Régi kedvenc, kis csavarral – Túrós zserbó

Még karácsonykor ettem ezt a változatot. Én zserbómániás vagyok, de nekem ez sokkal jobban ízlett, mint a sima zserbó! Rögtön el is kértem a receptet, mert ez egy olyan nagyon finom süti, hogy bármilyen alkalomra elkészíthető, finom vendégváró szelet.

  • 75 dkg liszt
  • 1 kg túró
  • 10 dkg cukrozott darált dió
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 üveg baracklekvár
  • 3 tojás a túróhoz + 2 tojás sárgája a tésztához
  • 20 dkg cukor a túróba + 2 ek. a tésztába
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 evőkanál tejföl (vagy kefír)
  • 2 evőkanál gríz
  • vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2-3 evőkanál cukrozatlan kakaó
  • 1 csipet só
  • 1 csomag sütőpor + 1 kávéskanál szódabikarbóna

A liszttel a zsiradékokat elmorzsoljuk, hozzáadjuk a sütőport és a szódabikarbónát, sót, a 2 evőkanál cukrot és 1 csomag vaníliás cukrot, a két tojás sárgáját és 2 evőkanál tejfölt (vagy kefírt).

Két részre szedjük, 2/3-hoz hozzágyúrjuk a kakaót.

Az 1/3 részt kinyújtjuk tepsi méretűre, 5 perc alatt forró sütőben elősütjük.

A túrót összekeverjük 3 evőkanál tejföllel, a 3 tojással, 20 dkg cukorral és 1 csomag vaníliás cukorral, majd az egészet botmixerrel turmixoljuk, hogy krémes legyen, majd hozzákeverjük a grízt, hogy kenhető legyen. Belereszelünk 1 citrom héját (ezt el is hagyhatjuk, ha nem szeretjük).

Most jön a rétegezés. A kakaós részt két részre szedjük és kinyújtjuk tepsi méretűre. Az elősütött fehér lapot megkenjük lekvárral, rárakjuk a fele diót, ráhelyezzük az egyik kinyújtott kakaós lapot, megkenjük lekvárral, jön a dió másik fele, rákenjük a túrót, majd befedjük a kinyújtott másik kakaós lappal.

200 C°-ra előmelegített sütőbe tesszük először 5 percre, majd letekerjük a hőfokot 180 C°-ra és 40 percig sütjük tovább.

Tűpróbával ellenőrizzük a végén, hogy készen van-e.