10 év után újra Mamma Mia! Újabb kedvenc filmünk született!

Tegnap premier előtt megnéztük családilag a Mamma Mia! folytatását. Bevallom, kellett egyet aludnom rá, hogy meg is osszam veletek az élményt.

Először is hadd szögezzem le, hogy nagyon tetszett, mindenkinek a családból. A dalok végén mindig tapsolni akartam, mint egy színházi musicalnél és a film legvégén is. Ha nem moziban ülünk, biztos megteszem, bár volt, akinek több vér volt a pucájában és meg is tette. 🙂

Valahogy a filmmel olyan érzésem volt, mint az egyszeri szegény leány meséjében, hogy “hoztam is, meg nem is”. Ezért is mondom, hogy kellett egyet aludnom rá, hogy rájöjjek, miért volt – amellett, hogy imádtam a filmet – mégis valami hiányérzetem.
Most már úgyis minden hírportál lelőtte a hírt, hogy a sztori szerint Donna egy éve meghalt, úgy készül Sophie a hotel újranyitására. De a bemutatók alapján beharangozott happiness nem csak ezért nem igaz, hanem mert Sky is fényévekre van, New Yorkban tanul éppen szállodavezetést és ott is akarna maradni. Ráadásul jön egy hatalmas vihar is, ami tönkreteszi az összes díszítést, és nem engedi eljutni a szigetre a híres, gazdag vendégeket és újságírókat, akik hírét vinnék a Hotel Bella Donna-nak. Szóval úgy néz ki, hogy nem lesz az egész megnyitóból semmi. Sophie egyedüli támasza ráadásul csak az egyharmad apja, Sam, mert a másik két apának egyéb elfoglaltsága akadt. Szóval teljes a káosz.

A történet végig két szálon fut és ezért kellett nekem megértenem és elfogadnom az alkotók azon felfogását, hogy míg a fiatal Donna életét követhetjük végig egy-egy átvezetés után (amik egyébként szerintem jól meg voltak oldva mindenhol) és mindenkinek megvan a régi énje, addig Donna jelenlegi énjét Sophie alakítja, ő a párhuzam, de ez csak a legvégén lesz teljesen egyértelmű. Bár célzás mindig akad rá, főleg mikor az ifjú Sam nyújt éppen segítő kezet Donnának, addig az idősebb Sophie-nak.

Imádtam a régi énjüket mindenkinek, fantasztikus gárdát sikerült összehozni! A folytatás még abban is különbözik, hogy ez egy filmnek készült, nem pedig egy musical adaptációja, így sokkal több a helyszín, ettől is lett nekem kicsit más érzésem még.

A buli a régi, szerencsére! Rengeteg ABBA dal csendül fel, akár csak háttérben dúdolva is. Az előzőből is sok az átvett, újabb feldolgozásban, viszont sok új, olyan szerzemény is, amiket még sosem hallottam, kevésbé ismert számok. Viszont a magyarra fordításuk borzalom, némelyiknek közük sincs az eredeti szöveghez, csak az volt a lényeg, hogy stimmeljen a sztorihoz és rímeljen magyarul.

Facebook videón láttam Meryl Streepet, hogy örült, hogy milyen jó volt a forgatás és hogy ők egy nagy család és olyan volt az egész tényleg, mintha a rég nem látott rokonok összejöttek volna újra. Na erre nem értettem, hogy akkor ő nem is fog benne szerepelni? De itt jön az, hogy “hoztam is, meg nem is”, mert a végén két dallal csak láthatjuk, amiből a keresztelős, Donna mint angyali jelenéses rész erősen zsebkendős az ilyen érzékeny lelkületűeknek, mint én. 🙂

Míg az első részben fiatalként főleg Dominic Cooper domborított csak, most nem volt hiány izmos, férfi felsőtestekben. Sőt, az apák ifjú megfelelői énekelni is tudnak (bocsi Pierce 😉 ).
Az is tetszett, hogy látszik a kor a színészeken, hogy igenis eltelt 10 év az előző filmhez képest és nem akarnak a saját lányuknak-fiúknak kinézni. Ehhez a nagy kontraszt igazán Cher, akinek viszont olyan vasalt arca van, mint 40 évvel ezelőtt. A hangja viszont még mindig zseniális!

A forgatási helyszíneknek nem ástam utána, bár a stáblistán az is látszik, hogy Horvátországban, Vis szigetén (is) forgattak. Ebben kapásból biztosak is lehettünk, ugyanis férjem jól rá is csodálkozott, hogy ahol Colin Firth és Stellan Skarsgard éttermeznek éppen, ott voltak egy hónappal ezelőtt baráti társasággal vacsorázni. Szóval ez a hely Jastozera étterem, Komiža városkában. Az étterem érdekessége, hogy alulról csónakkal is meg lehet közelíteni és lépcsőn felmenni, igazán hangulatossá teszi az egészet. Magyar pénztárcával nézve kissé drága, de az ételek finomak.

Szóval tetszett, imádtuk, ez is többszázszor nézős lesz, mint az első rész. Ja és várjátok meg a stáblista végét, van még plusz poén. 🙂

Amit viszont még meg kell jegyeznem, az a mozi hibája volt, mi a Lurdyban néztük, remélem máshol ezt a bakit nem fogják elkövetni.
Tudom, hogy a Mamma Mia! 12-es karikás film, de ez egy igazi családi mozi, semmi olyan nincs, amit nem tudok megmagyarázni a 7 és 10 éves gyerekemnek (főleg, miután az első rész az egyik kedvencük), talán egyedül Tanya “repdeső vaginás” megjegyzése szorul több magyarázatra (az elsőben azért ilyen baromira nem volt). Szóval ne lepődjön meg senki, hogy sok lesz a gyerek ezen a filmen. Viszont az, hogy az előtte lévő filmbemutatók közé, mint a Bumblebee, Johnny English és Wonder Park (amit 3D-ben tuti megnézünk) hogy keveredhetett a Húzós éjszaka az El Royale-ban??? 12-es karikával megy az is, szerintem 16-os inkább. Nem győztük a gyerekek szemét-fülét takarni, miután jól hátba lőttek benne egy ipsét. Szóval lehet, hogy jobb, ha aki gyerekkel érkezik, az csak a bemutatók után ül be a helyére.

A végére egy kis ízelítő a premierről.