Könyvajánló: Lylia Bloom – Életek trilógia 1-2. rész

Egy olyan sorozat, amit minden tizenéves kezébe nyomnék bulizós korszak előtt. A lányaimmal biztosan el fogom olvastatni!

Eellopott-eletek-konyvllopott életek

Kiadó: Underground
Kiadás éve: 2013
Oldalszám: 246
Besorolás: kortárs, magyar, new adult

Fülszöveg

Eltűnik egy lány a budapesti éjszakában…
Emma az egyetlen, aki aggódik érte, mert biztos benne, hogy a nővére sosem szökne meg szó nélkül; bármit megtenne, hogy megtalálja, így a következményekkel nem számolva kezd el kutatni utána.
Elkallódik egy fiú a budapesti éjszakában…
Olivér semmivel sem törődik saját magán kívül; egészen addig, amíg egy olyan helyzetbe nem kerül, ami megváltoztatja korábbi hozzáállását.
Néha egy ismeretlen sokkal többet tesz érted, mint azok, akikre számítottál. Képes vagy annyira bízni benne, hogy elfogadd a segítségét?

Én és a könyv

Bevallom, már nem is tudom pontosan hol és mikor találkoztam először a könyvvel. Az Írónő nevével moly.hu-n és rukkola.hu-n is összefutottam, Facebook oldalára is feliratkoztam, kíváncsi is voltam a könyvre. Ráadásul ezzel 2014-ben a Magyar Könyvek Viadalán nyert is holtversenyben Tavi Katával az év elsőkönyves debütálásáért, így még inkább kíváncsi voltam rá. Aztán két éve nyáron végre megkaparintottam.

Amíg fekete autó közlekedik az iskolák környékén… Amíg ismerőstől hallom, hogy bulizni indultak volna és még be sem jutottak a szórakozóhelyre, de az egyik srácnak az italában már gina volt… Amíg a bevásárlóközpontban az anyja mellől visznek el majdnem egy gyereket… Addig ez egy valós történet is lehet!
Biztosan nem egy Emma és Olivér jár közöttünk, maximum nem ismerjük őket.

Bevallom, nekem az eleje kicsit lassacskán indult, de aztán felpörögtek az események, beszippantott a történet. Az utolsó 20 oldalt már nem bírtam zsepi nélkül. Rettenetesen drukkoltam mindenkinek, hogy kiszabaduljanak, hogy ép bőrrel megússzák, hogy a lányok ép ésszel kibírják, minél több maradjon meg belőlük, mint emberből. Emma egy hős, én hasonló szituációban biztos összeomlottam volna. Csodálom az akaraterejét, kitartását a történtek után is. Olivér előtt pedig le a kalappal, fantasztikus pasi, csak ennyit tudok mondani!

A szülők… mondhatni mindkét félnél a tipikus viselkedésmintát hozták, szívesen ordítoztam volna velük egy sort. Itt is csodáltam Emma talpraesettségét és felnőtt viselkedését, ahogy kiosztotta a sajátjait a végén (nekem is nagyon viszketett a tenyerem). Olivér szüleinek meg külön örültem, hogy nekik legalább valamennyire megjött az eszük.
Azt már nem csak én jegyeztem meg Lylia Bloomnak, hogy ezt a könyvet kötelező olvasmánnyá (de minimum ajánlott olvasmánnyá) kellene tenni középiskolában, hogy sok hasonló korú és gondolkodású lánynak kicsit fény gyúljon az agyában és hátha ennek hatására kevésbé felelőtlenül viselkednének.

Lássuk egy kicsit a történetet

emma-oli-alexaEmma nővére, Alexa eltűnik, discoba indul az új pasijához, de reggel nem megy haza és másnap sem. Emma aggódni kezd, de a szüleinek hiába mondja, ők nem figyelnek rá, nem érdekli őket, hogy mi van Alexával, ők már leírták, mint felelőtlen nőszemélyt, számukra egyedül Emma jövője a fontos. Emma a rendőrségre is elmegy, de mivel még kiskorú, senki nem veszi komolyan. Végül sminket ragad (ami nem szokása), beöltözik és a nővére nyomába ered. Nem is sejti, hogy milyen nyomra bukkan és a pasas, aki befűzte Alexát, konkrétan bordélyházat vezet és a lányok nem önkéntes alapon vannak ott. Szóval, ha egyszer azon az ajtón egyszer bekerül valaki, kifelé már nincs út.

Olivért otthon szintén leírták a szülei, mert nem törődik senkivel és semmivel. Könnyű pénzkereset reményében beszáll egy kétes buliba, mint kiderül, drogot kell terjeszteni Budapest szórakozóhelyein.
A jó munkájáért cserébe jutalomként kapja Emmát. Mégsem képes kihasználni a lányt és a helyzetet, mikor ráébred, hogy Emma nem önként van ott.

ellopott-eletek

Kedvenc szereplők: Emma és Olivér

Kedvenc idézetek:

„A remény csak arra való, hogy tönkretegyen, és még akkor is taszítson egyet rajtad, amikor már a porban vagy.”

„– Köszönöm – suttogta.
– Mégis mit?
Túl nyersen hangzott a kérdésem, ő mégis megválaszolta. Olyan halkan, hogy nagyon kellett fülelnem a megértéséhez.
– Hogy embernek nézel.”

„Visszazuhantam a képzeletembe. Hatalmas vitorlájú kalózhajón szeltem az óceánt, a szél tépte a hajam. Én voltam a kapitány, az én parancsomat leste mindenki, és azt tették, amit én akartam. A képzelt szabadság gyógyírként hatott széttaposott lelkemre.”

