Adventi készülődés, karácsonyi hangolódás – Adventi naptárak

Évről-évre kiegészítem most már ezt az írást, belekerülnek az épp aktuális naptáraink, szokások és ismerőseim által készítettek is, akik szívesen megosztják, hogy az Ő családjukban mivel készülnek a gyerekeknek.

2016

img_8915Nálunk idén többfajta adventi naptár is van. Kapnak Legosat is, de végül elvetettem azt az ötletet, hogy én kiszedjem az ablakból a dolgokat és azok kerüljenek az “adventi kincskeresőbe”. Ugyanis nagyobbik lányomnak nagyon megtetszett az változat, amit egy barátnőmtől loptam, mint ötletet, hogy keresni kelljen az ajándékot. Az adventi naptárba a “Mikulás” minden nap elrejt egy térképet a ház egyik részéről, ahová az ajándékot dugta. Ez azért is volt jobb ötlet, mert nem hogy egy színező, de még egy ceruza se férne bele az adventi naptárunk 2*2 cm-es zsebébe (ami a főképen van). A párna alá meg így lehet ajándékot dugni, vagy fiókba, vagy mint éppen ma, a színes ceruzák dobozába. 😉

Az ajándék innentől kezdve bármi lehet, könyv, színező, hajcsat, vagy mint ma, egy hópehely alakú LED mécses. A “Mikulásnak” csak annyi a dolga, hogy el ne felejtse addig elrejteni a hozzávalókat, amíg a társaság nincs itthon. Ellenkező esetben még kihasználható az esti fürdés ideje is erre a célra, csak halkan osonjon az ember a gyerekszobában. 😉

Ez az adventi már saját gyártmány, ma hajnalban készült el vele barátnőm, ott két fiút lepnek meg velük. A tartalma Lego, csokitallér, kisautó. Csak guriga, krepp papír, kreativitás kell hozzá, na meg rengeteg szabadidő (akár az alvás rovására is, de ugye a gyerekekért mindent 😉 ) és ilyen szuper házi adventi készíthető. guriga_adventi1

A harmadik darab már nagyobb gyerekeknek, illetve felnőtteknek készíthető. Szintén egy barátnőm kreálmánya, amit jövőre már többen koppintunk. 😉
Ehhez egy nagy doboz kell és szép csomagolópapír, meg a napok számai, hogy melyik napon mit nyisson ki az ember lánya-fia. Rejthető ebbe mindenféle földi jó, tea, kávé, csoki, forró csoki, aszalt gyümölcs, kézzel készített ajándék, de még könyv is, csak a fantáziánk és a doboz mérete szabhat határt.

nagydoboz

Ráadásként az ovis adventi szokást mesélem még el.

Ott minden nap egy pozitív tulajdonságot húznak ki a kalendáriumból, azt elmagyarázzák, hogy mit jelent és ahhoz kapcsolódóan mesélnek el az óvónénik egy mesét. Ilyen tulajdonságok lehetnek például: szeretet, béke, türelem, segítőkészség, barátság, lemondás, jóság, kedvesség, jóindulat, őszinteség, igazságosság, engedékenység, megbocsátás, kitartás, bátorság, hűség, bölcsesség.

A mai napon a szeretet a téma és ki ne ismerné hozzá ugye “A só” meséjét. Most nem én, hanem a Magyar Népmesék fogják nektek előadni a történetet.
A további tulajdonságokat és meséket pedig megtaláljátok majd minden nap karácsonyig a Facebook, Google+ és Twitter oldalunkon.

2017

Ezt az adventi naptárat én kaptam egy kedves barátomtól. A kiszanált, kemény borítós könyvek így kelhetnek új életre. 🙂

Rendszeresen járunk IKEA Peták programra. Adventi naptár is készült. 🙂

2018

Idén megújultak a családi szokások.
Lányaimat kértem, hogy találjanak ki valamit, hogy mit szeretnének, mert hiába tudom, hogy szeretik ezt a térképes keresős módszert, de elfáradt a “Mikulás” és legyen valami újdonság is. Nagyobbik mondta, hogy ír cetliket, amiket ki lehet húzni, és ami azon van, azt kell teljesíteni. Mint például, hogy aznap az az illető választhat társasjátékot, hogy mit játszunk. Érzitek, hogy ebben két kívánság is benne van. 😉 Kisebbik mondta, hogy felírja a neveket, kihúzzuk egymást és minden nap meg kell lepni a kihúzottat valamivel. (Az iskolában is ezek a szokások vannak, onnan jöttek az ötleteik.)
Ez például az én mai meglepim volt, ami az íróasztalomon várt rám. 🙂

A zsebes adventi naptár is megmaradt, a joletreneveles.hu adventi találós kérdéseit rejtem el bele.