Női Logika a Férfiagyon – Csányi Sándor egyszemélyes előadását néztük meg a Thália Színházban

Másfél óra férfiakról és nőkről. A valósággal való bármilyen egyezés nem a véletlen műve.

„Férfi és nő. Hogy érthetnék meg egymást? Hisz mind a kettő mást akar – a férfi nőt – a nő férfit.”
Karinthy Frigyes

Már másodszorra néztem meg és még mindig nem unom, sőt! Fergeteges másfél óra és a könnyfakasztó nevetés mellett a mély mondanivaló is megtalálható.

Adott Sándor (a darabban is ez a neve, igen) aki várja a menyasszonya hívását. A nő elhagyta egy időre, de azt ígérte, hogy két hét múlva telefonál. Merthogy Sándorunk azt mondta neki, hogy térre van szüksége (igaz csak olyan térre, ami macskamentes). Erre az asszony válasza az volt, hogy neki akkor időre van szüksége, két hétre. Másfél óra múlva letelik a határidő, addigra viszont Sándorunknak ki kell találnia, hogy mit hiányolt a nő a kapcsolatukból, ami egyébként a macskája neve is. A mi Sanyink utálja a macskát, úgy alapjában véve az összeset és fogalma sincs, hogy mi is lehet a neve. Azt keresi tehát – a segédletünkkel – másfél órán keresztül, hogy „Mit akar a nő?”.

Megtudjuk, hogy Sanyinknak élete során több ismerős férfi is próbált tanácsot adni nőügyekben, ezek a férfiak is megelevenednek. Meg úgy általánosságban bepillantást kaphatunk a férfiak agyába, gondolkodási módjukba – ha eddig nem tudtunk volna – és azt is megtudhatjuk, hogy a férfiak mit gondolnak a mi női agyunkról. Ami/aki egyébként meg is elevenedik, mert Sanyink agyának női fele válaszolgat, kérdéseket tesz fel, visszabeszél.

Hogy magunkra ismerünk-e vagy a közelünkben élőkre? Biztosan, efelől ne legyenek kétségeink.

Ráadásként nézzétek meg Mark Gungor (pszichológus?, pap?, showman?) egyik házassági szeminárium előadásának részletét a női és férfi agyról. Fergeteges előadását megtaláljátok teljes egészében a YouTube-on szinkronosan is, de ezt a részletet muszáj látni, pláne eredeti hanggal. Mark járja Amerikát és előadásokat tart a családról, házasságról – tudhat valamit, mert nemrég ünnepelte 42. házassági évfordulóját feleségével – és remélem, hogy egyszer hozzánk is eljut, biztosan veszek arra az előadásra is jegyet.

Kiemelt kép: Thália Színház