Mozipremierek – 2017. február 16.

Két Oscar-jelölt film is van a premierek között, úgyhogy nyomás a moziba be! Az egyikük a kritikusok által agyondicsért Holdfény, Barry Jenkins (Orvosság búbánatra) rendezőtől, a másik pedig Dev Patel-Nicole Kidman főszereplésével készült Oroszlán.

Ha múlt héten nem igazán került gyerekeknek való mozifilm a felhozatalba, akkor ilyen szempontból a héten még rosszabb a helyzet: egy olasz-német ismeretterjesztő film akad csak, de ki szeretné a gyermek művészeti nevelését Dante poklával kezdeni?

Heti magyar filmünk a Kojot az elsőfilmes Kostyál Márktól, a heti felnőttvígjátékunk pedig Richie Keen (Felhőtlen Philadelphia) agymenése, a Pofoncsata Christina Hendricks és Ice Cube főszereplésével – halkan jegyezném meg, hogy már pusztán a szinkronja is vérért kiált.

Amerikai vonalon (a számomra már halálosan unalmas) Matthew McConaughey erősíti, vagy gyengíti a mezőnyt az isteni Bryce Dallas Howard oldalán az indonéz arany nyomában, a lótás-futás a kreatív Arany címet kapta.

Jim Jarmusch (Halhatatlan szeretők, Szellemkutya, Halott ember) igazi nagy öregnek számít független filmes vonalon, aljas módon szomorkás hangulatvételű alkotásai a dráma és vígjáték határán egyensúlyoznak, gyakran nosztalgikus felhanggal, és jellegzetes képi világgal. A rendezőről érdemes tudni még, hogy habár mindig megőrzi filmjei negatívjait, mindössze egyszer nézi meg őket, fizetős közönség jelenlétében, hogy őszinte reakciókat lásson. Legújabb műve az Adam Driver (Star Wars VII) főszereplésével készült Paterson, amelyet csütörtöktől tekinthetnek meg a szerencsések.

Az egykori punk rock gitáros Gore Verbinski, akinek olyan filmélményeket köszönhetünk, mint a Karib-tenger kalózai, A magányos lovas, vagy az Időjós, újabb merényletre készül Az egészség ellenszere című misztikus thrillerrel, ahol ismét formabontó (és belőlem jeges rémületet kiváltó) megoldásokat láthatunk tőle, a veszettül tehetséges Dane DeHaan közreműködésével.


A művészet templomai – Botticelli: Dante pokla
(feliratos, olasz-német ismeretterjesztő film, 95 perc, 2016)
Rendező: Ralph Loop
A reneszánsz egyik leghíresebb alkotója, Sandro Botticelli munkásságának egy kevéssé ismert részébe enged betekintést.
12 éves kortól.


Arany
(amerikai kalandfilm, 121 perc, 2016)
Rendező: Stephen Gaghan
Főszereplők: Matthew McConaughey, Edgar Ramirez, Bryce Dallas Howard
Kenny Wells (Matthew McConaughey) feltesz mindent egy lapra, és egy vállalkozó szellemű geológussal együtt nekivág az indonéziai dzsungelnek, ahol egy elképesztően gazdag arany lelőhelyre bukkannak.
Csak 16 éven felülieknek!


Az egészség ellenszere
(amerikai-német fantasztikus thriller, 146 perc, 2016)
Rendező: Gore Verbinski
Főszereplők: Dane DeHaan, Jason Isaacs, Mia Goth
Egy nagy cég fiatal alkalmazottját (Dane DeHaan) a svájci Alpokban pihenő főnöke után küldik, hogy hazakísérje… a szanatórium azonban
nem az a békés, nyugodt hely, aminek kívülről látszik.
Csak 16 éven felülieknek!

 


Holdfény
(feliratos, amerikai dráma, 111 perc, 2016)
Rendező: Barry Jenkins
Főszereplők: Alex R. Hibbert, Trevante Rhodes, Mahershala Ali
Little, Chiron és Black. Három név, melyek ugyanazon embernek három különböző életszakaszát jelölik meg, végigkísérve jellem- és
személyiségfejlődésének legfontosabb részeit.
Csak 16 éven felülieknek!


Kojot
(magyar dráma, 126 perc, 2016)
Rendező: Kostyál Márk
Főszereplők: Mészáros András, Bocsárszky Attila, Kovács Frigyes
Fülledt forróság, kisvárosi sivárság, kimondatlan társadalmi problémák, hierarchia harcok. Ez Tűzkő városa, valahol Magyarországon, valamikor mostanában. Ide érkezik Misi, aki megörökölte nagyapja házát és birtokát. Misi kiábrándult, frusztrált, folyton menekülő fiatal, aki nem találja a szerepét az életében, munkájában, párkapcsolatában. Misi nekikezd a ház építésének néhány segítőjével, de ez sérti a környék oligarcháinak érdekeit. Súlyos harc kezdődik a földért, a szerelemért, az életért. Misi minden szempontból igazi kojottá, prérifarkassá, válik. Egy igazi eastern film, különleges képi világgal. A rendező, aki egyben az operatőre is a filmnek anamorf objektívet használt, mely az emberi látáshoz sokkal közelebb álló szélesvásznú és jobb felbontású képet eredményez.
Csak 16 éven felülieknek!


Oroszlán
(feliratos, ausztrál-angol-amerikai életrajzi dráma, 118 perc, 2016)
Rendező: Garth Davis
Főszereplők: Dev Patel, Rooney Mara, Nicole Kidman
Az öt éves Saroo egyszer csak arra ébred, hogy rossz vonattal utazik egyes egyedül, egyre távolabb otthonától. A megrettent kisfiú másfél
ezer kilométerre vetődik el.
12 éves kortól.


Paterson
(feliratos, amerikai film, 118 perc, 2016)
Rendező: Jim Jarmusch
Főszereplők: Adam Driver, Golshifteh Farahani, Rizwan Manji
A buszsorfőr, Paterson egy jó bejáratott napi rutin szerint éli az életét. Minden nap megszemléli a várost autója szélvédőjén keresztül, verseket ír jegyzetfüzetébe, megsétáltatja a kutyáját, megáll kedvenc bárjában, ahol mindig egy korsó sört iszik, majd hazatér feleségéhez, Laurához. Laura élete azonban épp az ellenkezője az övének: ‘világa’ minden egyes nap változik és új álmokat szül.
12 éves kortól.


Pofoncsata
(amerikai vígjáték, 91 perc, 2017)
Rendező: Richie Keen
Főszereplők: Christina Hendricks, JoAnna Garcia Swisher, Ice Cube
Egy buzgó, bár kis növésű tanerő (Charlie Day) véletlenül kirúgatja egy kollégáját. Az állását vesztett pedagógus (Ice Cube) a gátlásait is elveszíti, és úgy dönt, hogy bosszút áll.
Csak 16 éven felülieknek!