Kamránk kincsei: Bodzaszörp

Lassan vége a bodza szezonnak, de még van pár nap, hogy tudjunk szedni jó néhány hatalmas virágot. A lényeg, hogy forgalommentes helyről szedjük, ekkor nem kell lemosni és nem megy ki az íz belőlük. A másik fontos dolog, hogy figyeljünk, hogy ne legyenek bogarasak.
Nálam már a második adag van leszedve, az elsőből pedig már üvegekben a sok-sok finom szörp.

Hozzávalók:

  • 25-30 bodza
  • 3,5  kg cukor
  • 10 dkg citromsav (vagy aszkorbinsav)
  • 1 tk. nátrium benzoát
  • 5 db bio citrom (mert héjával együtt kell)
  • 7 liter víz

Egy hatalmas fazékban feltesszük a vizet forrni. Fél kiló cukrot lekaramellizálunk, a forróvízből hozzámerünk fél litert és alaposan elkeverjük (ne ijedjünk meg, ha spriccel). Keverjük bele a citromsavat és a nátrium benzoátot, majd öntsük a nagy fazék felforrt vízbe a 3 kiló cukorral együtt és újra forraljuk fel az egészet.

20160512_103607Ha kihűlt, mehet bele a karikára szelt citrom és a bodzák. Megkeverjük, letakarjuk, majd békén hagyjuk 3-4 napra. Naponta egyszer keverjük csak át.

Ha letelik az idő, kifertőtlenített üvegekbe szűrjük. 10 db 7 dl-es üveg lesz belőle.

1:4-5 arányban kell higítani. Lehet az alap szirupba még plusz cukrot és citromsavat is rakni, ki mennyire szereti édesen vagy savanyúan.