Egy vérprofi előadás: Vámpírok bálja hét jubileummal a PS Produkció előadásában, a Pesti Magyar Színházban

Sok mindentől félnek, mint például a fokhagymától, de a magyar vámpírok a péntek 13.-i babonától biztosan nem! Most pénteken ugyanis 300. jubileumi előadással és teljes szereplőgárdával várja nézőit a Magyar Színházba a Vámpírok bálja!

Alfred: Pásztor Ádám, Magda: Sári Éva, Koukol: Umbráth László

Hiába vigyáztam a nyaki ütőeremre, én is „megfertőződtem” tavaly, elkapott a láz és levett a lábamról a Vámpírok bálja musical, nem is tudom, hogy miért nem néztem meg korábban már. Ugyanis idén ez már a 11. évad! Vasárnap dupláztam belőle, minden értelemben, ugyanis eddig kétszer láttam, aznap pedig kétszer megnéztem, két különböző szereposztással. Bár én sehol sem vagyok az igazi fanatikus rajongókhoz képest, tudom, hogy sokan vannak, akik akár harmincszor is látták már és gyanítom nem ők a rekordtartók. Vámpíros kellékekből sincs ilyenkor hiány, bár igazi ruhaparádé a közönségtalálkozós előadásokon szokott lenni, mint amihez már volt is szerencsém.

A PS Produkció nyári vámpírbáli szezonja múlt csütörtökön kezdődött, olyan szereposztással, amivel egyszer én is szeretném látni, mert az összes kedvencem szerepelt, úgy mint: Egyházi Géza, Török Anna, Jenei Gábor, Sári Éva, Pásztor Ádám.

Vasárnap sem panaszkodhattam, mert egyébként is minden előadás remek, (de azért mindenkinek megvannak ugye a kedvencei), Sári Éva kivételével mindenkit láthattam a két előadás valamelyikében. Azóta is a dalszövegeket dúdolom, vagy épp a menüettet táncolgatom itthon a 10 éves gyerekemmel együtt, akit szintén sikerült megfertőzni az előadással, hiába tartott tőle, hogy félelmetes lesz. Bár a harapásoknál és a rémálmos résznél csak a kezei közül mert nézelődni. 🙂 De egy színdarab attól lesz igazán hihető, ha a színészek teljes átéléssel el tudják játszani és át tudják adni azt, amiről éppen szó van. Hát itt ez sikerült, az biztos.

Roman Polanski nagy sikerű darabjának zenéi ismerősek lehetnek, ugyanis Jim Steinman szerzeményei és például a Bonnie Tylerrel közösen előadott Total Eclipse of the Heart magyar változata is felcsendül benne, mint a gróf és Sarah szerelmi duettje. A dalok magyar szövegét annak a Miklós Tibornak köszönhetjük (aki sajnos már lassan öt éve nincs köztünk), akinek sok-sok más darabját is láttam már, mint a Fame, West Side Story, Evita (pont tavaly a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon szintén Egyházi Gézával), vagy éppen A nyomorultak.
A díszletet és jelmezeket Kentaur álmodta meg, akinek a munkássága a Madách Színházból már ismerős volt számomra jó pár előadásból (A nyomorultak, József, Operaház fantomja), aki itt is zseniálisat alkotott!

Az egész produkció fantasztikus, rendkívüli színészekkel és táncosokkal! A Piros csizmák jelenet külön nagy kedvencem, elsőre konkrétan tátott szájjal néztem, amit műveltek. Ez egy olyan előadás, ami csak nagy színházaknak szokott sikerülni, saját gárdával. Itt pedig ez egy magán produkció és nagyon örülök, hogy a Magyar Színház anno lehetőséget adott Simon Edit producernek, hogy Budapesten is láthassuk a darabot.

A szereplőket hosszan méltathatnám, remek egy gárda! Jó, osztom azt a véleményt én is, hogy Egyházi Géza maga Krolock gróf, neki már külön rajongótábora is van (én is láttam már az Evitában és a We will rock you-ban is). Viszont Bot Gábor is zseniális szerintem, vele is láthattam vasárnap az egyik előadást, neki is elsöprő a hangja az El nem múló vágyban. Mellette végre Jenei Gábor játszotta Herbertet, akit eddig csak a közönségtalálkozós előadáson láttam, ott pedig csak a végén kapott szerepet. Őt egyszerűen nem lehet nem észrevenni a színpadon és nem csak a magassága miatt! Ezt a képet még a közönségtalálkozós előadás után lőttük, most is Héger Tibor játszotta mellette Alfredot.

Alfred: Héger Tibor, Herbert: Jenei Gábor

És hogy miről is szól a darab?

A cselekmény a 19. század végén játszódik a vadregényes, havas Erdélyben. Abronsius professzor a rettenthetetlen vámpírvadász fiatal asszisztensével, Alfréddal követi a vámpírok nyomát. Megérkeznek Chagal fogadójába, ahol mindenütt füzérekben lógnak a vámpírriasztó fokhagymák. A falu lakói közül senki sem ismeri el, hogy a közeli kastélyban vámpírok élnek, bár az ellenszer, a fokhagyma iránti vonzalmuk már a megszállottság határát súrolja. A romantikus és érzelmes Alfréd szerelmes lesz a fogadós lányába, aki hasonló érzéseket táplál iránta. A lány ártatlanul igéző énekére megjelenik a vámpírgróf Krolock és meghívja Sarah-t a közeli kastélyában tartandó bálba. Sarah-ban vágyakozás ébred a gróf és a vámpírok halhatatlan világa iránt. Ez az olthatatlan vonzalom még sok izgalmas bonyodalmat okoz, melyet a vámpírok különös világában csetlő-botló vámpírvadászok humoros kalandjai fűszereznek.

Egy kis ízelítő, Krolock gróf és Sarah duettje (Egyházi Géza és Andrádi Zsanett), alatta a darabból részletek. Még több videót találtok a Vámpírokról a PS Produkció Youtube csatornáján.

Friss hírekért, képekért, videókért érdemes a Facebook oldalukat is követni, ahol mai friss infó, hogy megnyílt a jegyértékesítés a következő báli szezonra, ami jövő márciusban lesz 14-17 között, 7 előadással.