Gyerekjáték-paradicsomi hétvége – avagy: Hogyan vegyük rá a szülőket, hogy mit vegyenek a gyerekeknek karácsonyra?

KidExpo és Ország Játéka bemutató is volt ugyanazon a hétvégén. Tavaly is jártunk mindkét helyen, ajándékötletre is vadászni, valamint repiajándékokat és élményt is begyűjteni. Be kell valljam, idén mindkettőben csalódtam.

Indul a karácsonyi hajrá a boltokban. Pár éve már nem csak decemberben kapjuk a jobbnál-jobb ajánlatokat, hanem már novembertől bombáznak minket és a pénztárcánkat mindenfelől. Jön ugye a raklap szórólap, minden áruházlánctól külön ajándékötletes újság és külön gyerekjátékos újság, hátha nem lenne elég sütnivalónk egy megfelelő ajándék kiötlésére. Jönnek a játékokról a tévében is a reklámok, így karácsony előtt százalékosan nagyobb időintervallumban. Aztán itt a több pénteken és héten át tartó BlackFriday őrület (amit azért nem árt itthon fenntartásokkal kezelni és jól körbenézni, mielőtt lecsapunk egy “hatalmas” akcióra). És akkor itt vannak még a különféle játékbemutató akciók, rendezvények. Na, mi ilyenen voltunk, kettőn is a hétvégén.

A szokásos évi KidExpo és BabaMamaExpo a Papp László Budapest Sportarénában került megint megrendezésre. Péntek délutánra terveztük a látogatást, mert gondoltuk, hogy akkor nem lesz még tömeg, jobban odaférünk mindent megnézni. Ebben mondjuk igazunk is volt. Tömeg sem volt, viszont kiállító is sokkal kevesebb. (Állítólag évről-évre rosszabb a rendezvény, ezt ismerősöktől hallottam, én csak a tavalyival tudom összehasonlítani, de ahhoz képest tényleg sokkal gyengébb volt.)

Kezdjük ott, hogy idén nem csak, hogy a bejáratnál nem volt ajándék a gyerekeknek, de a pecsétgyűjtős, plusz ajándékbezsebelős rész is elmaradt. Valószínű azért, mert nem volt 15 kiállító, aki repiajándékkal készült volna a gyerekeknek, vagy legalább egy kézműves foglalkozással. Nem mondom, hogy nem tudták elfoglalni magukat 4 órán keresztül, de ők is keserűbb szájízzel jöttek ki és mi felnőttek is. Szerintem annyi gyerekes kiállító sem volt, sőt, szerintem egyáltalán nem volt annyi kiállító, mint tavaly.

Idén a babás-mamás rész volt a nagyobb, de mivel ez minket nem érintett, így csak körbementünk, hogy azért mégis hol-mit találhatnánk. Fogtuk is a fejünket, hogy milyen áron vehetnénk retró babakocsit (329.000,- Ft), vagy milyen gyerekszékek vannak, esetleg egy olyan hatalmas plüsst az emeletes ággyal még elfogadnánk, de minek.

Az OTP Lakástakarék megint külön szigettel készült, amivel idén azért vegyes érzéseim voltak. Alapjában véve nagyon fiúsra sikeredett az egész. Lego Star Wars, Űrhajós társasjáték (na azt viszont kaptunk is, többet is, ha kértünk), 3D rajzoló-pisztoly, fotózkodás űrhajóban. Viszont az Utazó Planetárium fantasztikus volt! Mi a távcsövekről szóló előadást néztük meg, nagyon érdekes volt, szívesen elücsörögtünk volna minden előadáson.

Volt hatalmas Lego terepasztal, meg KRESZ pálya, ahol rollerrel és futóbringával tudtak volna menni, ha szépen kivárják a sorukat, de azt csak csillámtetkóért és sminkért voltak hajlandóak, mármint sorban állni (hiába, ha egyszer négy csajjal megy ki az ember…).

Őszintén, nagyon nem volt nagy durranás egyik stand sem, eszeveszett akciókkal sem támadtak, amiért érdemes lett volna ott pénzt kiadnom bármire.
Amit viszont ki kell emeljek, az a Lidl hatalmas része, amiben volt minden, mi szem-szájnak ingere. Zöldséges piac (amiből lehetett állatokat összerakni), csoki-, bor- és kávékóstolás, játszósarok. Anyukáknak csináltak frizurát és sminket is, ha feliratkoztak és kivárták a sorukat, bár nem tudom, hogy addig lett volna-e a img_8553gyerekekre felvigyázó személyzet a játszósarokban, mert azért úgy az igazi. Ha pedig még kérdőívre is válaszoltunk, akkor 500 Ft-os vásárlási kupont is kaptunk (és itt nem kellett semmi adatunkat megadni, ha jól emlékszem, mint minden más cégnél, akiktől bármi szóróajándékot akartunk kicsikarni). Közben ehettünk csokit, chipset, szalámit és jegesteázhattunk.

