Nem ciki, de nagyon nem cuki – A fejtetű

Ahogy az a tavaly a TV2-n futott Bogaras szülők első részéből kiderült, megvan az iskolai szülői hierarchia:
Tetű mami – Kertész mami – Lelkész (Lelki szemetes) mami – Kísérő (Osztálykiránduló, Táboroztató) mami – Szülői munkaközösség mami – és a piramis csúcsán a Szülői munkaközösség elnöke mami.
Na, most én erről mit sem tudtam, anno szimplán saját felajánlásból lettem Szmk-s mami, viszont Tetű mami nagyon nem önös akaratból és érdekből. Az ősszel és a közösséggel együtt feltűnt egy új ellenség: a fejtetű!

Nincs is annál jobb, mint mikor az őszi szünetben kapod a telefonhívást osztálytárs anyukájától, hogy hát, lakó van náluk a gyerek hajában, nem árt, ha mi is lecsekkoljuk, hogy nálunk mi a helyzet. Pánik és kurkászás indul, aztán frászt kapunk, mikor mi is megtaláljuk az első lakót. Irány a net, hogy melyik a legjobb szer és utána a gyógyszertár, férjem be is szerezte az aktuális szuper ajánlottat, patikus is erre esküdött.

Gyerek feje beken, 20 perc várakozás, majd állhat neki a hozzá mellékelt sűrű tetűfésűvel az ember kiszedni a dögöket. Na meg a serkéket is, nehogy kikeljenek és kezdődjön elölről az egész! Gyerek persze visít, mert büdös a lötty és ráadásul húzom a haját, mert ez a hülye sampon fél másodperc alatt sprőd, kezelhetetlen lobonccá varázsolta a haját. Baromi jó!

Persze itt nem áll meg a dolog, mert rögtön ágyneműhúzás és alvósjáték mosás, nehogy valahol még lappangjanak, meg porszívózás ezerrel, mert ugye hullajthatja is a gyerek a fejéről őket. (Téli időszakban a sapkákat is rögtön mossuk, meg ha jár a gyerek korcsolyára, akkor ott sem árt, ha sapkát húz a kölcsön bukósisak alá.)
Az egész őszi szünet az esti fél órás kurkászással telt és még mázlink van, mert a fekete serkék és az állatkák a szőke hajban jól látszanak. De akinek sötét haja van, az jobban szív. Persze a fésűvel a serkéket nem lehet csak úgy leszedni, mert jól odaragasztják a kis rohadékok őket! Körömheggyel lehúz, majd mint a bolhákat, szét kell pattintani a két körmünk között. Ha pattan, akkor még élt a szenya.

A dolog itt nem állt meg, mert már Nagyobbik osztályában is találtak 1-2 hét után, meg más osztályokban is, szóval eléggé egész iskolára kiterjedt dolog volt. És mindegy volt, hogy nem találkoztak egymással a gyerekek, bárhonnan hozhatták, mert országos szinten hallottam mindenhonnan, hogy van. Mint kiderült, eddig mákunk volt, mert még nem kaptuk el soha, pedig mások minden évben küzdenek vele. Hurrá, ezek szerint minden évben számítani lehet rá!

Ami viszont végképp betette a kiskaput és dobtam a kukába a Paranitet (mármint a megelőzőt, mert a két gyerekre elhasználtam a sampont), mikor megelőzővel vasárnap megmostuk a gyerek fejét és kedden a védőnő talált benne élő, mászó példányt!

Ráadásul a sampon totál töredezetté, szálkássá, szárazzá tette a hajukat, az utolsó 10-15 centit le is kellett vágni.

Mentem az újabb gyógyszertárba, hogy most is kérek valamiket, de nem Paranitet, azt senkinek nem ajánlom! Akkor kaptam ezeket:

Az Elimax teljesen új szer volt akkor még, a gyógyszerész sem tudott róla semmit mondani, de veszíteni valóm nem volt, próbáljuk ki! A Hedrin megelőzőt már védőnő is ajánlotta, úgyhogy abban inkább megvolt a bizodalmam.

Bevallom, félve kentem be a gyerek haját az Elimax-szal, fene tudta, hogy már megint mit fogunk szívni vele. Láss csodát, a cucc olajos, a gyerek haja sejmes, a fésűvel még a serke is kijött, nemcsak a dögök! Hallelúja! Biztos ami tuti megmostuk ezzel mindenki haját (enyémet is, mert hiába nem kaptam el tőlük, vakaróztam mindig pszichésen, sőt, most írás közben is rögtön viszket a fejem).

Pár alkalommal még heti egyszer fújtuk Hedrinnel a hajukat és lekopogom, azóta egyetlen lakó sem volt, pedig még az év folyamán előjöttek iskolaszinten. Sőt, most nyáron is hallottam róla, hogy akkor is akadt a közösségben, szóval ez most már bőven nem évszak-függő.

Amit pedig még szeretnék tanácsolni, hogy ne tabusítsuk a dolgot! Ne legyen ciki, mert ez is olyan, mint a nátha, bárki elkaphatja. Egyáltalán nem igaz, hogy a koszos, ápolatlan gyerekek terjesztik! Sőt, a rohadékok jobban szeretik a tiszta, ápolt hajat! Ráadásul állítólag még valami szagmintát is hagynak rajta, hogy ez itt jó hely.
Járunk közösségbe, utazunk tömegközlekedéssel, vásárolunk. Egyik ismerős mesélte, hogy ő egy nő fején látott mászni egyet, miközben állt a postán sorban. Szóval bárhol el lehet kapni!
Valamint a gyerekek előtt se legyen ciki! Ne suttogva beszéljünk a hátuk mögött róla, mert ők baromira fogják tudni úgy is, hogy miről van szó, meg egymásról is  tudják, hogy kiben találtak. Ez van, ez egy helyzet, amit meg kell oldani és kész! Ma már nem ördöngősség, nem kell otthon maradni vele és nem kell orvosi igazolás róla, hogy tiszta a gyerek feje és járhat közösségbe.

Szóval én inkább felkészülök, mert itt az újabb tanév és vele együtt ez az árnyoldala is a közösségnek. Jobb félni, mint megijedni alapon megelőzésre fel!