Október 13. – Nemzetközi Melltartó Nélküli Nap

Ma van a National No Bra Day, azaz a Nemzetközi Melltartó Nélküli Nap.

Tudom, a férfiaknak felcsillan a szeme erre a kijelentésre. 🙂 Hát, az egyik lényege a kezdeményezésnek tényleg az, hogy felszabaduljanak a női mellek a mai napra a melltartó nyomása alól. Viszont van egy sokkal fontosabb és komolyabb üzenete is ennek a napnak.

no-bra-day2Október a mellrák elleni küzdelem hava. 1985-ben az American Cancer Society az Imperial Chemical Industries gyógyszercég együttműködésével azt javasolta, hogy októbert nyilvánítsák a mellrák elleni küzdelem nemzetközi hónapjává. Így alakult ki a National Breast Cancer Awareness Month.

Az, hogy a melltartó okozhat-e mellrákot, mindig vita tárgya lesz, pro és kontra olvashatunk róla értekezéseket. Viszont azzal, hogy a csatlakozunk ma a Melltartó Nélküli Nap mozgalomhoz, mi is kinyilvánítjuk együttérzésünket és megmutatjuk, hogy számunkra is mennyire fontos a mellrák elleni harc.

Ijesztő tény, hogy hazánkban is a nők 7-10%-át érinti már ez a szőrnyű kór. Fontos ezért az önvizsgálat, évenkénti szűrővizsgálat és a mammográfiai vizsgálat is.

lilanyakkendoA No Bra Day kitalálói a franciák. Nem feledkeztek meg ezen a napon a férfiakról sem, számukra a lila színt nevezték ki, hogy kimutathassák a mozgalom melletti támogatásukat. Így Uraim, bármilyen ruhadarab lehet ma lila, akár a boxer is, de mivel az nem látszik, így ajánlott inkább a lila póló, ing vagy akár egy lila nyakkendő.