Lassan vége a bodza szezonnak, de még van pár nap, hogy tudjunk szedni jó néhány hatalmas virágot. A lényeg, hogy forgalommentes helyről szedjük, ekkor nem kell lemosni és nem megy ki az íz belőlük. A másik fontos dolog, hogy figyeljünk, hogy ne legyenek bogarasak.
Nálam már a második adag van leszedve, az elsőből pedig már üvegekben a sok-sok finom szörp.
Hozzávalók:
- 25-30 bodza
- 3,5 kg cukor
- 10 dkg citromsav (vagy aszkorbinsav)
- 1 tk. nátrium benzoát
- 5 db bio citrom (mert héjával együtt kell)
- 7 liter víz
Egy hatalmas fazékban feltesszük a vizet forrni. Fél kiló cukrot lekaramellizálunk, a forróvízből hozzámerünk fél litert és alaposan elkeverjük (ne ijedjünk meg, ha spriccel). Keverjük bele a citromsavat és a nátrium benzoátot, majd öntsük a nagy fazék felforrt vízbe a 3 kiló cukorral együtt és újra forraljuk fel az egészet.
Ha kihűlt, mehet bele a karikára szelt citrom és a bodzák. Megkeverjük, letakarjuk, majd békén hagyjuk 3-4 napra. Naponta egyszer keverjük csak át.
Ha letelik az idő, kifertőtlenített üvegekbe szűrjük. 10 db 7 dl-es üveg lesz belőle.
1:4-5 arányban kell higítani. Lehet az alap szirupba még plusz cukrot és citromsavat is rakni, ki mennyire szereti édesen vagy savanyúan.