Játékteszt: Magyar népmesék – A társasjáték

Igazi nosztalgia számunkra. A Magyar népmeséken nőttünk fel, most próbáljuk a gyerekeinket is rászoktatnim, úgy néz ki, sikerrel. 🙂 Van belőle társasjáték is már, ami roppant összetett, de nagyon élvezetes az egész családnak.

Tavaly karácsonyra kérte az akkor 4 és fél éves lányom. Egy karácsonyi játékbemutatón próbáltuk ki és nagyon megtetszett neki. Ezen azért ledöbbentünk, mert nem éppen az ő korosztályának való, de azóta is nagy kedvence.

Az ajánló alapján 5 éves kortól játszható, ami azért egy átlagos 5 évesnek szerintem nagy kihívás még. Ennyi mindenre figyelni és főleg ennyi ideig nyugton maradni még nem igazán megy ekkora korban. A készítők leírása alapján 20-40 perc alatt mehet le egy kör. Na, ez még a mai napig sem igaz, még ha ketten játsszuk is, 40-45 perc egy kör, pedig már rutinosak vagyunk és a szabályokon is kicsit egyszerűsítünk. Pl. a pogácsa lépésmódosító jelzőit nem használjuk.

Az első játék konkrétan másfél órát tartott négyünknek. Azóta ezt lefaragtuk a felére, de a 20 perc erős túlzás, még szerintem felnőtteknek sem megy, maximum a készítőknek. De ez nem is az a játék, amit el kell kapkodni. Nagyon összetett, szerintem kicsit túl is lett bonyolítva a játékszabály, minden népmesés elemet megpróbáltak belesűríteni.

Az alábbi mesehősök bőrébe bújva indulhatunk útnak: Tündérszép Ilona, Fehérlófia, Fábolfaragott Péter, Az okos lány, Csillagszemű juhász vagy a Legkisebb királylány. Tarisznyánkba kerül hamuba sült pogácsa, némi pénz, jótanács vagy akár só. Kapunk egy hasznos tárgyat is, amihez útközben szerezhetünk még, illetve varázstárgyakat gyűjthetünk. Megkapjuk a feladatunkat és elindulhatunk amerre szeretnénk az Óperenciás tengeren, az Üveghegyen, és a Sötéterdőn át a Várba. Persze ez sem egyszerű, mert 3 dobókocka van és nem mindegy, hogy mikor mivel dobunk. A fehérrel kezdünk, amihez hozzáadjuk vagy éppen levonjuk a mezőn lévő lépésszámot, attól függ, hogy a tábla melyik részén vagyunk. De a negatív módosítót figyelmen kívül lehet hagyni, ha van olyan tárgy a tarsolyunkban, ami ezt kiváltja, mint például egy Bakancs, ami +1-t ad a -1 helyen. De ennél jobb, ha már Hétmérföldes csizmánk van, mert az +2-t ér. És még ami jó a kockában, ha az üres részét dobjuk ki (mivel nincs 6-os szám rajta), akkor annyit léphetünk, amennyit akarunk 1-5-ig.
Utána, ha kék mezőre lépünk, dobunk még a kék kockával is, így gyorsabban haladhatunk célunk felé. Ha pedig meg kell küzdeni valakivel, akkor a sárga kocka jön, de ehhez is adhatunk még pontokat, ha van kellő varázstárgy a tarsolyunkban. És akkor még nem használtuk a jószerencsénket, a pogácsákat vagy a pénzt.

Ahogy említettem, kaphatunk magunk mellé segítő állatokat is és varázstárgyakat is begyűjthetünk, van olyan, amiért mondjuk érdemes is elmenni. Én például mindig begyűjtöm a tábla tetején a “Terülj, terülj asztalkám”-at, így a piros mezőkön kötelezően leadandó pogácsákat megúszom utána. Útközben mindenféle mesehőssel összefutunk, van akik segítenek, van, akik hátráltatnak, van, akivel meg kell küzdenünk (pl.: sárkánnyal, boszorkánnyal). Meg kell oldanunk a feladatkártya által ránk szabott küldetést, ami például pont egy ilyen kalandmező felkeresése akár és utána vehetjük célba a Várat, persze oda sem lehet csak úgy bejutni elsőre, ha nincs elég szerencsénk és nincs meg hozzá mindenünk, amit a feladatkártya kiszabott ránk.
Szóval nem egyszerű, de pár kör után már rutinos az ember.

Ez a legösszetettebb társasjáték, amivel valaha játszottunk, ettől függetlenül nagyon szeretjük. Az ára 8.000,- Ft-nál kezdődik, karácsonyi ajándéknak szerintem tökéletes.

This slideshow requires JavaScript.