Újabb szakáccsal és szakácskönyvvel gazdagodott a könyvespolcom. Ki is próbáltam belőle rögtön egy receptet!
Nem szeretem olvasni ismerőseim blogját, mert mindig újabb könyvvel gyarapodik vagy a polcom, vagy a kívánságlistám. 😀 Carbonari ajánlója alapján két szakácskönyv is landolt itthon, mert csak szemezgettem az 50%-os akcióval, de miután elolvastam az írást, „véletlen” a kosaramban került. 🙂
Főzelékes Feri (Szatmári Ferenc) vöröslencse főzelékére esett a választásom a könyvből kapásból. Imádom a lencsét, de vöröset még sosem csináltam, itt volt hát az ideje. Bár kicsit szkeptikus voltam, mikor megláttam a címét, hogy kókuszos, mondom mit keres kókuszreszelék egy főzelékben? Szerencsére nem az, hanem kókusztej kell bele, amit nem kaptam, csak tejszínt.
Természetesen nem úgy csináltam teljesen, ahogy a recept van, feltétet azért nem, mert csak üveges spárgám volt, így íme az én verzióm.
Hozzávalók:
- 50 dkg átmosott vöröslencse
- fél póréhagyma apróra vágva
- 1 kocka vaj (kb 3 dkg)
- 2 ek olaj
- 1 tk őrölt római kömény
- 2 tk currypor
- 2 nagy gerezd fokhagyma
- 1 leveskocka
- 8 dl víz
- 2 dl kókusztejszín
- fél citrom leve
- bors
Spárgafasírthoz:
- 1 üveg spárga turmixolva
- liszt
- 1 tojás
- fehér bors
- 10 dkg füstölt sajt
A vajat és az olajat összemelegítem egy kis fazékban (3-4 literes), addig felaprítom a hagymát és beleszórom, majd mikor kicsit megpirult, akkor kis lángon megy bele a fokhagyma, római kömény, curry. Pár másodpercig kavarom, majd elöntöm kicsi vízzel, bele a leveskocka, majd 1 perc múlva az átmosott lencse és mehet hozzá a többi víz is. 12-15 percig közepes lángon főzöm, sűrűn keverem. Én jobban szeretem „szottyosabban”, mint ropogósan, így aki nem akarja ennyire szétfőzni, mint én, annak elég 10-12 perc.
Ha megfőtt, akkor mehet bele a kókusztejszín (ha sűrű a főzelék, rakhatunk még bele vizet) és még 3-4 percig nagyon kis lángon főzzük össze.
A végén ízesítsük még citromlével és borssal.
A fasírthoz a spárgát összeturmixoljuk, sajtot lereszeljük és egy tálban összekeverjük a tojással, fehérborssal és annyi zsemlemorzsával, amit felvesz. Sózni nem kell, mert a füstölt sajt sós. Lapos, majdnem tenyérnyi pogácsákat csinálunk belőlük. Én nem raktam bele más fűszert, mert a főzelékünk pikáns, így nem akartam elnyomni.
Serpenyőben olajat hevítünk, hogy kb félig elfedje a pogácsákat, és mindkét felén aranybarnára sütjük őket. Díszítésként füstöltsajt-szíjjal kötöttem át. 🙂
Jó étvágyat!
A könyvet a bookline kiadó jelentette meg.