Könyvből mozi: 2017 első féléves filmadaptációi

Tavaly egy szűkített listát írtam csak, amit én terveztem elolvasni és megnézni. Ebből volt, ami sikerült, olvasásilag is, moziba is eljutottam, volt, ami nem és nem is bántam meg, hogy kihagytam.

A forgatókönyvírók úgy látszik az idei évre nem akartak sokat gondolkodni. Végy egy bestsellert – akár több évvel ezelőttit is – és filmesítsd meg! Ezért is voltam kénytelen két részletbe szedni, mert amit eddig tudok több fórumról összeszedve, az 33 könyv, illetve film az idei évre!

Első körben megpróbálom az első féléves – jelenleg tudható és az én figyelmemet sem elkerülő – filmadaptációt bemutatni, aztán mindenki mazsolázhat kedvére, hogy mit olvas el, illetve mit néz meg moziban (is).

A lista elég hosszú és van, ami nálunk még meg sem jelent könyvben vagy itthoni premier dátum nincs. A filmek tuti bemutatásáról annalee-től kaptok majd biztos infókat a heti mozipremierekben.

A januárt és az évet Dennis Lehanne, Coughlin sorozatának 2. darabjával, a Live by night-tal kezdjük. Magyarul a napokban jelent meg az Agave jóvoltából, Az éjszaka törvénye címmel.

Joe ​​Coughlin, Boston rendőrkapitányának legkisebb fia tolvajként bontogatja szárnyait. Egy balul elsült kaszinórablás közben megismerkedik Emma Goulddal, találkozásuk pedig örökre megváltoztatja az életét. Hamarosan a saját bőrén kénytelen megtapasztalni, mit is jelent valójában az éjszaka törvénye, és milyen árat kell fizetnie azért, ha életben akar maradni az alvilágban. Joe-nak vág az esze, ami bűnözői körökben ritka adottság, ezért szédületes gyorsasággal kapaszkodik egyre magasabbra a szervezett bűnözés ranglétráján, ám a sorsát így sem kerülheti el.

Dennis Lehane regénye egyszerre kalandos és lírai utazás a húszas-harmincas évek Amerikájába, egy mára legendássá vált, letűnt korszak mélyére, amelyben virágzott a szeszcsempészet, a bűnözőket hősként tisztelték, és a gyarlóság az ország nemzeti erényének számított. A könyvből Ben Affleck rendezett nagy sikerű filmet 2017-ben, aminek ráadásul ő a főszereplője is Siena Miller, Zoe Saldana, Scott Eastwood, Brendan Gleeson és Chris Cooper mellett.

Bemutató (hazai is talán) január 26.

Januári nálam kezdő olvasás az Egy kutya négy élete (A Dog’s Purpose), amibe bele kell húznom, mert a héten elméletileg a mozikba kerül. Ráadásul a kutya magyar hangja egyik kedvenc színészem, Görög László lesz!

A Könyvmolyképző 2010-ben adta ki és valamiért még nem olvastam. A filmet is muszáj lesz megnéznem, zsebkendővel felszerelkezve, mert már a bemutató is megríkatott. Moly.hu-n 95%-os a könyv, lehet nem véletlenül?

Minden ​​kutya a mennybe kerül… kivéve, ha elintézetlen feladatuk maradt itt, a Földön.

Lenyűgöző történetünk főszereplője, egy aranyos kutyus nem egy, de több életen keresztül próbál meg rájönni arra, hogy mi is az élete célja. A Kutyás történet más, mint a többi megszokott, cuki kis kutyusokról szóló megható regény. Az élet legalapvetőbb kérdésére keresi a választ: miért vagyunk itt? Hősünk, Béni maga is megdöbbenve tapasztalta, hogy lenyűgöző szépségű, aranyló szőrű kiskutyaként született újjá, miután végigélte egy korcs, kóbor kutya tragikusan rövid életét. Az új lehetőséget kihasználva eljut a nyolcéves kisfiú, Ethan ölelő karjába. Együtt számtalan lélegzetelállító kalandot élnek át, és közben Béni megtanulja, hogyan legyen jó kutya.

