Zsebedben mások élete – Szív City applikáció, a közösségi életmentő rendszer

Október 16. az Újraélesztés Világnapja. A pont két éve indított Szív City alkalmazásnak is hála, hogy azóta duplájára nőtt a sikeres újraélesztések száma. Ebből az aplikációnak 30 élet köszönhető ezidő alatt.

Forrás: OMSZ Facebook

Vannak olyan munkakörök, amelyeknél kötelezően tartanak egészségügyi képzéseket. Ebbe beletartozik az újraélesztés is. Férjem is volt nemrég egy ilyen tanfolyamon és ott találkozott a Szív City alkalmazással. Itthon elmesélte, hogy milyen jó kezdeményezés és mind a ketten egyetértettünk abban, hogy nekünk is terjesztenünk kell a létezését, mert nagyon hasznos találmány és sajnos még mindig kevesen tudnak róla.

Úgy került a tanfolyamon egyáltalán szóba, hogy az Automata Életmentő Defibrillátorokról (AED) tanultak és hogy ezekből jelenleg 421 darab van regisztrálva országszerte. Férjem meg felvetette, hogy de jó lenne, ha erről lenne valami lista, hogy hol lehet ezeket megtalálni. Ekkor mondta az oktató, hogy de hát van, 2017. óta működik a Szív City applikáció.

Mi a Szív City?

A Szív City egy virtuális közösség, melynek önkéntes tagjai készek megmenteni a keringésleállás (a hirtelen szívmegállás) köztéri áldozatait. A Szív City app letöltésével és a regisztrációval vállalják, hogy ha a közelükben valakinek megáll a szíve, az Országos Mentőszolgálat riasztására a helyszínre sietnek, és mielőtt a mentő megérkezik, hozzáfognak az újraélesztéséhez. Évente 25.000 ilyen eset adódik országszerte, és a túlélés esélye percenként 7-10%-kal csökken. Életbevágó jelentőségű, hogy az újraélesztés mielőbb megkezdődjék!

A Szív City ötletgazdája két fiatal orvos, Fejes Marianna és Bessenyei Dávid, akik megkeresték az Alerant Informatikai Zrt.-ét, hogy láttak egy érdekes megoldást a mielőbbi újraélesztés megszervezésére Angliában, amelyet jó volna Magyarországon is meghonosítani. Az Alerant nem tudta volna egyedül megvalósítani a projektet, ezért felvette a kapcsolatot a Magyar Resuscitatiós Társasággal (a „resuscitatio” az újraélesztés latin neve), az Országos Mentőszolgálattal és a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal. Együtt valósították meg a tervet.

Hogyan is működik ez élesben?

Alapvetően bárki regisztrálhat, bárkiből válhat segítségnyújtó, nem kell ehhez egészségügyi képzettség. Akinek van jogosítványa, az például már kapott újraélesztési oktatást ugye. De ha nem vagy biztos a tudásodban, vagy ha sosem részesültél ilyen képzésben, akkor az  OMSZ mentésirányítójának telefonos instrukciói alapján kell végezned az újraélesztést. Magyarán: akik nem végeztek semmilyen tanfolyamot a témában, azoknak fel kell hívniuk a mentésirányítót, mielőtt az újraélesztésbe belekezdenének, és követniük kell annak utasításait.

Attól sem kell megijedni, hogy jaj, biztos rosszul csinálom, lehet eltöröm a bordáját, inkább nem is nyúlok semmihez és senkihez! Szerintem még egy bordatörés mellett is hálás lesz az az ember, aki az életét annak köszönheti, hogy valaki idejében elkezdte az újraélesztését.

Androidból legalább 4.4-es, iOS-ből legalább 9-es verzió kell, hogy fusson a telefonodon, ekkor le tudod tölteni az applikációt és már csak egy regisztráció szükséges, ami lehet Facebook vagy Google is. Folyamatos internetkapcsolat és GPS helymeghatározás kell, hogy legyen a telefonodon ahhoz, hogy kaphass riasztást, de az alkalmazásnak nem kell folyamatosan futnia.

Ha befut egy riasztás a központba, akkor a diszpécser nem csak a mentőt küldi útnak, hanem riadót fúj a Szív City rendszeren is, ami azt jelenti, hogy az adott helyszínhez 500 méteres körben legközelebb lévőket riasztja. Ha épp ott vagy, tudsz menni, akkor megnyomod az „Indulok” gombot és a térkép segítségével elnavigál a rendszer. Egy másik értesített pedig a legközelebbi AED készüléket veheti magához és azzal indulhat a kijelölt helyre.

AED készülékek listája sajnos még nem teljes, mert a magánemberek által vásároltak csak akkor kerülnek regisztrálásra, ha azt ők megteszik. Regisztrálni a Szív City appban is lehet, valamint az Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázis honlapján is.