Könyvből mozifilm – 2017. második féléves filmadaptációi

Nem mondom, hogy sikerült teljesítenem az első féléves listát, sőt. Most is lesznek olyanok, amik nem az én műfajom vagy amit csak moziban fogok megnézni, de olyan is akad nem is egy, amit előbb muszáj könyvben elolvasnom.

Lássuk hát 2017. második félévét, melyik bestsellerekből lesznek mozifilmek. A lista biztos nem teljes, de igyekeztem mindent felkutatni és majd frissítem is az újabb infókkal folyamatosan.

Az első bemutató a Valerian és az ezer bolygó városa.

Jó, oké ez igazából képregény, de ugye sok-sok képregény vált már fantasztikus filmek alapjául. Ez pedig így a bemutató alapján lenyűgöző lesz! Legalábbis számomra, aki Az ötödik elemet vagy hússzor látta legalább, ezt a bemutatót pedig tátott szájjal néztem. Luc Besson hozza a formáját. Moziban a helyem a 3D-s előadáson, az biztos!

Bemutató július 20.

Antony Johnston a The Coldest City – Leghidegebb város című grafikus novellája (amit Sam Hart illusztrált) az alapja az Atomszőke (Atomic Blonde) akció thrillernek.

A könyv magyarul nem jelent – még – meg, de a bemutató után szerintem várható lesz.

A története Berlini fal leomlásának előestéjén kezdődik. Két héttel ezelőtt megöltek egy beépült MI6 ügynököt, aki állítólag mindkét oldal ügynökeinek nevével rendelkezett. A listát nem találták nála. Most Lorraine Broughton, egy tapasztalt kém, akinek nincsenek már meglévő berlini kapcsolatai, bekerül a társadalmi nyugtalanság közepébe, ellenséges kémek és titkos gyilkosságok közé, hogy visszaszerezze a listát és megmentse sok brit ügynök életét, ami most csak rajta múlik.

A filmen feltűnő helyszínek nem véletlenül lehetnek majd ismerősek, ugyanis Budapesten forgattak. A hidegháborús Nikita szerepében Charlize Theron, aki sem az akciókkal, sem a forró pillanatokkal nem fog szűkölködni a filmben. A rendező David Leitch. A film nem lesz az én műfajom, még ha a DM Personal Jesus-a szól is alatta, de kellőképpen látványos, legalábbis akcióban, az már biztos és be kell valljam, jól áll Charlize Theron-nak a szerep. Viszont James Bond nem nyír ki ennyi embert egy trailer alatt, az is tuti, a női változat „tökösebb”.

Bemutató: Július 27. a hazai mozikban.

Két Stephen King könyv is bemutatásra kerül idén a mozikban. A Setét Toronnyal kezdünk augusztusban.

Stephen King, a thriller koronázatlan királya ezúttal a fantasy birodalmában kalandozik. E regényfolyam egyes darabjai önállóan is megállják helyüket, ám termesztésen a kötetek együtt alkotnak kerek egészt. A harcos főhőse Roland vitéz, ez az eleinte múlt és jövő nélküli férfi, saját világának-civilizációjának utolsó képviselője. Végtelen sivatagokon, lepusztult településeken át, elkorcsosult emberekkel, mutánsokkal megküzdve követi-üldözi ellenségét, a feketébe öltözött embert. Útjukat vér és pusztulás jelzi. Miért ez a megszállottság, hogy eljusson a Setét Toronyba? Talán ott megleli minden rejtélyek kulcsát? Es ki a feketébe öltözött ember, ez a titkok ismerője, alakját váltogató varázsló? Netán maga a Sátán?

E kérdésekre választ talál. Kedves Olvasó, ha végigizgulja Roland megpróbáltatásait, szerelmeit, kalandjait az összes köteten át, hogy végül a Setét Toronyban fény derüljön minden rejtélyre, s tán a Jó és a Gonosz örök párharca is eldől.

Ez egy 7 részes sorozat, fogalmam sincs, hogy a film mennyit ölel fel belőle, bevallom, King nem az én íróm, bár például a Halálsoront láttam és lenyűgöző volt, a maga nemében, de nem az én világom.

