Tipp a tökéletes pogácsához: Túrós pogácsa kenyérsütőgéppel dagasztva

Egyszerűsítsük az életünket, ha már van hozzá eszközünk otthon!

A pogácsa valahogy sosem ment nekem. Mindenféle hiper-szuper receptem volt már, de sosem lett az igazi. Aztán egyszer egy barátnőm megkérdezte, hogy miért nem dagasztom kenyérsütőgéppel? Ő is úgy csinálja, így nem fájdul meg a keze és sokkal levegősebb lesz a tészta.

Kipróbáltam a tippet és tényleg! Működik! Olyan finom pogácsa lett így (persze a hajtogatás és pihentetés is fontos), hogy legutóbb azt a dicséretet is megkaptam, hogy olyan, mintha pékségből hoztam volna. (Persze már tervben van egy szuper robotgép beszerzése, aminek van dagasztó feje is…)

Mivel hajtogatni és háromszor pihentetni kell, így csak sátoros ünnepeknél, nagy vendégségeknél állok neki. Ez egy hatalmas adag, vendégváró mennyiség amihez a hozzávalókat megadom, 3 tepsinyi, kb 90 pogácsa lesz belőle (nálam az unicumos pohár a szaggató, így az a méret).

Mindent a hűtőből vegyünk ki hidegen és egy nagy tálban álljunk neki összedagasztani.

Hozzávalók:

1 kg liszt (nekem mostanában kelt tésztákhoz a Nagyi titka kelt tésztás liszt vált be, de ehhez nem volt az igazi, a sima Lidl-s liszttel jobban sikerült)
1/2 kg túró (zsírosabb fajta)
25 dkg vaj
2 tojás a tésztába + 1 tojás a kenéshez
1-1,5 ek. só
1 nagy doboz tejföl
5 dkg élesztő
1 tk. cukor

A tejföl felét kicsit megmelegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadjuk a cukrot.
A tálban a lisztet, túrót, sót, a kockára vágott vajat és a tojást összekeverjük a maradék tejföllel, majd kb. 5 perc után, ha elkezdett emelkedni az élesztő a tejfölben, azt is hozzáadjuk. Kézzel összedolgozzuk, majd ketté szedjük.
A felét betesszük a kenyérsütőbe és beállítjuk a dagasztó programra, majd addig hagyjuk benne, amíg átdolgozza a tésztát, ez kb. fél óra.

Ha már kelesztené, akkor lekapcsoljuk és kicseréljük a másik adag tésztára. Amelyik kész, azt kicsit kinyújtjuk, majd kétszer félbe hajtjuk, aztán mehet be pihenni a hűtőbe arra a fél órára, amíg a másikkal dolgozik a gép.

Ha letelt a fél óra, akkor azt is meghajtogatjuk, majd kicseréljük a hűtőben lévővel, amit szintén újra hajtunk és még pihentetjük fél órát a hűtőben.

Az első adag tésztát kinyújtjuk hüvelykujj vastagságúra, majd kiszaggatjuk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket, tetejükön 2 vágást ejtünk és pihentetjük még 10-15 percet. Közben felverünk egy tojást és azzal lekenjük a tetejüket és mehetnek a sütőbe. 13-15 perc kell nekik hőlégkeverésesben.
Közben a hűtőben lévő tésztát kivesszük és hajtunk rajta még egyet, majd mehet vissza pihenni.

Ha szép pirosra sültek a pogik, ki lehet őket venni és mehet be az újabb adag.

Ha nem akarjuk egyszerre kisütni az összeset, másnapig simán eláll a hűtőben a tészta, akkor is ugyan olyan finom lesz.