Hősünk kalandja azonban nem ér véget azzal, hogy egy szerető család kedvenc háziállata lett. Ismét újjászületik, és vaksin pislogó kölyökkutyaként megint csak azt szeretné kideríteni, hogy képes lesz-e valaha is rájönni a létezése értelmére.

Béni története szívet melengető, lényeglátó, és gyakran elképesztően mulatságos olvasmány. A Kutyás történetben nem csupán négylábú barátunk számos életének megrázó és mulatságos kalandjait ismerhetjük meg, de feltárul előttünk az is, ahogy egy kutya látja az emberi viszonyokat. Megismerhetjük, hogy milyen erős kötelék fűz minket legjobb barátunkhoz.

A megragadó és magával ragadó, gyönyörű történetből kiderül, hogy a szeretet halhatatlan, hogy hűséges barátaink örökre itt maradnak velünk, és hogy a földkerekségen minden teremtmény azért született, mert megvan a maga oka, mert értelme van az élhetésének.

Bemutató: január 26.

Aznapra még egy könyv helyet kap a bemutatók között, viszont itthon erről semmit sem találtam. Ez a Sophie and The Rising Sun, Augusta Trobaugh könyve alapján.

Ez egy romantikus novella, főszerepben Sophie és Mr. Oto szerelme pár nappal Pearl Harbor előtt, egy kis halászfaluban, Dél-Karolinában. Elbeszélő stílusú, a narrátorunk Sophie gyerekkori legjobb barátja, Miss Anne, aki a közösség erkölcsi központja.

A film amerikai bemutatója tehát január 26.

És elérkeztünk a februárhoz. Idén is jön Valentin napra Mr. Grey, ami előtt még mindig értetlenül állok, hogy miért ez a legmegfelelőbb film erre az ünnepre.

E. L. James Sötét ötven árnyalatát február 1-el filmes borítóval és extrákkal újra piacra dobják, ezúttal már a Libri-Insomnia kezelésében. Nagyon remélem, hogy átnyálazták az egész könyvet az Ulpius óta és újrafordították, mert az első kör kritikán aluli volt. A Szürkét még elolvastam (végigszenvedtem), de erre már nem vitt rá semmi. Tavaly még  hajtott a kíváncsiság, hogy megnézzem moziban is, mit tudtak kihozni belőle és pozitívan csalódtam (mondjuk nem volt nehéz szerintem). Viszont úgy hallottam, hogy most a forgatókönyvet is a kezébe kaparintotta az írónő, így már tuti nézhetetlen, legalábbis számomra.

A film bemutatásával egy időben megjelenő kiadás EL James forgatáson készült fotóival, és az azokhoz tartozó kommentárokkal kiegészítve kapható! A kötet ezen kívül beleolvasó részletet is tartalmaz a hamarosan megjelenő új regényből: A sötét ötven árnyalata Christian Grey szavaival.
A titokzatos fiatal milliárdos, Christian Grey sötét vágyaitól elbátortalanodva Anastasia Steele kilép a kapcsolatból, új lapot nyit az életében, és elhelyezkedik egy seattle-i könyvkiadónál. De Christian iránt érzett szerelme olthatatlan, és amikor a férfi új megállapodást ajánl fel neki, Anastasia képtelen ellenállni. Újra lángra lobban perzselően érzéki viszonyuk, és a lány egyre többet tud meg megszállott kedvesének titkairól. Míg Christian a múltat akarja maga mögött hagyni, Anastasiának le kell számolnia a férfi korábbi partnerei iránt érzett dühével és féltékenységével, és meg kell hoznia élete legfontosabb döntését
Az Ötven árnyalat-trilógia 150 millió példányban fogyott világszerte.

