Szeptember 29: A kávé napja

Elő a csészékkel! Ünneplésre fel!

kaveA kávé ünneplése, mint esemény 1983-ban indult – számomra meglepő módon – Japánból. Természetesen az amerikaiak voltak azok, akik nemzeti ünnepet csináltak ebből (is).
2005-ben ünnepelték először a National Coffee Day-t, Nemzeti kávénapot. Az International Coffee Day-t, tehát a nemzetközi kávénap fogalmát 2009-ben használta először a Southern Food and Beverage Museum, az első New Orleans-i kávé fesztiválon.
2014 márciusában a Nemzetközi Kávészervezet azt a döntést hozta, hogy induljon el az első hivatalos Nemzetközi Kávénap. Ezt a milánói Expo részeként először, tavaly október 1-jén meg is ünnepelték. Ennek külön oldala is van már, ahol megnézhetjük, hogy melyik országban mivel készülnek ezen a jeles napon (sajnos mi semmivel).
Bár hivatalosan nálunk és Európa sok országában Japánhoz, Amerikához és Ausztráliához hasonlóan a mai nap a kávé napja, a Nemzetközi Kávénap tehát október 1. Nem baj, eggyel több nap és több indok az ünneplésre! 🙂

A kávézás számomra egyébként is a legtöbb esetben kikapcsolódás, külön rituálé. Nagyon ritka, hogy csak úgy felhajtsak egy kávét, akár szükségből, mert fáj a fejem, vagy mert nagyon álmos vagyok. Inkább megadom a módját és ha egyedül kortyolom el, akkor összekötöm olvasással. Ha pedig barátokkal, ismerősökkel együtt ülünk be egy kávéra-sütire, úgy össze lehet kötni egy jó kis csacsogással.

Számomra ezért is szomorú, hogy itthon még nem terjedt el ez az ünnep, nem karolták fel az itthoni kávézók, de még a nagy láncok sem.

Természetesen Amerikában ennek már hagyománya van, mindenféle akcióval csábítják a vevőket, a visszatérőknek pedig kuponokkal, ajándékokkal kedveskednek a kávézók, de még a gyorsétterem láncok is a mai napon, de van, ahol egész szeptemberben akciós kávéval várnak.
Olyan nagyok, mint McDonald’s, Dunkin’ Donuts, Starbuks is kuponokkal, akciókkal kedvez ma, de sok más kávézólánc is beszállt és van, ahol ingyen kávét is kaphatnak a betérők, vagy ajándék süteményt.

kavenapja2016Itthon egyetlen ehhez kapcsolódó nagy programot találtam, az immáron ötödik alkalommal megrendezett Kávé Napja, Budapesten, október 2-án.

A rendezvény idén új helyszínen, a Kazinczy utcai Tesla Budapest épületében és udvarán zajlik.
Program: kávéforgalmazók, mikropörkölők, Creative Brew Challenge, filterbajnokság, egész napos kóstolás, gasztro-visual és a többi.
A hely kapacitása miatt a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, szeptember 3-tól az info@presspirit.hu címre küldött levélben (név, e-mail, létszám, tárgy. regisztráció) vagy a weboldal regisztrációs felületén.
Belépő: 1000 Ft (készpénzes fizetéssel a helyszínen), amely tartalmazza az egész napos kávékóstolást és a programokat, s a rendezvény ideje alatt korlátlan ki- és belépésre jogosít a helyszínen.
Partner: SCAE- Egyesület a Magyar Kávékultúráért
(Forrás az esemény Facebook oldala.)

Szóval irány kávézni és ne felejtsétek el posztolni is a social media felületeken, #NationalCoffeeDay hashtag-gel!
Október 1-jén pedig az #InternationalCoffeeDay hashtag alatt gyűlnek majd a képek.