Jameson CineFest 2016 – Nemzetközi versenyprogram

Már csak néhány nap, és újra moziünnep!

A 13. miskolci Jameson CineFest, Magyarország legszínvonalasabb filmfesztiválja idén is színes palettát vonultat fel.

A nagyjátékfilmek versenyprogramjában számtalan alkotás foglalkozik a diszfunkcionális és/vagy családi kapcsolatokkal, a modern ember önmaga által teremtett, modern problémáival, és természetesen 2016-ban is örök téma az abszurd, groteszkbe hajló humor, amellyel az alkotók görbe tükröt mutatnak a világnak.

 

NOCNO ZIVLJENJE / NIGHTLIFE / ÉJSZAKAI ÉLET
Rendező: Damjan KOZOLE
Szereplők: Pia Zemljic, Jernej Sugman, Marko Mandic

nightlife_2

Sztori: Az ismert ügyvédet egy főút melletti járdán találják meg, Ljubljanában. Alig él, egy vértócsában fekszik, testét kutyaharapások borítják. Míg a kórházban az orvosok az életéért küzdenek, a felesége kénytelen szembenézni a szíve legmélyén lapuló félelmekkel. Az óra ketyeg és a nő szép lassan felad minden morális elvet, amit valaha képviselt.

 

VADEMBEREK HAJSZÁJA/HUNT FOR THE WILDERPEOPLE
Rendező: Taika WAITITI
Szereplők: Sam Neill, Julian Dennison, Rima Te Wiata

hunt_for_wilder_1

Sztori: Ricky, a dacos nagyvárosi kölyök egyszer csak az új-zélandi bozótban találja magát zsémbes mostoha-nagybátyja társaságában. Menekülniük kell. Országos körözést adnak ki ellenük, ezért a páros kénytelen félretenni az ellentéteket és együttműködni ezen a végtelenül vicces, ugyanakkor könnyekig megható utazáson.

 

EQUALS / AZONOSAK
Rendező: Drake DOREMUS
Szereplők: Nicholas Hoult, Kristen Stewart, Vernetta Lopez

equals_1

Sztori: Egy érzelmek nélküli társadalomban vagyunk. Két ember egy titokzatos betegség áldozata lesz: visszakapják érzelmeiket és egymásba szeretnek. A konfliktus köztük és társadalmuk között elkerülhetetlen…

 

CERTAIN WOMEN / EGYES NŐK
Rendező: Kelly REICHARDT
Szereplők: Kristen Stewart, Michelle Williams, Laura Dern

certain-women_1

Sztori: Montana déli részének kéklő égboltja, végeláthatatlan síkságai és mélységes nyugalma kiváló hátteret szolgáltatnak a Certain Women című film hőseinek. Erős, független nők nagy és kevésbé nagy pillanatait jeleníti meg a film, akik megérteni és egyben formálni is szeretnék az őket körülvevő világot.

 

TONI ERDMANN
Rendező: Maren ADE
Szereplők: Peter Simonischek, Sandra Hüller, Michael Wittenborn

toni_erdmann

Sztori: A durva tréfáiról híres Winfried felölti a pojáca „Toni Erdmann” alakját, hogy felkeltse az elfoglalt üzletasszonyok életét élő Ines figyelmét. Ez a sajátos viszony apa és lánya között egészen abszurd helyzeteket teremt, míg végül Ines is rájön, hogy excentrikus apjának igenis van helye az életében…

 

SWISS ARMY MAN / AZ EMBER, AKI MINDENT TUDOTT
Rendező: Dan KWAN, Daniel SCHEINERT
Szereplők: Paul Dano, Daniel Radcliffe, Mary Elizabeth Winstead

swiss_army_man_1
Sztori: Hank egy lakatlan szigeten ragadt. Minden reményét elvesztette, érzi, többé nem jut haza. De egy nap minden megváltozik: a tenger partra sodor egy Manny nevű holttestet, akivel azonnal összebarátkoznak. Így kezdődik a nagy kaland, aminek végén Hank-et ott várja álmai nője.

 

CAPTAIN FANTASTIC
Rendező: Matt Ross
Szereplők: Viggo Mortensen, George MacKay, Samatha Isler

Sztori: Mélyen az északnyugati partvidék erdőségeiben, a társadalomtól távol él egy apa, aki annak szentelte életét, hogy hat gyermekéből különleges felnőttet neveljen. De egy tragédia arra kényszeríti a családot, hogy kilépjenek a maguk teremtette paradicsomból. A külvilággal való szembesülés azt is jelenti, hogy az apának át kell gondolni a szülőségről, és a gyerekeinek átadott tudásról vallott nézeteit.

 

BOI NEON / NEON BULL / NEON BIKA
Rendező: Gabriel MASCARO
Szereplők: Juliano Cazarré, Maeve Jinkings, Josinaldo Alves


Sztori: Iremar a Vaquejadas-on dolgozik, a hagyományos északkelet-brazíliai rodeón. Koszos és fárasztó munka, de a férfi született tehetség. Otthonán, a bikák szállítására szolgáló kamionon, osztozik még Galega az egzotikus táncosnő, annak tűzrőlpattant lánya, Cacá és Zé, Iremar arénabeli társa. De Brazília és az északkeleti régió változik: a virágzó textilipar új ambíciókat ébreszt Iremarban.

 

COMPLETE UNKNOWN / AKIT SENKI SEM ISMER
Rendező: Joshua MARSTON
Szereplők: Rachel Weisz, Michael Shannon, Danny Glover

COMPLETE UNKNOWN

Sztori: Egy rejtélyes nő, igazán izgalmas múlttal a háta mögött meglátogatja egykori szerelmét, teljesen felborítva a férfi és felesége nyugalmas életét. A Complete Unknown Joshua Marston (Üdvözlégy Mária, kegyelemmel teljes…; The Forgiveness of Blood) legújabb filmje az identitáskeresésről és annak felkavaró mivoltáról.

