Idén itthon 6. alkalommal – Nemzetközi Könyvajándék Nap 2018

Idén is meghirdette a Magyar Gyermekirodalmi Intézet és a Csodaceruza gyerekmagazin a Nemzetközi Könyvajándék Napot, február 14-re.

Bálint napja idén sem már csak a szerelmeseké, hanem a gyerekirodalomé is, immár hatodik alkalommal. A Magyar Gyermekirodalmi Intézet mindenkit arra buzdít: adjon egy könyvet ajándékba egy gyereknek! És emellett természetesen számos más könyvajándékkal, vetélkedővel, könyvkeresővel lehet kedveskedni, ahogyan erre számos örömteli példa volt az elmúlt években.

Idén a Magyar Gyermekirodalmi Intézet a budapesti 12. kerületi Virányosi Közösségi Házzal együttműködve népszerűsíti a Könyvajándék Nap üzenetét.

Február 3-tól 14-ig ezen a helyszínen ajándékba adható, jó állapotú, nemrég megjelent gyerekkönyveket gyűjtenek. Az összegyűlt adományokat a beregszászi Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének juttatják el. Ha van olyan könyved otthon, amelynek az olvasása Neked is nagy élményt okozott, és úgy gondolod, hogy egy másik gyerek is szívesen olvasná, vidd el a Virányosi Közösségi Házba! Tegyél bele könyvjelzőt, amin rövid ajánlást, üzenetet is írhatsz a könyv következő olvasójának; megírhatod, neked miért tetszett ez a könyv. Ma még megtehetitek!

Idén is több könyvtár csatlakozott a programhoz:

Veszprém

Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Gyermekkönyvtára az idei évben is csatlakozik a Nemzetközi Könyvajándék Naphoz.
Ezen a napon gyermekkönyvtárunk fogadóterében „könyvcsere asztalunkon” kedvetekre válogathattok a már leselejtezett, de még jó állapotú könyveinkből.
Behozhatjátok saját, már feleslegessé vált könyveiteket is és választhattok helyette másikat!
Írjátok fel „kívánságlistánkra”, milyen könyveket látnátok szívesen polcainkon!

Fejtsétek meg „játékos rejtvényünket” és mágneses könyvjelzőt kaptok ajándékba!

A nap meglepetése: „ZSÁKBAMACSKA-KÖLCSÖNÖZNIVALÓ” a legbátrabbaknak!

Szeretettel várunk mindenkit 2018. február 14-én a könyvtár nyitvatartási idejében!

Székesfehérvár

Nyíregyháza

Sopron

 

Paks

Nálam mindig lapul a szekrényben a gyerekeimnek könyv, amit valamilyen alkalomra megkaphatnak, így most két Olvasókalóz könyvvel lesznek gazdagabbak, a Lánytörténetekkel és a Pónitörténetekkel.

És hogy Ti hogyan tudtok könyvbe bújtatott boldogságot ajándékozni gyerekeknek? Íme pár ötlet:

– ajándékozzunk könyvet egy ismerős vagy rokon gyereknek;
– hagyjunk könyvet olyan nyilvános helyiségben, amit gyerekek látogatnak (váróterem, játszósarok stb.);
– ajándékozzunk jó állapotú könyveket a helyi könyvtárnak, kórháznak, napköziotthonnak, vagy olyan szervezetnek, amely használt könyveket juttat el rászoruló gyerekeknek; Az óvodák is nagyon örülnek minden felajánlásnak, a lapozókat a kicsik maguktól is tudják forgatni, a szöveges mesekönyvekből az óvónénik olvasnak minden lefekvés előtt nekik.
– szervezzünk könyvfelolvasást, könyvcsereberét a gyerekeknek, szavalóversenyt, ahol mindenki kaphat jutalmat, könyves flashmobot… és bármit! Szóljon ez a nap a gyerekek és a könyvek barátságáról!

Mindemellett mindenkit bátorítanak a szervezők mindig arra, hogy segítse egész évben azon nonprofit szervezetek munkáját, amelyek könyvekkel és minőségi irodalommal látják el a gyerekeket.

Az International Book Giving Day honlapját itt találjátok: bookgivingday.com