem építettek. Pláne belegondolva, hogy mennyi idő és pláne mennyi kocka kellett egy-egy ilyen remekműhöz.

Néhány kép kedvcsinálónak, menjetek és nézzétek meg! Június 16-ig megtehetitek. De higgyétek el, több órát el lehet ott tölteni a bámészkodással. 🙂

This slideshow requires JavaScript.

Bővebb információ: http://www.kockakiallitas.hu/