Gyerekek két keréken: Kezdjük a KRESZ-oktatást akár már ovis korban!

Ma van az autómentes nap, így sokan két keréken indultak oviba, suliba, munkába.

Akik ismernek tudják, hogy a véleményem az, hogy az iskolai  hit- és erkölcstan oktatás helyett/mellett a napi élethez szükséges tananyag elsajátítását támogatom. Ilyen lenne például a KRESZ, amit már alsóban el kellene kezdeni oktatni!

Kerékpárosként mindig tapasztalom az autósok figyelmetlenségét, gyerekkel közlekedve pedig halmozott figyelemre van szükség. A szabályok be nem tartását viszont más kerékpárosoknál is látom. Legnagyobb hiba az, mikor a szülő a gyerekével együtt közlekedik és rossz példát mutat.

Itt volt a nyári szünet, rengeteg gyerek pattant bringára úgy, hogy fogalma sincs a szabályokról. Szerencsére idén nem hallottam tragikus esetről, de tavaly nyáron sajnos volt halálos gázolás és nem az autós tehetett róla. Ezért tartom nagyon nagy szükségét annak, hogy már gyerekkorban elkezdjük a KRESZ szabályait is sulykolni a gyerekekbe. Ha ezzel a szülő nem foglalkozik otthon, akkor az iskolának lenne feladata megelőzni a bajt!

Ma, az autómentes napon lesz az udvaron KRESZ-pályán gyakorlás az iskolában, de ez édes kevés, napi szinten kellene ennek működnie, akár a helyi rendőri szervekkel karöltve.

Az óvodában szerencsére nálunk most tavasszal is volt a gyereknek ilyen projekt-hónap, amikor a táblákkal és a közlekedési szabályokkal foglalkoztak. Ez az időszak pont egybe esett azzal, hogy az ovisom kitalálta, hogy ő már nem futóbringával fog közlekedni, sőt, a pótkerék sem kell a rendes biciklijére.

Nagyobbik lányommal anno a mélyvízbe ugrottunk és úgy gyakoroltunk, hogy együtt tekertünk és közben magyaráztuk neki a szabályokat.

img_3197A KRESZ gyakorlására a kicsinél most két dolgot találtam ki (bár kapható több gyerek KRESZ könyv és társasjáték is). Az egyik, hogy beszereztem egy csomag KRESZ kártyát az Aldiban, ezzel játszottunk mind a négyen.
Innentől kezdve jó játék volt az is, hogy ha mentünk kocsival és közben láttak egy-egy táblát, mondták, hogy mi az.

A másik pedig az volt, hogy kerestem egy KRESZ parkot, ahol szimulálva van a közlekedés és ahová ki tudunk menni gyakorolni. Gyerekként mindig irigyeltem azt a kerületi ovit, ahol volt ilyen. Aztán emlékeztem, hogy Sopronban is van ilyen pálya, úgyhogy biztos voltam benne, hogy itt a Fővárosban is találok. Van is egy hatalmas a Városligetben és a Skodának hála, pár éve fel is újították.

Nem minden tábla van természetesen itt, de a készítők igyekeztek a legtöbb közlekedési helyzetet rekonstruálni kerékpáros méretre. Van itt közlekedési lámpa, vasúti átjáró, egyirányú utca, kötelező haladási irány, útszűkület, körforgalom és még sorolhatnám, a legjobb, ha kipróbáljuk!

Én vittem magamnak rollert, hogy lépést tudjak tartani a lányommal és első körben minden táblánál, lámpánál megálltunk, megbeszéltük, hogy mit jelent. A terep jó nagy, így órákat el lehet lenni, pláne azután, ha már rutinosan mennek a szabályok.

Természetesen itt is oda kell figyelni másokra! Pláne azért, mert ahogy már tapasztalhattam más szituációkban, itt is sok felnőtt csak elengedi a gyerekét, hogy hadd menjen, míg ő csacsog egy padon valahol. Ezek a gyerekek persze fütyülnek a szabályokra, piros lámpára, egyirányú utcában való közlekedésre, de még a sávokra is. Ilyenkor azért felmerül bennem, hogy akkor minek is hozzák ezek a szülők ide a gyerekeiket? Lehet máshol is rollerezni, bringázni a Városligetben szabadon és ott nem zavarnák azokat, akik rendeltetésszerűen használják a parkot.

Ez azért ne vegye el a kedvünket egy jó programtól, mert a gyerekeknek ez egy igazi élmény és szívesen visszamennek máskor is gyakorolni. Ha pedig már rutinosan mennek a táblák és a forgalmi helyzetek, mehetünk ki az igazi forgalomba!

Persze a kerékpár kötelező felszereléseiről és bukósisakról se feledkezzünk meg!

This slideshow requires JavaScript.