Egészségpercek – Szerek napégésre

Mit tehetünk, ha szembesülünk a hétvégi napozásunk káros hatásaival? Íme néhány szer a napégés kezelésére.

Demonstráltam a gyerekeimnek, hogy miért is kell bekenni magunkat, mert mindig csak a nyávogás és ellenkezés van, ha közelítek a naptejjel. Én voltam a tökéletesen jó példa a rossz példára. Őket bekentem, magamat elfelejtettem, meg is lett az eredménye. Hiába voltam árnyékban, de a kétszer fél óra pancsolás a Balatonban éppen elég volt arra, hogy deréktól felfelé rák vörös legyek. Szerencsére nem a hólyagos fajta (azt senki ne próbálgassa otthon kezelni, azzal irány az orvos!), csak húzódott, nem volt kellemes a fekvés, másnaptól pedig viszketett.

A rádióban épp valamelyik nap fejtette ki egy bőrgyógyász, hogy ne a népi gyógyászati módokkal kezelgessünk, nem jó a tejföl a napégésre, hanem van jópár megfelelő szer.

Alapvetően az úgynevezett “20 perces szabályt” javasolta, 20 fokos vízzel áztassuk 20 percig az égett bőrt. Ez másfajta égési sérülésre is kitűnően alkalmazható, ha például főzés közben szenvednénk balesetet, akkor is így kezelhetjük.

panthenolAztán ott van a jó öreg Panthenol. Ez a gyerekeknek is jó buli, hogy behabozzuk őket, ha leégtek, mint a tűzoltók a poroltóval. Bár ugyanez a hátulütője is, hogy meg kell várni, míg a bőr beszívja. Persze el is kenhetjük, ha már nem bírjuk kivárni a végét.

aloeAz aloe vera a legjobb égésre, kórházakban is alkalmazzák. Aloés napozás utáni krémmel kenjünk le magunkat és utána is ilyen testápolóval kenjük a bőrünket. Enyhíti a viszkető érzést, antibakteriális szer, stimulálja az immunrendszert és segíti a bőr regenerálódását.

körömvirágA körömvirág szintén antibakteriális és gyulladáscsökkentő, kenjük az égett bőrünket körömvirágkrémmel, teájából pedig borogatást készíthetünk.

irixNagy meglepetésemre az IRIX még mindig kapható és ajánlott szer leégésére. Nem tudom megmondani, hogy gyerekként miért utáltuk, talán mivel 96%-ban alkoholt tartalmaz, lehet az nem volt túl kellemes az égett bőrünkre, ahogy ráfújták. Viszont arra is emlékszem, hogyan húztuk le magunkról azt a filmréteget, ami képződött, mint egy hártyát, a bőrünkről.

Azért két házi patikaszert is megemlítek, amit én még nem teszteltem, de hátha valaki kipróbálná.
Az egyik ilyen a szódabikarbónás fürdő. A szódabikarbónának elég sokrétű a felhasználhatósági területe, ez egy újabb jótékony hatása.
Készítsünk a testünk hőmérsékleténél valamivel hűvösebb fürdőt, keverjünk el benne fél bögre szódabikarbónát, feküdjünk bele és lassan folyassunk bele langyos vizet, amíg ki nem hűl.
Az ecet enyhíti a bőr feszülését, csökkenthetjük vele a hámlás és hólyagosodás mértékét. Almaecetbe mártsunk vattát vagy pamutruhát és dörzsöljük be finoman vele az égett felületet.

Fontos a megfelelő folyadék utánpótlása. Ilyenkor a bőrön keresztül sokkal nagyobb a párolgás, mert az nem tud megfelelő védelmet nyújtani. A legjobb ebben az esetben a megfelelő sókat tartalmazó italokat fogyasztani, pl. sprotitalok formájában.

Fogyasszunk sok antioxidánsban gazdag gyümölcsöt (ribizli, málna áfonya, meggy, dinnye), illetve magas kakaótartalmú étcsokoládét, mert ezek segítik a bőr regenerálódását.

A legfontosabb azonban a napégés megelőzése, a megfelelő bőrvédelem és a napozás szabályainak betartása, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket.
A hivatalos ajánlás alapján 2 milligram/négyzetcentiméter naptejet kellene magunkra kennünk! Így egy 100 ml-es flakonnak egy hétvége alatt el kellene fogynia egy négytagú családnál és valljuk be, ennek a töredékét használjuk.

Az ajánlott faktor a minimum 15-ös, de inkább 30-40-es, viszont 50-nél nagyobb faktorszámút nem érdemes venni, mert nem igazolt a plussz védelem.
Az SPF napvédő faktor azt jelenti, hogy ha valaki mondjuk 15-ös fényvédőt használ, az tizenötször tovább maradhat kint a napon anélkül, hogy a bőrén pirosság alakulna ki, mint aki semmilyen naptejet nem használ.
A vízálló  jelző pedig még ha tényleg igaz is és a vízben nem ázik le, de törölközés során a nagy részét ledörzsöljük, így mindenképp kenjük újra magunkat!

Manapság már nagyon jó fényszűrős felsőket is lehet kapni. Nylonos kinézete miatt azt hinné az ember, hogy belemelegszünk, beleizzadunk, de nem, nagyon jól tartja a hőt, bevizezve pedig jól hűt.

Természetesen az alap helyzet ugye az, hogy 11 és 3 között nem megyünk napra. Szabadság alatt viszont csak nem ücsörög az ember a bezárt szobában, pláne vízpart mellett! Inkább tegyük meg a megfelelő óvintézkedéseket a leégés ellen és élvezzük a nyarat!