Ennyi volt az összes szerzemény. A Süsü pufik nem kerültek a képre, mert azokat megbontották hazafelé, de sokat nem ettek belőle. Megkóstoltam. Így már nem csodálom, hogy megmaradt.

Az alábbiakban pedig egy kis képes beszámoló.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Szombat délután a Gellért Szállóba vettük az irányt.

img_20161119_182636A JátékNet szervezésében idén is bemutathatták az Ország játéka nyertesek a portékáikat. A játékokat persze ki lehetett próbálni, ami jól jött, mert a Grabolo-t már kinéztem a lányoknak, így le is tudtam őket ültetni, hogy “Na, próbáljátok már ki, hogy hogy tetszik! Felírjuk a Mikulás listájára?”. 🙂 A Lego új hatalmas Friends hullámvasújtát is kipróbálhatták, meg jópofa volt az új Activity Irka Firka.

Ja, azzal egyébként óvatosan, hogy mit is hozzon a Mikulás (már ahol ez a divat), mert az 5 éves lányom közölte, hogy mimindent írjunk fel. Erre mondtam, hogy de a Mikulásnak nincs annyi pénze, gondoljon bele, hogy mennyi gyereknek kell ajándékot vennie. Megkaptam a választ, miszerint a Mikulásnak nem kell pénz, mert hogy a manói gyártják az ajándékot. img_8528Bakker. Na jó, mondom, akkor az alapanyagot kell megvennie hozzájuk. Csípőből közölte, hogy de azt sem kell, mert azt is a manók állítják elő. Touché. Azóta agyalok a viszontválaszon. 🙂

Azért itt is be tudtak ajándékot gyűjteni, Nerf-fel kellett hatalmas céltáblába beletalálni. Persze ez is elfogyott idővel, de így is ketten 3 db-ot begyűjtöttek.

veronaki_fbA műsorszám idén Tarján Veronika és zenekara volt, Veronaki néven találjátok meg őket. Nem is tudtam, de az ő nagymamája írta a Gőgös Gúnár Gedeont, ő pedig megzenésítette. Az előadás remek volt, a gyerekeknek is nagyon tetszett. Még nekünk felnőtteknek is, akik pedig manapság elég érdekes gyerekzenekarokon szocializálódhatunk a gyerekcsatornáknak hála. A gyerekeinkkel egybehangzó véleményünk az volt, hogy sokkal jobbak voltak ők, mint tavaly a bűvész.
Rengeteg érdekes hangszeren játszanak egyébként, jó lett volna, ha kicsit bemutatják a gyerekeknek, hogy mi is az, honnan való, hogy lehet megszólaltatni.

A vendéglátás része viszont csapnivaló volt. Danubius hotelről beszélünk, tavaly komolyan megtiszteltetésnek vettük, hogy ott lehetünk. Idén, mint amit összecsaptak, jó lesz ide ez is… 🙁 Tavaly főzött kakaó volt, ami inkább sűrű csoki és puha kalács. Néztünk ki a terem ablakán a Szabadság-hídra és a Dunára, a forró kakaót iszogatva és élveztük, hogy ott lehetünk.
Idén fél 5-re mentünk (2-től volt 7-ig a rendezvény), kakaó még volt, de a sima, híg Nesquick szerintem, kalács már nuku. Üdítő volt, de tuti vizezve. És még a fenyőfa sem állt, tavaly 3 nappal később volt a rendezvény, de már akkor díszítették, tudtunk fotózkodni.

Hogy mi a konklúzió? Ne legyenek nagy reményeink és elvárásaink, akkor nem fogunk csalódni. Gyerekek is azt mondták, hogy jó volt, jó volt, de nem olyan jó, mint tavaly. De azért menjünk jövőre is! Rendben, amíg nekik ingyenes a KidExpo (12 éves korig), akkor mi rászánjuk felnőttek a magunk 2200,- Ft-ját (+1000,- Ft parkolás), mert hátha “bejön az ára” és még mindig olcsóbb, mint egy játszóház. A JátékNet-es rendezvény pedig csak egy e-mail-be kerül.
A gyerekek jól szórakoznak, mi pedig felvértezzük erre a pár órára magunkat és jó képet vágunk a dologhoz, mert ugye a gyerekért mindent! Mert, ha a gyerek boldog, akkor anya nyugodt. 🙂