Ébren tart a vágy, az izgalom, a szenvedély. Ez az INSOMNIA könyvek birodalma. Ne várd a hajnalt, olvasd ki az éjszakát!

Bemutató (hazai is) február 9.

A Szólít a Szörny (A Monster Calls) Patrick Ness és Siobhan Dowd hasonló című könyve alapján készült.

A Vivandra books (bevallom, most hallok róluk először) kiadásában jelent meg a könyv még 2012-ben. A molyok értékelése 95%-os, tudhat valamit. A filmbemutató alapján egyértelműen az olvasási listámra került és meg is kell nézni!

A ​​szörny, ahogy a szörnyek szokása, nem sokkal éjfél után jelent meg.
Conor ébren volt, amikor megérkezett.
Rémálomból riadt fel.
Nem egy rémálom volt ez, hanem az a rémálom,
amit annyiszor álmodott mostanában.
Az, amiben sötét van és vihar és sikoltás.
Az, amiben kicsúszik keze szorításából a másik kéz, akárhogy is próbálja megtartani.
Amelyik mindig úgy végződött, hogy …

De ez a szörny valahogy másmilyen volt, nagyon öreg és vad, és a legveszélyesebb dolgot akarta Conortól.
AZ IGAZSÁGOT.

Conor rákban szenvedő anyjával él. Rémálom gyötri, amiben kicsúszik keze szorításából egy másik kéz, akárhogy is próbálja megtartani. Aztán megjelenik egy szörny előtte, de az nem a rémálombeli szörny, nem olyan rémisztő, és három történetet mond el neki. A negyediket Conortól várja, amiben Conornak ki kell mondania az igazságot. Az igazságot, amelyben Conor ki meri és ki tudja mondani, hogy legyen már vége a szenvedésnek, legyen már vége az elhallgatásoknak, a félig kimondott mondatoknak, a vele szemben tanúsított lelkét pusztító kíméletnek.

A Szólít a szörny (A Monster Calls) mintegy 40 országban jelent meg, a díjak történetében első alkalommal elnyerte valamennyi angliai ifjúsági nagydíjat, a német ifjúság díjat.

Amerikai bemutató február 16., hazai premier március 2.

Következő hétre Deborah Moggach Tulipánláz című regénye alapján készült filmet kapjuk, amit még 2000-ben jelentetett meg az Ulpius-ház.

Varázslatos regény szerelmi praktikákról, tulipánokról, festészetről, Sorsról.
1630-as évek, Amszterdam. Virágzik a művészet és a kereskedelem, s egy különös szenvedély kezd hódítani: a tulipánláz…
Sophia, a szép, fiatal és szegény lány feleségül megy a gazdag, idős kereskedőhöz, hogy megmentse családját. Jan Van Loos, a tehetséges fiatal festőzseni felkérést kap, hogy fesse meg a házaspár portréját…
Deborach Moggach, az ünnepelt angol írónő regénye shakespeare-i fordulatokban bővelkedő, letehetetlenül izgalmas történet, s egyben időutazás egy különleges helyre, egy különleges korba. A mű megfilmesítésének jogát Steven Spielberg vásárolta meg.

Bár Spielberg nevét sehol nem olvasom a készítők között, február 23-tól láthatjuk a mozikban.

A március egy olyan könyvvel indít, amibe beletört a bicskám két éve. A viskó (The Schack) egyszerűen kifogott rajtam.

Én nem találtam meg benne azt az üzenetet, sorsfordító momentumot, amiről mindenki beszél, bár lehet, hogy csak nem voltam elég kitartó, mert a feléig sem jutottam. Ezzel a véleménnyel azért nem vagyok egyedül, moly.hu-n is csak 71%.

Az előzetes viszont – hihetetlen módon – megfogott, lehet sikerült a készítőknek belelátni azt, amit rajtam kívül azért sokaknak, vagy legalábbis sikerült belemagyarázni és egy sokkal jobb sztorit kihozni belőle. A film nézős kategória lett nálam. A könyvvel így sem próbálkozom újra. William Paul Young könyvét először 2009-ben jelentette meg itthon az Immanuel Alapítvány. 