Bemutató augusztus 3. a hazai mozikban.

Ugyanekkor kerül a magyar mozikba egy olyan feldolgozás, ami már sokkal inkább az én műfajom. Nicola Yoon Minden, ​minden könyve 2016-ban jelent meg a Gabo kiadó jóvoltából.

Nagyon ​ritka, de nagyon híres betegségben szenvedek. Gyakorlatilag az egész világra allergiás vagyok. Sosem lépek ki a házból. Már tizenhét éve. Csak anyu és az ápolónőm, Carla van itt velem. 
Aztán egy napon egy költöztető cég teherautója áll meg a szomszéd ház előtt. Kinézek az ablakomon, és akkor meglátom őt. Magas, vékony, és csak feketét visel – fekete a pólója, a nadrágja, az edzőcipője, sőt még a kötött sapkája is, ami alól egyáltalán nem lóg ki a haja. Észreveszi, hogy őt figyelem, és megakad rajtam a tekintete. Csak nézzük egymást. Olly a neve. 
Lehet, hogy nem lehet megjósolni a jövőt, de azért ezt-azt mégis meg lehet. Például nagyjából biztos vagyok benne, hogy bele fogok szeretni Ollyba. És szinte biztos, hogy annak katasztrófa lesz a vége.

Nicola Yoon Jamaicán és Brooklynban, Long Islanden nőtt fel. Jelenleg Los Angelesben, Kaliforniában él a férjével, a kötet illusztrátorával, és a lányával, akiket őrülten szeret. A Minden, minden az első regénye. 
David Yoon író és designer. Feleségével, Nicola Yoonnal Los Angelesben, Kaliforniában él. Történetekről beszélgetnek, és felolvasnak hároméves lányuknak, Pennynek. David illusztrálta a Minden, mindent.

Bemutató: Augusztus 3. a hazai mozikban.

A The Beguiled eredetileg A Painted Devil című novellája volt Thomas P. Cullinan-nek. Magyarul semmit nem találtam róla.

Ebből 1971-ben Clint Eastwood főszereplésével film készült, amit most Sofia Coppola újraálmodott és megszületik belőle a remake olyan nevekkel fémjelezve, mint Elle Fanning, Nicole Kidman, Colin Farrell és Kirsten Dunst.

A történet valami olyasmi, hogy egy sebesült katona egy lányakadémiába kerül, ahol persze tragédiák sorozatát indítja el, főszerepet kap a vágy, a féltékenység és a gyűlölet.

A június 30-i bemutató csúszott, jelenleg szeptember 7., méghozzá a magyarországi bemutató dátuma! Csábítás címmel kerül a mozikba.

Szeptemberre megkapjuk a másik Stephen King feldolgozást, az AZ-t. Az eredeti mű 1986-ban jelent meg először, itthon az Európa kiadó 1995-ben adta ki először.

Heten ​voltak, gyerekek – mind a heten a másság számkivetettjei: Bill, a bandavezér, mert dadogott; Ben, akit kövérsége miatt csúfoltak; Richie, aki mindig előbb jártatta a száját, és csak azután gondolkodott; Stan, akit zsidósága miatt közösítettek ki a többiek; Mike, akit a bőre színe miatt; Eddie, aki félt, szorongott, és persze súlyos asztmás volt, és végül az egyetlen lány, Beverly, aki csak szegény volt, rossz ruhákban járt, és akit az apja ütött-vert, testileg-lelkileg terrorizált. Ők jöttek össze, kötöttek életre-halálra szóló barátságot és vérszövetséget, ami oly nagy erőt adott nekik, hogy még a város életét pokollá tevő, huszonhét évenként feltámadó, gyermekekkel táplálkozó, ezerarcú szörnnyel is szembe mertek szállni odalenn, a város alatti kiismerhetetlen csatornarendszer labirintusában. Meg is sebesítik Az-t, majd felnőttként, drámaian megfogyatkozva újból visszatérnek, hogy gyermekkorukban tett fogadalmukat megtartsák, s ha lehet, egyszer s mindenkorra végezzenek vele – hogy a megmaradt és az eljövendő gyerekeket soha, de soha ne tarthassa többé rettegésben Az. Ahány oldal Stephen King terjedelmes regénye, annyi meglepő esemény, váratlan fordulat. Az író rajongói ezúttal is azt kapják, amire számos nagysikerű művének ismeretében bizton számítanak. A könyvből Tommy Lee Wallace kétrészes filmet készített, amelyet nemrég az ORF tévécsatorna is vetített.