Értékelés: 10/10
Komoly mondanivalója van, sokáig agyal utána is rajta az ember. Kemény és hihető téma. Újraolvasós.

visszaszerzett-eletek-boritoVisszaszerzett életek

Kiadó: Underground
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 238
Besorolás: kortárs, magyar, new adult

Fülszöveg

Előkerül egy lány a budapesti éjszakából…
Alexa testileg és lelkileg is megtört, mire a húga rátalált. A fizikai nyomok elhalványulnak ugyan, de véglegesen eltűnni sosem fognak. A rémálmok és a rettegés emléke viszont nem akar múlni, és a lány félelme talán nem is alaptalan.
Felbukkan egy fiú a kis faluban…
Bence besokall a buliktól és a nagyvilági élettől, egy kis pihenésre vágyik. Ismeri Alexa és Emma történetét, a személyes beszélgetés mégis mélyebben érinti, mint gondolta volna.
A segítség onnan érkezik, ahonnan Alexa a legkevésbé várta. Vajon képes feldolgozni a vele történteket, vagy Emma titka romba dönt mindent?

Én és a könyv

Ez a trilógia második része, a harmadik rész még nem jelent meg. Ezt is kis késéssel kaparintottam meg és rögtön elolvastam. Szigorú vagyok az értékelésnél, de remélem igazságos.

Ezzel a résszel nem haladtam úgy. Vártam már nagyon, hogy megszerezzem végre és nekikezdjek, de pont ott akadtam meg a történettel, ami a nulladik nap és a prológusban már leírt rész. Napokig nem volt kedvem folytatni, de nem tudom, hogy miért. Utána persze megint egyhuzamban olvastam végig, de akkor is zavart, hogy muszáj volt megszakítanom és nem ragadott annyira magával, mint az első rész. Lehet azért, mert itt nem kellett annyira izgulni, csak drukkolni, főleg Alexának, hogy újra épkézláb ember legyen és fogadja el Bence segítségét.

Bevallom, azt sem igazán értettem, hogy Emma miért titkolózik, miért nem mondja el Alexának, hogy ő is pontosan ugyanúgy átment a „Lóris” részen, de próbáltam megérteni és még igazgat is adok valahol neki végül.

Ami viszont nagyon tetszett:
Imádom a borítót! Nagyon el lett találva!
Bencével nőtt a „best book boyfriend”-jeim száma. 🙂
Ismét mély érzéseket élhettem át, nevettem és sírtam.

Lássuk egy kicsit a történetet

rachel_bilson_anyuka_lett_1A prológus itt egy autós üldözés, ami a nulladik nap lesz és a történetnek kb. a felénél történik az esemény, Bence és Alexa kirándulását zavarja meg egy zaklató, aki az árokba is hajszolja őket.

matt-lanter-matt-lanter-27985308-500-333Ezek után megismerjük az előtte történteket. A lányok Olivérrel leköltöztek egy vidéki faluba, Emma nem ment vissza az iskolába, így nem tette le az érettségit. Oli egy autószerelő műhelyben dolgozik, a lányok otthon, Emma istápolja Alexát, akit minden éjjel rémálmok kínoznak és arra ébrednek.
A lányok szülei még mindig ellenségesen viselkednek, viszont Olivér szülei a lányokat is teljesen befogadták, sokkal jobb is a hangulat mellettük.

Emma próbálja emberek közé vinni Alexát, ha máshová nem, legalább a könyvtárba, mert Olivér anyukájától amit kapott könyvet, gyógyító hatással volt rá, elterelte a gondolatait végre. Viszont Emmának is ott a múltja, ami kísérti, erről viszont Alexa nem tud.
Közben fel-felbukkan egy rejtélyes autó a környéken, aki Alexát lesi.

Bence családját és hátterét is megismerjük, hogy neki egy tökéletes családja van, szerető szülőkkel és egy dacos tini húggal, akit Bence nagyon félt. Ismeri Emma és Alexa történetét, mivel ő Olivér gyerekkori barátja és kis segítséget is nyújtott a lányok szöktetésében. Le-lejár Olivérékhez és egyre közelebb kerül Alexához.

Közben pedig megkapják a bíróságról az idézést, mindhárman, hogy tanúskodjanak Lóri ellen.

visszaszerzett-eletek

Kedvenc szereplő: egyértelműen Bence

Kedvenc idézet:

„A legjobb bosszú, ha boldog leszek. És meg is fogom tenni.”

Értékelés: 8/10
Más, mint az első, kevésbé pörgős és feszültséggel teli, azért is a kevesebb pont, de ez is kötelező darab. Kell a lelki megnyugvás, hogy igenis van kiút egy ilyen szörnyűség után.

lylia-bloomA szerzőről: 

Lylia Bloom egy nagyon tehetséges, fiatal, magyar írónő. Van egy csibész pici fia és alap végzettségét tekintve szállodai és idegenforgalmi közgazdász.
Több mint tíz éve ír, eddig ezen a két könyvén kívül tavaly jelent meg a harmadik. Az eddigiektől teljesen eltérő stílusú, abszolút romantikus regény, Csillagfény címmel, ami számomra ismét nagy kedvenc lett. 2014-ben a Magyar Könyvek Viadalán az Ellopott életekkel megnyerte holtversenyben „A 2013-as év felfedezettje” díjat. 2015-ben az Aranymosáson Védtelenül könyve PublicStar díjas lett, így esélyes a megjelenésre.

Lábjegyzet: „Casting”
Ahogy a többi ajánlómnál is mindig, most is láthatjátok az elképzelt szereplőket, hogy ki is játszaná, ha filmre vinnék a sztorit (vagy ha már meg is tették).
Mivel volt szerencsém beszélgetni a regényekről Lylia Bloommal, így a szereplők az ő általa megálmodott személyek.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .