Augusztus 12-13. a vitorlásversenyek hétvégéje Zamárdiban – III. Svert Kupa Zamárdi

Harmadik alkalommal rajtol az újjáélesztett Svert Kupa Zamárdiban.

Az első ilyen nevű vitorlásverseny 1929-ben került megrendezésre. 2015-ben pedig újjáélesztették a hagyományt és évről-évre nagyobb rendezvény kerekedik belőle. Idén két napos a program, két különálló versennyel. 2017. 08.12-én, szombaton DELL túraverseny, 2017. 08.13-án, vasárnap Natur Zitrone pályaversenyek lesznek.

Az 1929-es indulással a Svert Kupa a Balaton legrégebbi – ma is aktív – vitorlásversenye. Részt vehetnek: Összevont (svertes, kielsvertes hajók), illetve – külön értékelésben – többtestű, katamarán (maximum 30 nm alapvitorlafelülettel) rendelkező hajók. A versenyen olyan hajók vehetnek részt, amelyek 50 centiméteres merüléssel is hajózni, vitorlázni képesek (felhúzott svert, vagy kielsvert). A Svert Kupán való részvételéhez nem kell kék könyv, így a hobbivitorlázók is tudnak indulni, nem kell szakosztály tagsági. Az abszolút befutókon kívül külön hajóosztályonkénti értékelés lesz, sok-sok értékes tárgynyereménnyel. Különdíjasok is, mint legjobb női kormányos, legidősebb versenyző (tavaly 83 éves volt), legfiatalabb versenyző (tavaly egy ikerpár volt, ha jól emlékszem 6 év körüliek).

A sikeres hagyomány felélesztését mi sem mutatja jobban, mint hogy 2015-ben 67 hajó indult a Svert Kupáért, 2016-ban 122, idén pedig 200 körüli létszámot várnak már.

A versenyzők hozzátartozói természetesen ingyenesen beléphetnek a zárt versenyterületre Zamárdi kikötőben. Várják őket a díjátadóra is, de nem csak ide. Zamárdiban ugyanis a kikötőt körülölelő 3 kilométer hosszú nagy strand is ingyenes. Sőt a főtámogató STIHL-lounge felejthetetlen kikapcsolódást garantál majd kicsiknek és nagyoknak egyaránt, hogy a rajtot követően a lehető legkényelmesebb környezetből tekintsék meg a nagy múltú versenysorozat aznapi izgalmas hajózásait. Napozóágyak, árnyékot adó napernyők, strandjátékok, értékes nyeremények és limonádé-stand vár minden érdeklődőt, amely szintén ingyenes. A támogatóknak köszönhetően további színes programok várnak mindenkit a rendezvényterületen. A versennyel egy időben a Zamárdi Játszadalom család és gyerekprogramja várja kicsiket és nagyokat szurkolás közben.

És hogy miért szeretjük ezt a versenyt? Egy igazán családias rendezvény, a nagy létszám ellenére is, remek a közösség, remek a hangulat, remek a szervezés és a támogatók is minden évben kitesznek magukért. Tavaly (is) a DELL egy hatalmas vízi-játszóteret épített a gyerekeknek, bár az időjárás akkor nem kedvezett, csak a bátrak próbálták ki a hidegben. Kíváncsian várom az idei programokat.

Az előrejelzés szerint szélben nem lesz hiány, azért mást nem igazán kívánhatnék a versenyzőknek, mint hogy jó szelet és jó időt a hétvégére!

Információk és hírek a Svert Kupa oldalán.

Kovács Zitának köszönhetően a tavalyi versenyről láthattok néhány képet, a többit ezen a linken nézhetitek meg.

This slideshow requires JavaScript.