Hazai bemutató dátuma: Szeptember 7.

A Viktória királynő és Abdul története a hasonló címmel (Victoria and Abdul) megjelent Shrabani Basu írása.

Magyarul még semmi hír a könyvről. A történet Viktória királynő és szolgája, Abdul barátságáról szól, ami ugye egy királyi házban abszolút nemkívánatos dolog. A főszerepben a lenyűgöző Judi Dench és a kedves szolgát alakító Ali Fazal, rendezte Stephen Frears. Egy olyan történet, ahogyan a királynőt még nem láthattuk és nem is gondolnánk bele, hogy milyen is a „szolgálat”.

Hazai bemutató: Szeptember 21.

 Charles Martin Hegyek ​között (The Mountain Between Us) repülőszerencsétlenséges, túlélős, szerelemes regénye. Itthon 2011-ben jelentette meg a General Press.

Egy viharos éjszakán két idegen várakozik a Salt Lake City-i repülőtéren. Ashley Knox vonzó, sikeres újságíró, az általa olyannyira várt esküvőjére igyekszik. Dr. Ben Payne ortopédsebész és nem mellesleg tapasztalt hegymászó éppen egy orvosi konferenciáról tart hazafelé, hogy a másnapra előjegyzett műtétjét elvégezhesse. A közelgő hóvihar miatt azonban valamennyi járatot törölték. Az egyetlen kiutat egy idős ember, Grover charterjárata jelenti így keresztezi egymást a két fiatal sorsa. Ám olyasvalami történik, amire a legrosszabb rémálmukban sem gondoltak. Repülőjük lezuhan, és hamarosan szembe kell nézniük a kegyetlen valóssággal: a faggyal, az éhséggel, a szédítő magassággal, a reménytelenséggel, önmagukkal és egymással is. Egy szívszorító és minden erejüket felemésztő küzdelem kellős közepén találják magukat, amelyet a hegyekkel és saját érzelmeikkel vívnak.

Amerikai bemutató: Október 6.

Jo Nesbø neve nem ismeretlen a skandináv krimik kedvelőinek. Harry Hole sorozatának 7. kötete a Hóember.

Harry Hole, az oslói rendőrség különc főtisztje az ősz elején névtelen levelet kap, Hóember aláírással. 
Amint lehull az első hó, titokzatos eltűnések, bestiális gyilkosságok sora kezdődik a norvég fővárosban. Az áldozatok egytől-egyig családos nők, s az esetek riasztó hasonlóságot mutatnak évekkel ezelőtti eltűnési ügyekkel. A rendőrség sorozatgyilkosra gyanakszik, ugyanis az elkövető különös nyomot hagy maga után: egy-egy hóember őrzi a tetthelyeket.

Hazai bemutató: Október 12.

Megérkezett a film trailere is. Hát, a szőr feláll tőle a hátamon, az tuti…

Az Ugyanúgy más, mint én (Same Kind of Different as Me) az abszolút kötelezően elolvasandó listámon van!

Tavaly decemberben jelentette meg a Könyvmolyképző Aranypöttyösként Ron Hall – Denver Moore – Lynn Vincen könyvét. A magyarországi premierről még nincs hír, de nagyon remélem, hogy eljuthatok rá moziban is, mert az előzetes nagyon megfogott. Renée Zellwegerre csak a mosolyából ismertem rá, de nagyon jó ilyen komoly filmben látni, hátha sikerül kitörölni a Bridget Jones-os kétballábas karaktert ezzel a fejemből.

