Húsvéti különlegességek: Meggyes kalács és kalácskoszorú

Ezek a gyönyörű kalácsok egy kedves barátnőm receptjei, aki az Eve Foods and cake háziasszonya.

Meggyes kalács

Hozzávalók:
60 dkg liszt
5 dkg élesztő
3 ek cukor
3 dl tej
3 tojás sárgája (a fehérje kell a kenéshez)
1 mk só
2 ek olvasztott margarin (zsír vagy vaj)
Töltelék: 50 dkg magozott meggy

Gyúrás után 10 percet pihentetjük. Aztán fonjuk, majd olajjal megkenjük és meleg helyen kelesztjük kb 20-30 percig. Sok múlik azon milyen meleg van a lakásban vagy bedobjuk-e picit a sütőbe, amit kb 30-40 fokra előmelegítettünk.
6 részre osztjuk a tésztát és mindegyiket hosszú csíkra formázzuk és kinyújtjuk, majd szétosztjuk rajtuk a tölteléket, feltekerjük őket és két kalácsot fonunk hármas fonással.
170 fokra előmelegített sütőben sütjük, míg szép barna nem lesz. Pontos időt nem tudok (ez sütőfüggő és itt újfajta hőlégkeverésessel lett sütve), nézni kell mindig és ha nagyon pirul, akkor 160 fokra lejjebb is lehet venni a sütőt. Ha egyben hagyjuk és nagy kalácsot sütünk az adagból, akkor 40 perc is lehet, így kisebb kalácsoknál 30 perc körüli az idő.

Ez a gyönyörűség pedig ugyanazzal a recepttel készült, csak nincs benne töltelék. Egy adagból két koszorú lesz és ezt tovább kell sütni, ha csak dísznek szánjuk, hogy a fonások töve is megbarnuljon.

Az én bevált fonott kalács receptjeimet ide kattintva találjátok. Mostanában már Vénusz vaníliaízű sütőmargarinnal teszem még finomabbá őket, de erről külön is írok majd a “Kipróbáltuk” rovatba. 😉

Aki pedig ugyanúgy csak a hármas fonást ismeri, mint én és gyakorolná a négyes és hatos fonást, íme két videó hozzá:

 

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .