Otthon is elkészíthetjük, ma már minden beszerezhető egy szupermarketben hozzá.
Imádom a sushit, nagyobbik lányom is teljesen rá van kattanva, számomra meglepő módon. A gyerekek általában nem hogy a nyers halat, de a halat, mint ételt, nem szokták túlzottan szeretni. Rendelni már csak nagyon ritkán rendelünk, mert rájöttünk, hogy harmad áron kijövünk a saját készítésűből. Ráadásul akkor csak olyan van benne, ami biztosan el is fogy és nem az, hogy 5 vegyes dobozt rendelünk csak azért, hogy a kedvencek biztosan benne legyenek.
Ez az adag kb. 3000,- Ft-ból jött ki, amiből végül 8 tekercset csináltunk, ráadásul jó vastagokat, vékonyabban kijön a 10 is, amennyi lap van a csomagban.
Hozzávalók:
50 dkg sushi rizs
1 csomag nori lap (nálam a TOKYOTO pirított moszat vált be, mert az jó vastag és elég 1 lap a tekercshez, Auchanból biztosan be lehet szerezni)
6 evőkanál sushi ecet (rizsecet)
5 evőkanál cukor
2 teáskanál só
Tölteléknek például:
1 tonhal konzerv
1 natúr tömlős sajt
10 dkg füstölt lazac
1 kis csokor snidling
1 kaliforniai paprika
1 avokádó
2 tojásból rántotta
A rizst fazékba öntjük és többször átmossuk, hogy végül tiszta vizet kapjunk. (Nekem ez 12 mosás után lett tiszta.) A csomagolás szerint megfőzzük. Nálam ez úgy nézett ki, hogy a fél kiló rizshez kellett 1,25 l víz, forrástól számítva 10 percig főzzük, hogy elfője magáról a vizet. Majd lehúzzuk és hagyjuk még, hogy beszívjon minden vizet magába. 10-15 perc múlva egy lapos jénaiba vagy tálcára kiterítjük, hogy gyorsabban hűljön.
Közben elkeverjük az ecetet, cukrot, sót és ráöntjük a rizsre, óvatosan átforgatjuk fa lapát segítségével, hogy mindenhová jusson belőle.
Hengergetéshez használhatunk konyharuhát is, de nálunk kiválóan bevált rá a fa tányéralátét is. Akinek van vékonyabb szálú bambusz, az még jobb. Lehet kapni a Lidlben sushikészítő-készletet is évente pár alkalommal.
Jöhet a rétegezés. Ki mit szeretne bele rakni, úgy variálhatja, itt a tölteléknek valókat azokat írtam, amiket mi csináltunk, de csak a fantáziánk szabhat határt, kóstoltam már rántott csirkemelles sushit is. 🙂 Meg lehet variálni szezámmagos bundával is, nem muszáj nori lap hozzá, akkor előbb betekerjük a hengert és utána forgatjuk meg a szezámmagban (fehéret és feketét is lehet kapni).
Rakjunk le egy lapot, majd simítsuk el rajta a rizst. Hagyjunk a tetején egy csíkot, amivel illeszteni fogjuk. Ezt célszerű bevizezni, így készítsünk egy pohárba vizet magunk elé és kézzel kicsit nedvesítsük be a lap tetejét, hogy tapadjon majd, ha feltekerjük.
A tonhalkrémet úgy készítjük, hogy a tonhalat összetörjük villával és hozzákeverünk egy tömlős sajtot, így lesz finom, krémes állagú.
Ha kész vannak a hengerek, akkor jó 20-30 percre rakjuk be a hűtőbe, hogy megdermedjenek, mert csak úgy lehet őket jól szeletelni.
Ha kihűlt, 6 részre vágjuk őket. Kínáljunk hozzá wasabit, ecetes gyömbért, szójaszószt.