Már kétszer megnéztem és beülnék rá harmadszorra is – Legendás állatok: Grindelwald bűntettei végre a mozikban

Nem olvasok el több kritikát, inkább megírom a magamét. Úgy érzem, hogy a Grindelwald bűntettei, sőt, az egész franchise meg nem értett gyereke lett J.K. Rowlingnak, és mindenki azon verseng, hogy valami hibát, sőt, inkább minél több hibát találjon a filmekben.

Lehet, velem van a baj. Lehet, hogy én látok valami olyat a filmben, amit mások hiányolnak, lehúznak. Akárhány kritikát olvastam, az szerepelt benne, hogy olyan, mintha a készítők nem tudták volna eldönteni, hogy kinek szóljon a film, pláne a sorozat. Hol voltak benne Grindelwald bűntettei? Rengeteg a karakter, nem lehet követni! Egy szappanopera lett a szerelmi szálakból, főleg Jacob és Queenie kettőse. És még sorolhatnám.

Nem hinném, hogy elfogult lennék Rowlinggal kapcsolatban. Szerettem anno a HP könyveket, filmeket. Vártam, előrendeltem, moziban beültem premier előtt, de abból a franchise-ból kinőttem. És szerintem erre Rowling is rájött, hogy akik a HP könyvein nőttek fel, immár középkorú felnőttek, főleg nekik kell, hogy szóljon az új 5 rész. (És Potter gyerekeiről írni már nem lett volna ilyen menő, ott elég a színdarab, a belőle kiadott könyvet pedig gyorsan felejtsük is el!)
Szóval igen, nekünk, gyermeklelkű felnőtteknek szólnak ezek a részek! Nem gyerekmesék, hanem felnőttmesék! Azért van benne szerelem, bugyutácska szereplő, vicces állatka, vagy éppen gyönyörű, harcos állat, fantasztikus látvány és a mágia sötét oldala is, sőt, akár gyermekhalál.
Rowling pont ugyanazt az ívet követi, mint az előző sorozatnál. Kaptunk egy bevezető részt, a HP spin-off-jának hívják sokan, bár nálam inkább olyan SW-trilógia hatás (mi volt előbb ugye…). Lájtos, mint a Bölcsek köve, de azért látszik, hogy nem az a gyerekmese. Gyermekbántalmazás, halál, gyilkossági kísérlet, volt ott is már kérem minden, belekóstolhattunk, hogy mi lesz a folytatásban, amit most meg is kaptunk. És nem, nem a Legendás állatokról volt szó már akkor sem, nem Göthe Salmander történetét akarta nekünk már ott sem elmesélni Rowling, hanem Grindelwaldét, csak valahogy köríteni kell, fel kell vezetni szépen, nem durr bele a közepébe! Az meg már nekem is szúrta volna a szemem, ha Göthe Salmander és a Legendás állatok, vagy Göthe Salmander és Grindelwald bűntettei lenne a cím. Szerintem mindenki tudja, hogy itt a Legendás állatok a márkanév, ugyanúgy, mint ahogy anno Harry Potter lett.

Szóval, a mostani rész elején már jön a dark-magic, képileg, hangilag, mindenhogy. Hullanak az aurorok, mint a legyek! Az, hogy a minisztert miért hagyta életben, még rejtély, de gyanítom, ki fog derülni!

Valóban sok a karakter, de mindig is sok karakterrel dolgozott az Írónő, kelljen már gondolkodni picit, könyörgöm! Nem csak jó és rossz főhős van, azok összecsapnak és vége is a filmnek és ebből csinálunk még nyolc folytatást, mert még annyiszor csapnak össze. Itt mindig is sok szereplő volt még a jó és rossz mellett. Összetett, több szálon futó esemény, muglik és varázslók, akiről épp nem tudni, hogy jó vagy rossz-e (van ugye, akiről a végén derül ki, hogy hopp, ő inkább átállna a másik oldalra), sok-sok utalással múltra és jövőre is. Külön öröm számomra, hogy megjelent Nicolas Flamel élőben (bár tényleg sikerült szellemesre maszkírozni) és a bölcsek köve is feltűnik. Sőt, Nagini is!
De ott vannak a családok is ugye. Egy villanásnyi időre feltűnik a McLaggen név (Dumbledore okítja éppen), Ő lesz valahogy felmenője majd Cormac McLaggenek, aki ugye Hermione udvarlója volt (lesz, fene ezt az időrendet… 🙂 ).
A Lestrange név már Bellatrix miatt ismerős volt nekünk, most megismerhetjük Letat, akiről csak egy fotó és Göthe emléke volt az első részben és biztos vagyok benne, hogy ki fog derülni, hogyan kapcsolódik majd össze a két nő a családfán. Én ebbe most nem megyek bele, sem a többi spekulációkba, hogy ki kinek a kicsodája. Teória és találgatás van bőven egyik meredekebb elképzelés, mint a másik (nálam az nyert, hogy Grindelwald Albus Dumbledore apja). Valljuk be, elég valószínű, hogy a legtöbb válasz még csak Rowling fejében létezik. 😉 Abban viszont biztosak lehetünk, hogy arra vigyáz, hogy minden stimmeljen, minden szereplő a helyére kerüljön, időben, térben és illeszkedjen a két sorozat. Mint ahogy abban is biztosak lehetünk, hogy itt sem fogja kímélni a szereplőit, legyen szó jóról, rosszról, láttuk már, hogy simán kinyírja a fél gárdát egy tollvonással. Örüljünk, ha Quennie életben marad ezek után!

És hogy mik voltak Grindelwald bűntettei?

Komolyan meg kell magyarázni, hogy mekkora egy manipulátor az ürge? Attól, hogy nem ő nyír ki mindenkit saját kezűleg (szegény sárkánya 🙁 ), zokszó nélkül cselekszik mindenki a hatására és telnek a koporsók. A legnagyobb húzása pedig a kicsikart auror-gyilkosság, ami után ugye felteszi a kezét, hogy mindenki menjen, vigye a hírt, hogy nem ők a gonoszok. Jaj, de szépen össze lehet ugrasztani mindenkit! Gyönyörű!
Tökéletes párja ugye Dumbledore-nak és mint most kiderült, nem csak abban, hogy jól tudják manipulálni az embereket, mozgatni a szálakat.
Az egész sorozat vége pedig szerintem valahogy a II. világháború kirobbanása lesz, mert 5 részre és 20 év történésére van tervezve a franchise és eléggé megkaptuk a jóslatot arról, hogy mi lesz ha…

Remélem majd a megjelenő Blue-ray tartalmazza a kihagyott jeleneteket is, mert most így utólag az előzetest megnézve kettő minimum feltűnik. David Yates nagyon elengedte magát a vágószobában, ekkora filmnél már simán belefért volna az a +15 perc.
Az pedig, hogy simán megnézném harmadszorra is, egyértelmű, de most már 4dx-ben! Annyi szél, víz, zuhanás van benne, hogy úgy lehet az igazi!

És hogy mi a tanulság? Szorult helyzet esetére mindig legyen nálad kéznél egy coyu, zsebedben egy furkász és egy bólintér. 🙂