Végre magyar nyelven is megjelenik a már sokak által nagyon várt könyv, A Viskó (The Shack). Egy regény, aminek sikerével – és tartalmával – még a Forbes Magazin is foglalkozott… Nem gyakran fordul elő! (2009. június 8.)

Egy, a telepesek által elhagyott rozoga, rossz emlékeket idéző viskó (A Viskó) egyszeriben döbbenetes titkok tárházává válik, ahol izgalmas találkozások során a megbocsátás gyógyító ereje és hatalma is felragyog a sebzett szív számára.

William P. Young megrázó regénye az utóbbi idők egyik legnagyobb könyvsikere, rövid idő alatt 8 millió példányban fogyott el! A sok vitát kiváltó regényről azt tartják, hogy olyan hatással lehet korunk kereszténységére, mint a Zarándok útja a maga idejében. A sokat megélt színésznő, Demi Moore a Twitteren keresztül ajánlotta rajongóinak és férjének, mivel Ő maga „ sorsfordító erejű” üzenetre talált a könyv elolvasása közben.

Az amerikai bemutató március 3. Hazai premierről nincs egyelőre infóm.

Lauren Oliver Mielőtt elmegyek (Before I Fall) könyve volt már a kezeim között pár éve, aztán a borító és a fülszöveg alapján mégsem olvastam el.

Hogy őszinte legyek, fogalmam sincs, hogy miért nem, lehet akkor éppen nem fogott meg. Most már bánom és el is határoztam, hogy gyorsan újra megszerzem, hogy pótoljam a mulasztásomat.
A könyvet itthon a Ciceró jelentette meg 2010-ben.

Samantha Kingstonnak mindene megvan: övé a világ legjobb pasija, a három legtutibb barátnő, valamint egy igazán kitüntetett helyzet a Thomas Jefferson Gimiben – a menza legjobb asztalától kezdve a legideálisabb parkolóhelyig. Február 12. péntek csak egy újabb napnak ígérkezik irigylésre méltó életében.
De végül kiderül, hogy a legutolsó.

Aztán kap egy második esélyt. Tulajdonképpen összesen hét esélyt kap. Egy elvarázsolt héten keresztül mindennap újraélheti élete utolsó napját, és kibogozhatja a halála köré fonódott rejtélyeket. Közben arra is rájön, mekkora a valódi értéke mindannak, amit elveszíthet.

Amerikai bemutató március 3., itthoniról egyelőre nincs hír.

A Wilson az Oscar-díjra jelölt forgatókönyvíró és a díjnyertes karikaturista, Daniel Clowes képregénye.

Wilson egy nagyképű, magányos, középkorú pasi, aki a kutyáján kívül senki mást nem szeret. Apja halála után végképp egyedül marad. Elhatározza, hogy megkeresi az ex-feleségét, hogy újrakezdje a kapcsolatukat. Időközben kiderül, hogy a válás után született egy lánya, akit örökbe adtak, így megpróbálja összehozni hármukat egy igazi családdá. Igazi kudarcra ítélt küldetés, ami tuti balul sül el.

Magyarul nem találtam kiadást, a filmnek sem hazai bemutató dátumot egyelőre.

Bemutató: március 24.

A The Boss Baby Marla Frazee-től konkrétan egy 1-4 éves korosztálynak ajánlott, 32 oldalas gyerekkönyv.

Itthon még nem látott napvilágot, de gyanítom a bemutató előtt vagy után már kapható lesz. Hogy ebből a képeskönyvből hogy jutott eszükbe egy mozit összehozni a Dreamworks-nek, fogalmam sincs, bár sok díjat nyert, gyanítom ez motiválta őket. Az biztos, hogy moziban megnézzük, de  könyvet nem fogom megvenni, abból már kinőttünk. A mozifilm tipikusan olyan lesz, amin a gyerek jól elszórakozik, de a poénokat csak mi felnőttek fogjuk érteni.

