Egészségpercek: Tudnivalók és tapasztalatok a lágy csontkovácsolásról

Az ember hajlamos csak akkor odafigyelni magára, amikor már baj van. Én is ilyen vagyok. Fáj-fáj, de még bírom. Meg úgysincs időm elmenni. Meg hová is mennék? Meg úgyis félek a csontkovácsolástól. Szóval csak a kifogások vannak.

3 héttel ezelőtt eljutottam arra a pontra hogy éjszakánként többször felébredtem, mert annyira fájt a csípőm és a derekam. Két napig migrénes fejfájással is küzdöttem és éreztem, hogy a tarkómból indul. Három napig bírtam így, kentem chilis lóbalzsammal a derekam, vállam, ami valamennyi enyhülést hozott, de nem volt igazi megoldás. Aztán nekiálltam keresgélni, hogy kezelés kell, mert így nem maradhatok!

images

Néztem a kuponos oldalakat, jó ötletnek tartottam a csontkovácsolást, helyre kell rakják az ízületeimet, de tartottam is tőle. Végül találtam egyet, ami lágy csontkovácsolás svédmasszázzsal, Zuglóban. Olvasgattam, hogy ez micsoda, hogy pont nem arról szól, hogy össze-vissza kiropogtassanak, hanem az izmok kilazítása mellett rakják helyre az elkóborolt ízületeket.

Aki ugyanúgy fél a ropogtatástól megnyugtatom, ez nem olyan. Illetve itt is van ropogtatás, de nem az a lényeg. 40 perc masszírozás, ami talptól-nyakig alapos átgyúrás, fókuszálva a fájó pontokra.

Utána jön a 20 perc nyújtás, először hason, utána háton, lábak-karok és közben egy-egy mozdulattal a ropogtatás. Minden lekommunikálva, hogy hol fáj, hol érzem, mi húzódik, mit érzek, hogy ki akarna roppanni.

teeter_ep560_gerincnyujtasA legvégén meg jöhet egy kis gerincnyújtópadozás, ha bírja az illető, nem kötelező. Én bírtam kb. 5 percig, még jó, hogy gyerekként sokat lógtam fejjel lefelé a mászókán! 🙂

Összefoglalva a tapasztalataimat, ez egy nagyon jó technika arra, hogy helyre rakja az ember a régóta fájó pontjait. Ne várjunk azért azonnali gyógyulást! Akinek ugyanúgy évek óta húzódik a problémája és több fájó területe is van, az nem fog egy alkalom alatt tökéletesre javulni. Viszont már az első kezelés után sokkal jobb volt a derekam, azóta is van, hogy fájdogál néha, de már éjszaka abszolút nem, úgy alszom, mint akit fejbe vágtak. Fejfájásom sincs azóta, csak maximum enyhe a szeles időjárástól, de nem azért, mert be van kötve a vállam-nyakam.

Ma volt a második alkalom, most a vállizmok, nyak került inkább terítékre, kilazításra, de még így kis kell 2 alkalom tudom, hogy azt mondhassam, nem fájok sehol. Ezen felül kaptam itthonra is feladatot, napi 20 perc lazítást kell csinálnom hason-háton.
Abban is biztos vagyok, hogy mint az előző alkalommal, most is iszonyú izomlázzal fogok reggel felkelni. 🙂 De mindezt nagyon nem bánom, mert megéri, hogy újból fájdalom nélkül tudjak létezni.

images (1)

A lágy csontkovácsolás lényege:

Ez a kezelés a manuál terápiának azon irányzata, amely az emberi csontok és ízületek korrekciós kezelésére alakult ki, ötvözi a népi csontkovácsolás, kiropraktika és az oszteopátia egyes elemeit.

A lágy csontkovácsolás során a kimozdult ízületet a körülötte lévő izom fellazításával és egy megfelelő mozdulat segítségével a csontkovács lehetőséget teremt, hogy az ízületet megtalálja az eredeti rendeltetési helyét, így hatékonyabban tudják ellátni a feladataikat. E módszer alapja az izmok és inak lazítása, nyújtása a gerinc kimozgatása.

Mindez elősegíti a szimmetrikus testtartás visszaállítását, az izomzat az idegrendszer ellazulását a nyirokrendszer serkentésével együtt. Természetesen egy hosszú idő alatt kialakult probléma esetén több kezelésre van szükség.

A mozgásszegény életmódnak és a folyamatos napi stressznek kitett szervezetnél sokkal könnyebben alakulnak ki azok a kellemetlen és fájdalmas tünetek, melyek megkeseríthetik a mindennapjainkat.

A lágy csontkovácsolás hatékony gyógymód lehet az alábbi problémák esetén:

•derékfájás
•hátfájás
•fejfájás
•lumbágó, isiász
•kéz és lábzsibbadás
•keresztcsont és keresztcsont elmozdulások