Egy különös barátság és a feltétlen szeretet története.

Denver egy louisianai ültetvényen töltötte fiatalkorát, míg egy nap fel nem ugrott a Texasba tartó vonatra, hogy utána tizennyolc éven át hajléktalanként csavarogjon Dallas utcáin. Ron nemzetközi műkereskedő, aki otthonosan mozog az Armani öltönyös milliárdosok világában. Felesége, Deborah a hitnek és mások megsegítésének szenteli az idejét. Mindhármuk élete egy csapásra megváltozik, amikor a gondviselés egymás felé tereli őket, és új barátságra, új álmokra találnak.

Csakhogy Isten útjai kifürkészhetetlenek. Az ember nem nyerhet semmit anélkül, hogy valami mást elveszítene. Vajon mit tartogat a jövő a furcsa trió számára? Valóra válik-e Deborah álma, és ha igen, milyen áron?

Hagyd, hogy megérintsen!

Bemutató módosított (jelenlegi) dátuma október 20. Nagyon remélem, hogy itthon is láthatjuk!

 Egy magyar krimi, egy magyar könyvből! Kondor Vilmos, Bűnös Budapest-ciklus sorozatának első könyve a Budapest Noir.

’30-as évek Budapestjén játszódnak a történetek. Már régóta tervezem a sorozatot, most már végképp a listámra kerültek. Bár moly.hu-n „csak” 86% a Budapest Noir, nem mindenkinek jön be, ahogy nézem. 2008-ban jelent meg először.

Budapest, 1936. október. Gömbös Gyula halott. A Terézváros egyik kapualjában egy fiatal zsidó lány holttestére bukkannak. Az Est helyszínre érkező bűnügyi zsurnalisztája, Gordon Zsigmond kérdezősködni kezd, de mindenütt falakba ütközik. A szálak egyszerre visznek felfelé, a társadalom legfelső rétegeibe, és lefelé, a nyomor és elkeseredettség szörnyű világába. Gordont hajtja szimata és kíváncsisága, és minél jobban el akarják ijeszteni, ő annál kitartóbban követi a nyomokat. Nem tudja, kiben bízhat, nem tudja, kit milyen hátsó szándék mozgat, nem tudja – de nem is érdekli –, mikor milyen érdeket sért. Egy dolgot akar csupán: megtalálni a lány gyilkosát, mert rajta kívül ez senkit sem érdekel.

A bemutató: november 2.

R. J. Palacio Csodácska (Wonder) könyvétől kicsit tartok, de biztos vagyok benne, hogy el fogom olvasni (egy rakás papírzsepivel felszerelkezve)!

Emlékeztek még Cher Maszk című filmjére? Valahogy nekem nagyon hajaz a történet rá, még ha más is most a csavar és itt lehet, hogy happy end lesz a vége.

2014-ben adta ki a Könyvmolyképző a Csodácskát és gyanítom, mond valamit a könyvről, hogy moly.hu-n 95%!

August (Auggie) Pullman arcdeformitással született, így nem járhatott suliba – egészen mostanáig. Éppen most kezdi majd az ötödik osztályt a Beecher Prep iskolában, és ha valaha is csöppentél már újoncként egy közösségbe, pontosan tudod, milyen nehéz ez. Az a helyzet, hogy Auggie is csak egy hétköznapi gyerek. Csak éppen az arca nem hétköznapi. De képes lesz meggyőzni az osztálytársait arról, hogy külseje ellenére közéjük tartozik?

R. J. Palacio egy modern klasszikust írt. Humoros, felemelő és hihetetlenül megható regényt, amire a végszót követően még sokáig emlékezni fogunk – miután együltő helyünkben elolvastuk, és lelkesen továbbadtuk.

A bemutató november 17-re csúszott (pedig anno még áprilisról rebesgettek), nagyon-nagyon remélem, hogy itthon is láthatjuk a moziban, mert a szülők Julia Roberts és Owen Wilson és a bemutató alapján fantasztikusak lesznek a szerepükben!

