Könyvmolyok figyelem! Ma van az olvasás világnapja! Bár ez a nap sokkal többről szól…

Egy igazi könyvmolynak minden nap ilyen világnap, de nem árt külön felhívni a figyelmet pont a mai napra! Ugyanis nem csak az olvasás népeszerűsítése a cél!
1965. november 17-én az UNESCO szeptember 8-át nevezte ki az Olvasás Nemzetközi Napjává. Az International Literacy Day ugyanis arról is szól, hogy az írás-olvasás alapvető emberi jog. Célja, hogy elősegítsék és támogassák az írástudást és az ezzel járó készségek fejlesztését, a minőségi oktatáshoz való általános hozzáférést és az élethosszig tartó tanulás lehetőségét.

Ez a nap lehetőséget kínál a kormányoknak, a civil szervezeteknek és az érintett feleknek arra, hogy növeljék világszerte az írástudási ráta arányát és tervet dolgozzanak ki a fennmaradó kihívásokra. Az írni-olvasni tudás kérdése kulcsfontosságú eleme az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljainak és az ENSZ 2030-ig szóló Fenntartható Fejlődési Menetrendjének.

Az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célja, amelyet a világ vezetői 2015 szeptemberében fogadtak el, napirendje részeként elősegíti a minőségi oktatás és tanulási lehetőségek általános elérhetőségét az emberek egész életében. A Fenntartható Fejlődés 4. pontjának egyik célja annak biztosítása, hogy minden fiatal tudjon írni és számolni, valamint, hogy ezen jártasságok hiányában a felnőttek számára lehetőséget biztosítsanak ezek megszerzésére.

2019-es téma: Műveltség és többnyelvűség

A 2019-es Olvasás világnapja jó alkalom arra, hogy szolidaritásunkat fejezzük ki az Őslakos Nyelvek 2019-es Nemzetközi Évének ünnepével és a Speciális Oktatással foglalkozó világkonferencia 25. évfordulójával.

Az idei világnap a „műveltség és többnyelvűség” témájára összpontosít. Az elért haladás ellenére az írástudással kapcsolatos kihívások továbbra is fennállnak, egyenlőtlenül oszlanak meg az országok és a lakosság között. A nyelvi sokféleség felkarolása az oktatásban és az írástudás fejlesztése központi jelentőségű ezen írástudási kihívások kezelése és a fenntartható fejlődés céljainak elérése szempontjából.

A 2019-es Olvasás világnapja alkalmával megvitatják a többnyelvűség legfontosabb jellemzőit a mai globalizált és digitalizált világban, valamint az általános műveltségre gyakorolt hatásaikat az irányelvekben és a gyakorlatban annak érdekében, hogy a többnyelvűségbe jobban beilleszkedjenek.

Forrás: https://www.un.org/en/events/literacyday/

Kép forrása: Pixabay