Bemutató kint: március 31. (hazai dátumot még nem találtam)

A The Zookeeper’s Wife Diane Ackerman II. világháborús története. Itthon elméletileg a Menedék címet kapja majd a film.

A New York Times egyik sikerkönyvéről beszélünk, ami egy igaz történetet mesél el. A varsói állatkert bombázása után Jan és Antonina Zabinski több száz ember életét mentette meg úgy, hogy rejtegették őket az üres ketrecekben a nácik elől.

Nem szeretem a háborús történeteket, ezért én kihagyom a könyvet és a filmet is. Biztos vagyok benne, hogy itthon is siker lesz mindkettő. A könyv itthon még nem jelent meg, de gyanítom ami késik, nem múlik.

Bemutató: március 31.

Julian Barnes Felfelé ​folyik, hátrafelé lejt (The Sense of an Ending) könyvét itthon 2013-ban adta ki a Partvonal kiadó.

A fülszöveg alapján nem olvasnám el, de a bemutató felkeltette az érdeklődésemet, így feltettem a listámra, de csak a „majd egyszer, ha kezembe kerül” polcra.

Tony Webster mindig is óvatosan élt, ám egy ügyvédi levél váratlanul felkavarja az elvált, magányos férfi nyugdíjas hétköznapjait. Kiderül, hogy az öröksége nem más, mint Adrian Finn, a mindig is különcnek tartott fiatalkori barát naplója. Negyven évvel ezelőtti szerelmek, barátságok, kamaszkori lázadások emlékei törnek a felszínre. Az idős férfi elhatározza, hogy felkutatja a rejtélyek kulcsfiguráját, első szerelmét, Veronicát. Személyes találkozásuk új megvilágításba helyezi a múltat és a saját felelősségét abban a tragikus halálesetben, amelyre már évtizedek óta nem gondolt.
„Azt gondoltam – igen, valahol a lényem mélyén gondolkodtam –, hogy vissza tudok térni a kezdetekhez, és meg tudom változtatni a dolgokat. Hogy a vér folyását visszafordíthatom.”

Amerikai bemutató április 14.

A Tommy’s Honour Kevin Cook 2008-ban megjelent könyve igazi golflegendákról, idősebb és ifjabb Tom Morrisról szól.

Az Open Championship vagy Britsh Open a világ legrégibb golf tornája, amit idősebb Tom háromszor, az ifjabb pedig négyszer nyert, ráadásul mai napig a világ legifjabbjaként, csupán 17 évesen először. A családi drámát itthon még nem adták ki, valószínű a filmet sem fogjuk látni a mozikban.

Bemutató: április 14.

Dave Eggers disztópiája, A Kör (The Circle) a filmbemutató alapján keltette fel az érdeklődésemet, felkerült mindkét listámra.

Disztópia csupán? Vagy már itt jár ez a jövő a küszöb előtt? A könyvet itthon tavaly az Európa kiadó jelentette meg.

Mae, a huszonéves lány még csak pár napja dolgozik álmai munkahelyén, de máris teljesen átalakult az élete. Mihez kezdjen ezekkel a tapasztalatokkal? Dave Eggers sokkoló konkrétsággal rajzolja meg napjaink szép új világát. A Kör fiatalos, menő kaliforniai szoftvercég, amelyben nem nehéz ráismernünk a Facebookra vagy éppen Google-re. Lelkesedésük és profizmusuk pillanatok alatt elhozza a tökéletes modernizációt de mi a helyzet a privát szférával és az egyéni szabadságjogokkal? A Kör dermesztő víziója közelebb van hozzád, mint gondolnád.

Bemutató: április 27.

Szintén erre a napra tervezték be, angliai bemutatóval a Lady Machbetet, ami Nyikolaj Leszkov novellája alapján készült.

