Balatoni hol-mit: Siófoki gyros mustra

UPDATE: Hétvégén újra itt jártunk és ledöbbentünk. 2019 nyara siófoki gyros fronton nem azt hozta, amit vártunk.

Tavaly nyáron rájöhettünk, hogy a Matróz újra az igazi, újra méretes volt gyros és finom. Úgyhogy visszaszoktunk. Ajánlottuk is barátoknak, együtt mentünk most hétvégén egy gyors vacsorára. Aztán jött a döbbenet. A Matrózt bekebelezte a Ramirez, Matróz Al Ramirez lett a neve, az eredeti Ramirez pedig az utca elejére költözött, a régi horror házba. Szóval innentől kezdve nincs magyar gyrosos ott az utcában. 🙁  Kicsit érdekes az egész, nem igazán adtak arra, hogy a helyiségek összenyitásának a helye el legyen fedve, a vakolat imitt-amott hiányzik. A középső részen pedig szép színes ernyők vannak felakasztva tetőnek, ami napsütésben jó is lehet, árnyékot adhat, de most az esőben nem tudtunk alá beülni, mert attól még átázik az egész. Szóval az étterem egy egész nagy része nem használható esőben.
A gyros ettől függetlenül finom volt, nagy is volt, de ha jót akarunk enni Siófokon, akkor nem gyrost, hanem grillhúsokat és hamburgert eszünk a Déli Part BBQ-ban a Csarnoknál.

A cikk régi részét is itt hagyom, mert a tapasztalat az ugye megvolt, valamint a Pizza KARAVÁN-tól rendeltünk máskor is, ők hozták a színvonalat.

 

2016: Régebben Siófokon, ha annyit mondtunk, hogy gyros legyen az ebéd vagy vacsora, akkor egyértelműen indultunk le a kikötőbe a Matrózba.

Sajnos az évek folyamán a gyros ára feljebb, a mérete pedig összement, 850,- Ft volt tavaly, szerintem ez idén sem változott. Mondjuk jól kinőtték magukat, nagy étterem lett belőlük és hatalmas tévén lehet nézni a Forma 1-t vagy focimeccset. Úgyhogy ott tavaly már inkább rántott sajtot ettünk.

IMG_20160715_154620Régebben is voltak mellette egyéb éttermek is, de valahogy sosem figyeltünk fel rájuk, aztán pár évvel ezelőtt ők is újítottak, fejlődtek, bővültek. Tavaly a Mustafa kemencés gyrosát kóstoltuk meg és teszteltük a Ramirezét is. Mindkettőé nagyon finom, tartalmas, bőven jól lehet lakni belőle.
Mindkét étterem akciózik elő- és utószezonban, 2 gyros + 2 üdítő 750,- Ft, viszont azok a gyorsok valahogy kisebb pitából készülnek szerintem, mint a normál.
A kemencés gyros a Ramirezben 1100,- Ft volt tavaly, azt idén még nem kóstoltuk újra.

IMG_20160715_154552A Mustafa is bővült idén, az éttermi soron a sarki nagy üzletet vették meg és kinti-benti része is van, ahová le lehet ülni, de még így sem volt hely július közepén 3 körül. Így maradt a kézben elvitel a szemközti Jókai-parkig és ott leülni a fedett padokra.

Az árakat majd pontosítom még legközelebb, mert csak sikerült a blokkot kidobnom, de a gyros-tál 1590,- Ft, a kemencés gyros (ami emberes adag a helyben készült zsömlével), a box  és a Dürüm pedig 800,- Ft , ha jól emlékszem. Hamburgert ne kérjetek, mert mi megpróbáltuk és közölte a szakács, hogy azt most nem fog csinálni, mert akkor be kéne mennie és sokáig tartana, addig meg nem tud kint kiszolgálni. Érdekes hozzáállás, ha egyszer kint van a választható kaják között, de szerencsére a gyerek meggyőzhető volt a gyros boxszal.

IMG_1211Update, mai eset (július 20.). Miután kiszállva a kocsiból (hogy a család forduljon egyet, mert ott parkolni ugye nem lehet, lent meg fizetős és 5 percért nem fizetnénk, ha nem muszáj) egyedül mentem oda a full üres pulthoz és rendeltem egy kemencést, egy boxot és egy Dürümöt, kaptam a „Nem semmi” megjegyzést, majd az összeállítás alatt volt ideje a szakácsnak kocsányon lógó szemekkel megnézni két csajt, mindezek mellett most is úgy éreztem, hogy örüljek, hogy kiszolgál, csakúgy, mint az előző esetben, mikor nem csinálta meg a hamburgert. Itthon ráadásul konstatáltuk, hogy a Dürümben lévő hús egy része eléggé szenesre volt sütve, szóval egyáltalán nem értem, amit egy másik cikkben olvastam, hogy a siófokiak mind ide küldenek mindenkit gyrosozni.

Konklúzió, számunkra marad inkább a balatonföldvári Marina, bennük még sosem csalódtunk.
Aki viszont erre jár és még nem kóstolta a kemencés gyrost, az tegye meg, abban eddig még nem csalódtunk, maximum le kell nyelni a szakács flegma kiszolgálását.

 

A másik teszteltünk most a Pizza KARAVÁN siófoki étterme volt, házhozszállítással. Nem a leggyorsabb, mert telefonon egyfolytában foglaltak voltak, így inkább neten adtuk le a rendelést, de kb. másfél óra alatt, ingyen kiszállítással megkaptuk. Pizzával már tavaly teszteltük őket, akkor is finomnak ítéltük, ezért is ajánlottam most barátnőmnek, hogy rendeljünk onnan, bár ő gyrostálat akart enni, hát, mondom majd kiderül, az is van náluk. Én azért egy adag sonkás pizzagolyót is rendeltem, az még mindig nagyon finom, 10 db 1350,- Ft. A gyrostál 1190,- Ft és barátnőm bevallása szerint sokkal jobb volt, mint a Mustafás, inkább a pesti Béke-térihez hasonlította (aki tudja, hogy az milyen, az tudja, hogy az tényleg finom). Bármily meglepő, gyrost egy pizzázóban is lehet enni, sőt!

Szóval egyértelmű, hogy Siófokon ha gyorséttermi kajára vágyunk, a pénztárcánkra is figyelünk és még jól is akarunk lakni, akkor nem a Mekdönci a cél.

Tavalyi tapasztalat, de szerintem idén sem lesz ez másképp:
Ami nekem már az idegesítő kategória, az a parti hajsza. A kikötői parkoló ugye fizetős, figyeljünk rá, mert már tavaly is éjfélig kellett dobálni, 320,- Ft/óra. Még szinte meg sem álltunk a kocsival, de már egy önkéntes ablakpucoló esett neki és hőbörgött, hogy elzavartuk. Az étteremhez vezető 200 méteren 3 hajózási cég embere csapott le ránk, hogy ugye megyünk velük sétahajózni, ezek után a pincérek hajbókolnak és unszolnak, hogy ugyan már, üljünk le enni. Értem én, nekik kell a borravaló, én meg éppen nem akarok ott ücsörögni. Ez egy szimpla júniusi vasárnap délután volt, csúcsidőben, este ez még durvább, azzal spékelve, hogy akkor még parkolóhely sem biztos, hogy akad.