 

UNDER SANDET / LAND OF MINE / A HOMOK ALATT
Rendező: Martin ZANDVLIET
Szereplők: Roland Møller, Mikkel Boe Følsgaard, Laura Bro

land_of_mine
Sztori: A második világháború véget ért. A dán hadsereg egy csapat fiatal német hadifoglyot gyilkos feladat elé állít: taposóaknákat kell hatástalanítaniuk a dán partok mentén. Kiképzést nem kapnak és a srácok hamarosan rájönnek, hogy a háború korántsem ért véget. Az igaz történeten alapuló film fényt derít a háború utáni idők egyik tragikus pillanatára.

 

FROM NOWHERE / A SEMMIBŐL
Rendező: Matthew NEWTON
Szereplők: Sydni Beaudoin, Helen Beyene, Erica Camarano


Sztori: Három, iratokkal nem rendelkező bronxi tini a középiskola utolsó évében próbál lavírozni a bürokrácia útvesztőiben, hogy megszerezzék a hőn áhított papírokat és az Egyesült Államokban maradhassanak.

 

UNDER CONSTRUCTION / FEJLESZTÉS ALATT
Rendező: Rubaiyat HOSSAIN
Szereplők: Shahana Goswami, Rahul Bose, Sohel Mondol


Sztori: Az “Under Construction” egy modern muszlim nőről szól, aki önmagát keresi a városiasodó Bangladesh nyüzsgő világában. Roya, a középosztálybeli színésznő szeretné színre vinni Rabindranath Tagore egyik híres, politikai tartalmú színdarabját, miközben minden erejével azért küzd, hogy kivívja egy férfias világ tiszteletét.

 

NATIVE / BENNSZÜLÖTT
Rendező: Daniel FITZSIMMONS
Szereplők: Rupert Graves, Ellie Kendrick, Leanne Best


Sztori: Egy kaptárközösségben élő társadalomban életjelet fognak az univerzum másik szegletéből. Két tudós, Cane és Eva, elindul, hogy megkeresse és kolonizálja a sok-sok fényévre lévő bolygót, ahonnan az adás érkezett. Ahogy gyengül az anyabolygóval fenntartott telepatikus kapcsolatuk úgy kezdik megkérdőjelezni küldetésük erkölcsi alapjait…

 

AQUARIUS
Rendező: Kleber MENDONÇA FILHO
Szereplők: Julia Bernat, Sonia Braga, Humberto Carrão


Sztori: Clara, a 65 éves özvegyasszony a ’40-es években épült, kétszintes Aquarius utolsó lakója. Az összes többi lakást felvásárolta már egy építési vállalat. Clara megfogadta, hogy élve nem hagyja el az épületet és egyfajta hidegháborúba kezd a vállalattal szemben.

 

JUSTE LA FIN DU MONDE / IT’S ONLY THE END OF THE WORLD / EZ CSAK A VILÁG VÉGE
Rendező: Xavier DOLAN
Szereplők: Nathalie Baye, Vincent Cassel, Marion Cotillard


Sztori: 12 év után egy író hazatér szülővárosába, hogy bejelentse családjának: haldoklik. Az évek hosszú során át felgyűlt harag azonban újraírja a tervezett forgatókönyvet. A magányosság és kétely táplálta viták és veszekedések közepette hiábavaló minden kísérlet arra, hogy az egymásra odafigyelni és egymást szeretni képtelen emberekből valamiféle empátiát lehessen kicsikarni.

 

THIS IS NOT THE TIME OF MY LIFE / ERNELLÁÉK FARKASÉKNÁL
Rendező: HAJDU Szabolcs
Szereplők: Gelányi Imre, Hajdu Lujza, Hajdu Szabolcs

this_is_not_1
Sztori: Hajdu Szabolcs filmje az egymástól eltávolodott rokonok újra találkozása által felszínre törő konfliktusok sorát mutatja meg: Eszter nővére, Ernella családjával egy év után hazatér Skóciából, és Eszterék kénytelenek őket befogadni. A kényszerű együttlét szembesíti a családtagokat egymással, felszínre hozva a két család között feszülő ellentéteket.

 

DIE REISE MIT VATER / THAT TRIP WE TOOK WITH DAD / UTAZÁS APÁNKKAL
Rendező: Anca Miruna LAZARESCU
Szereplők: Alexandru Margineanu, Razvan Enciu, Ovidiu Schumacher

rise_mit_vater
Sztori: A mozgalmas 1968-as évben egy Aradon élő német család útra kel az NDK felé, ám a szovjet tankok csehszlovákiai bevonulása miatt Nyugat-Németországban kötnek ki, ahol hamarosan azzal az egyetemes kérdéssel szembesülnek: Mennyi áldozatot vállaljon az ember, hogy együtt maradhasson a szeretteivel?

 

MOTEL MIST
Rendező: Prabda YOON
Szereplők: Prapamonton Eimchan, Vasuphon Kriangprapakit, Wissanu Likitsathaporn

motel_mist_1
Sztori: Sopol, a szexuális ragadozó a Motel Mistress-be viszi legújabb ifjú áldozatát, az iskolás Lailát. Az otthonról elszökött egykori gyermekszínész, Tun, szintén ebben a motelben vesz ki egy szobát. Tot, a szálloda alkalmazottja már a kezében érzi a Tun anyja által felajánlott jutalmat. Végül megérkezik a szexi Vicky is, pont időben ahhoz, hogy megmentse Lailát az erőszakos Sopoltól. Az öt ember sorsa végül összefonódik.

A teljes programfüzet letölthető innen.

Forrás: cinefest.hu