A Kisvárosi ​Lady Macbethet 1970-ben adta ki az Európa. Sosztakovics operát is írt belőle, ami az Operaházban is látható volt, a színdarabot pedig például a Katona József Színház is játszotta.

A klasszikus hírű és szépségű kisregény balladai tömörséggel mondja el egy fiatal orosz kereskedőasszony szenvedélyes és kegyetlen szerelmének történetét.

Bevallom nem az én stílusom sem az orosz novellák, sem az ilyen dráma, úgyhogy én ezeket passzolom, de az előzetest és a díjakat is elnézve, a filmes feldolgozás kifejezetten tetszeni fog azoknak, akik szeretik a műfajt.

Bemutató: április 27.

Herman Koch, A vacsora című könyvével már szemezek egy ideje, de olvasva az értékeléseket, elég vegyes érzéseket vált ki, pláne nem jókat.

Konkrétan tartok tőle, az előzetest látva most sem jött meg hozzá a kedvem, a film is nyomasztó lesz. A könyvet az Európa kiadó jelentette meg 2013-ban, ahogy elnéztem, jelenleg nem kapható, gyanítom ki fogják a bemutató után újra adni.

Négy ember egy csúcsétterem vacsoraasztalánál.
Egyikük országosan ismert politikus, esélyes miniszterelnök-jelölt. Mire véget ér az este, döntésre kell jutniuk egy közfelháborodást keltő ügyben, amely a fiaikat is közvetlenül érinti.
Emberölésről van szó, egy hajléktalan nő erőszakos haláláról.
Meddig mennek el a gyerekek, a karrier, a boldog családi élet megmentése érdekében?
Messzire. Nagyon messzire.

Bemutató: május 5.

Júniusban ismét a Dreamworks csapatától kapunk egy rajzfilmet, ezúttal Dav Pilkey díjnyertes sorozatát, az Alsógatyás kapitány kalandjait (Captain Underpants).

Itthon még az Ulpius-ház adta ki 2014-ben, gyanítom gyorsan felkarolja majd valamelyik másik kiadó újra, ha bekerül a mozikba.

George ​​és Harold ravasz kis fickók. Csínytevéseik mellett saját képregényük készítésében lelik legnagyobb örömüket. Közösen megformálták iskolájuk történelmének legnagyobb szuperhősét: Alsógyatyás kapitányt! Azonban az iskola földhöz ragadt igazgatója, Mr. Krupp nem értékeli a fiúk humorát sem a bajkeverésben, sem a képregény készítésben. Kifőz hát egy tervet, hogy megálljt parancsoljon a srácoknak, és hóbortjaiknak örökre! A történetből kiderül, hogyan dőlt dugába az igazgató terve és elevenedett meg Alsógatyás kapitány, a szuperhős! Az ünnepelt író és Caldecott-díjas illusztrátor Dav Pilkey életre szóló kalandra hívja az ifjú olvasót e rendhagyóan mulatságos, eseménydús, olvasmányos és gazdagon illusztrált könyvben. Az Alsógatyás kapitány kalandjai minden oldalán kacagtató képekkel kínál remek olvasmányt kezdő és haladó olvasóknak egyaránt. Nem kétséges, hogy Dav más nagysikerű humoros könyveihez hasonlóan még az olvasástól leginkább vonakodó gyerekeket is hosszú órákra el tudja szórakoztatni. Az Alsógatyás kapitány kalandjai sorozat elnyerte 2007-ben a Disney Adventures Kids’ Choice Award díjat.
7-10 éves korosztály számára ajánlott.

Bemutató: június 2. Nálunk szerintem ez kimarad.

 A My Cousine Rachel az itthon a Manderley-ház asszonya könyvéről ismert Daphne du Maurier eredetileg 1951-ben megjelent könyve. Már egyszer filmnek, ez a film annak remake-je.

Magyarul nem adták ki a könyvet, magyar filmbemutatóról sincs hírem. Eredetileg júliusi bemutatót láttam, végül imdb-n június 9 szerepel.

A második féléves listát itt találod.