Agatha Christie Hercule Piorot történetei számos feldolgozást megértek már. Idén novemberben a Gyilkosság az Orient expresszen van újra soron. Molyon minden idők 14. legjobb krimije még mindig, 93%-os értékeléssel. Örök klasszikus.

Néhány ​óra múlva felébredt, vagyis inkább felriadt. 
Tudta, hogy mi ébresztette fel: egy hangos nyögés, szinte kiáltás, valahonnan egészen közelről. És a következő pillanatban harsányan megszólalt egy csengő. 
Poirot felült, és meggyújtotta a lámpát. Most vette észre, hogy a vonat áll. Valószínűleg egy állomás. 
A kiáltás megijesztette. Emlékezett rá, hogy a szomszéd fülke Ratchetté. Felkelt, és kinyitotta az ajtót, éppen akkor, amikor a kalauz végigsietett a folyosón, és bekopogott Ratchett ajtaján. Poirot résnyire nyitva hagyta az ajtót, és figyelt. A kalauz még egyszer kopogtatott. Megszólalt egy csengő, és egy távoli fülke ajtaja fölött kigyulladt egy lámpa. A kalauz hátrapillantott. Ebben a másodpercben megszólalt egy hang a szomszéd fülkében franciául: 
Semmi baj. Tévedtem. 
Rendben van, monsieur. 
A kalauz elsietett, és bekopogott azon az ajtón, amely fölött égett a lámpa. 
Poirot megkönnyebbült szívvel visszabújt az ágyba, és eloltotta a villanyt. De előbb még megnézte az óráját. Nulla óra harminchét perc volt.

A behavazott expressz címmel is megjelent.

Kenneth Branagh játssza most a szenzációs felügyelőt és ő is rendezte a filmet. Olyan lenyűgöző szereplőgárdát állítottak össze, mint Johnny Depp, Charlize Theron, Daisy Ridley, Michelle Pfeiffer, Judi Dench, Michael Peña, Derek Jacobi.

Bemutató Magyarországon: november 9.

John Green a Csillagainkban a hiba-val nagyot alkotott, a Papírvárosokkal már voltak bajaim. Most Maureen Johnson és Lauren Myracle segédletével megírt Hulla a hó kerül megfilmesítésre, ami három karácsonyi történet.

Akár egy tökéletes karácsonyi ajándék…

A karácsony varázsát az utóbbi idők három bestseller-szerzője – JOHN GREEN, MAUREEN JOHNSON és LAUREN MYRACLE – kelti életre egymáshoz kapcsolódó, kacagtató és elbűvölő történeteiben, amelyek úgy szólnak szerelemről, romantikáról és csókokról, hogy az olvasónak a lélegzete is eláll tőle.

„Olyan mulattató komédia, hogy Shakespeare-hez is méltó lenne.”
– Washington Post Book World

Bemutató: November 22. Remélem azért nálunk is látható majd, mert szeretem a könnyed karácsonyi sztorikat.

Mesefilmnek egy nagyon régi klasszikust kapunk karácsonyra, Ferdinand, a bikát. Itthon legelőször 1939-ben jelentette meg az Athenaeum Munro Leaf meséjét, utána a Móra 1989-ben.

„Egyszer egy időben, szép Spanyolországban élt egy kicsi bika, úgy hítták, hogy Ferdinánd. Kicsi bikapajtásai naphosszat ficánkoltak, kergetőztek, döfkölődtek, de Ferdinánd bezzeg nem. Szívesebben mélázgatott, és szagolgatta a virágokat…”
És tudjátok meg, hogy ez mindenütt jó dolog lenne, csak éppen Spanyolországban nem. Hiszen ott a bikára az aréna vár, ahol harcolniuk kell a torreróval, a bikaviadorral. 
És vajon mi történik a mi szelíd kis bikánkkal? Angolul, magyarul egyaránt feleletet kaptok rá.

Amerikai bemutató: December 15., de remélem hozzánk is eljut, mert nagyon aranyos.

Még az első féléves listával sem végeztél? Itt találod meg.